Hyppää sisältöön

EU määräsi Googlelle ennätysmäisen sakon Android-kytkyistä

EU-komissio on vahvistanut määränneensä hakukoneyhtiö Googlelle ennätykselliset 4,3 miljardia euroa sakkoa kauppasäännösten rikkomisesta.

Kuva: Alain Jocard / AFP

EU-komissio on määrännyt ennätyksellisen suuren sakon amerikkalaiselle hakukoneyhtiö Googlelle määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Sakko koskee Googlen tekemiä sopimuksia sen palveluiden asentamisesta Android-älypuhelimiin, jolloin kilpailijat suljettiin pois Androideista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yhtiöt, joiden kanssa Google olisi tehnyt sopimuksen Googlen selaimen ja hakukoneen käyttämisestä niiden puhelimissa, olisivat muun muassa eteläkorealainen Samsung ja kiinalainen Huawei.

Sakon suuruus on 4,3 miljardia euroa, mikä on suurin EU-komission koskaan määräämä sakko EU-säännösten rikkomisesta. Kilpailukomissaari Margarethe Vestager kertoo asiasta tiedotteessa.

Vesthager sanoo tiedotteessaan, että Google on vaatinut matkapuhelinvalmistajia asentamaan Android-puhelimiin Googlen hakukoneen ja selaimen, jotta ne saavat lisenssin Googlen Play-kauppaan. Lisäksi Google on maksannut suurille matkapuhelinvalmistajille ja operaattoreille rahaa, jotta ne asentavat etukäteen laitteisiinsa Googlen hakukoneen. Google on vielä estänyt valmistajia esiasentamasta laitteisiinsa Googlen vaihtoehtoisia Android-sovelluksia, joita Google ei ole hyväksynyt.

– Nämä käytännöt ovat estäneet kilpailijoilta mahdollisuuden innovointiin ja kilpailuun. Käytännöt ovat estäneet kuluttajia saamasta tehokkaan kilpailun todellisia hyötyjä. Tämä on laitonta EU:n kilpailulainsäädännön mukaan, Vestager sanoi.

EU-komissio on antanut hakukoneyhtiölle kolme kuukautta aikaa muuttaa sopimuksiaan tai sitä uhkaa vielä lisäsakko. Google on kiistänyt toimineensa vastoin kilpailulainsäädäntöä. Yhtiö aikoo valittaa päätöksestä. Valitus käsitellään EU-tuomioistuimessa.

Googlen emoyhtiölle voidaan EU:n sääntöjen mukaan määrätä sakko, joka vastaa enintään kymmentä prosenttia sen emoyhtiön Alphabetin liikevaihdosta. Alphabetin liikevaihto oli viime vuonna noin 95 miljardia euroa.

Hakukoneyhtiö Google on saanut jo aiemmin 2,4 miljardin euron kilpailusakot verkkokauppatoiminnastaan.

Lue myös:

Google sai EU:lta miljardisakot markkina-aseman väärinkäytöstä – ohjasi käyttäjiä omaan verkkokauppapalveluunsa

Ennätyssakot saanut Google on valtava yhtiö – kuusi faktaa kertoo, kuinka suuri

Näin EU on kurmuuttanut yhdysvaltalaisfirmoja: Googlen lisäksi syntilistalla Apple, Microsoft ja Facebook

Uutinen päivitetty 14:14 : Otsikko muutettu muotoon: määrännyt. Uutinen päivitetty 14.28 muotoon: uutistoimistot kertovat, että EU-komissio on määrännyt sakon. Päivitys: Lähde muutettu muotoon: kertoo Vestager tiedotteessa.

Suosittelemme sinulle