Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

23-vuotias Lasse Urpalainen vihaa kutsua itseään miljonääriksi – eksyneestä pesäpalloilijasta tuli elektronisen urheilun maailmanmestari

Lasse Urpalaisesta piti tulla pesäpalloilija, mutta suunnan hukattuaan hän löysikin tietokonepeli Dota 2:n, joka teki hänestä miljonäärin ja maailman parhaan.

Lasse Urpalainen elektroninen urheilu e-urheilu
Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen on tienannut Dota 2 -pelissä palkintorahoja yli 2,5 miljoonaa euroa. Kuva: Jari Järvi
Teemu Tammilehto
Avaa Yle-sovelluksessa

”Miten sinä voisit koskaan päästä huipulle pelissä, jota miljoonat kiinalaiset pelaavat?”

Lasse Urpalaisen äiti on päättänyt ottaa tiukan linjan tietokonepelaamisen suhteen. Perheen nuorimmainen on lopettanut merikapteenin opinnot vain muutaman kuukauden jälkeen ja palannut tyttöystävänsä kanssa lapsuudenkotiinsa asumaan syksyllä 2014.

Äidille ei sovi, että Lasse vain pelaa päivät pitkät huoneessaan. Pojan on mentävä töihin, jos nuoriso aikoo asua perheen yhteisessä Espoon Latokasken talossa.

Pariskunta päättää lähteä omilleen, 44 neliön kaksioon Kiloon. Urpalainen haluaa keskittää kaiken vimmansa Dota 2 -tietokonepeliin ja tulla siinä maailman parhaaksi, vaikka juuri nyt ei kovin vahvalta näytä.

Rahat eivät riitä edes vuokraan.

”Elämällä ei ollut tarkoitusta”

Takana on vaikea vuosi, joka on meinannut syöstä nuoren miehen elämän raiteiltaan.

Pesäpallo on ollut Urpalaisen intohimo lapsesta asti, mutta kiinnostus kansallispeliä kohtaan on hiipunut. Helsingin PunaMustien B-poikien SM-sarjajoukkue on hajonnut intohimoisen valmentajan lähdettyä, eikä lukkari löydä enää uutta kotipesää.

Mökille viritetty lyöntiverkko on saanut olla rauhassa paikallaan, samoin syöttöharjoituksissa aiemmin kopissut lautanen. Lukiossa on jäänyt kursseja kokonaan välistä ja alkoholia on kulunut turhan paljon. Urpalainen on ollut hukassa. Iloa elämään on sentään tuonut uusi tyttöystävä, yläasteelta tuttu luokkakaveri.

– Se oli vähän vaikeaa aikaa. Elämällä ei ollut mitään tarkoitusta ja mikään ei kiinnostanut. Tuli tehtyä tyhmyyksiä ja oli pieni oikosulku jossain kohtaa, Urpalainen muistelee.

Lasse Urpalainen elektroninen urheilu e-urheilu
Urpalainen pelasi pesäpalloa koko nuoruutensa. Kuva: Jari Järvi

Videopelaaminen saa Urpalaisen lopettamaan ajelehtimisen, tarttumaan takaisin kiinni elämään. Hän on kesällä voittanut yllättäen joukkueensa kanssa Suomen suurimman Dota 2 -turnauksen Assemblyillä ja saanut kipinän ammatikseen pelaamisesta. Elektronisesta urheilusta, joka kuulostaa vielä tuolloin vanhempien korvaan täydeltä hömpältä.

Äidillä on pointtinsa, kun hän kyselee miljoonien kiinalaisten voittamisesta. Dotaa pelaa kymmenen miljoonaa ihmistä, joista osa on pelannut peliä paljon Urpalaista enemmän. Suomalaisella on vielä lukioiässäkin ollut vanhempien asettamia pelirajoituksia. Äärimmäisen kilpailullinen suomalainen on kuitenkin päätöksensä tehnyt.

Omilleen muuttamisen takia edessä on kuitenkin pätkätöitä monenlaisissa ympäristöissä: sairaala-arkistoissa ja pesäpallokentillä muun muassa. Välillä hampurilaisravintolassa työskentelevä tyttöystävä kuittaa vuokran, jonka Urpalainen maksaa myöhemmin takaisin.

– Tyttöystävä on ollut tosi iso tuki.

Kaikki muuttuu vuoden taistelun jälkeen. Saksalainen Kuro ”KuroKy” Salehi Takhasomi ottaa yhteyttä ja tarjoaa Urpalaiselle ammattilaissopimusta, jossa on heti useamman tuhannen euron kuukausipalkka.

Urpalainen liittyy joukkueeseen, josta tulee kahta vuotta myöhemmin muutamien muutosten jälkeen maailmanmestari ja miljoonavoittaja. 25-vuotias kapteeni Takhasomi on tänä päivänä eniten elektronisella urheilulla tienannut pelaaja.

Team Liquid Dota 2 Lasse Urpalainen (vas.) elektroninen urheilu
Lasse Urpalainen (vas.) joukkueensa Team Liquidin riveissä Hampurissa lokakuussa 2017. Keskellä kapteeni Kuro Salehi Takhasomi. Kuva: AOP

800 miljoonaa euroa, 400 miljoonaa ihmistä

Dota 2 on strateginen joukkuepeli, jossa taistellaan kolmella eri linjalla viidellä viittä vastaan. Jokaisella pelaajalla on erilaiset roolinsa, vastuunsa ja tavoitteensa. Pelissä liikkuvat elektronisen urheilun suurimmat palkintorahat, joskin käyttäjämäärältään suurempia pelejä löytyy. Vuoden 2017 ennätyspotti maailmanmestaruusturnauksessa oli yli 21 miljoonaa euroa.

Koko elektronisen urheilun kenttä laajenee hurjaa vauhtia. Asiaa tutkivan Newzoon arvion mukaan alalla pyörii vuonna 2018 lähes 800 miljoonaa euroa ja erilaisia tapahtumia seuraa vähintäänkin satunnaisesti lähes 400 miljoonaa ihmistä.

Suomessa elektroninen urheilu on 18–29-vuotiaiden miesten keskuudessa kolmanneksi suosituin laji, kertoo Sponsor Insightin tuore tutkimus. Ennen olympiavuotta sijoitus oli vieläkin korkeampi, kun laji kävi nuorten miesten kakkosena jääkiekon jälkeen.

Dota 2 turnaus e-urheilu elektroninen urheilu ESL Berliini Hampuri
Elektroninen urheilu kerää liveyleisöä areenoilla ympäri maailman. Kuva: AOP

Lukemat ihastuttavat ja vihastuttavat. Monet urheiluseurat ovat perustaneet omia elektronisen urheilun joukkueitaan niin maailmalla kuin Suomessa. Ranskalainen PSG ei marssittanut viime vuoden suurimpaan Dota-turnaukseen Neymaria ja Kylian Mbappéa vaan oman ammattilaisjoukkueensa.

Suomessa eri peleihin omia tiimejään ovat perustaneet muun muassa Helsingin IFK, Sotkamon Jymy ja Seinäjoen Jalkapallokerho. Samaan aikaan etenkin perinteisten lajien puolelta kuitenkin kuuluu yhä epäilyä ja vähättelyä. Urpalainen ei halua osallistua iänikuiseen keskusteluun siitä, onko hänen lajinsa urheilua vai ei.

– Minulla sille ei ole väliä, koska molemmat ovat olemassa ja todellisia. Minä teen tätä juttua, eikä minua voisi vähempää kiinnostaa, miksi kansa sitä kutsuu.

Poikkeuksellinen lahjakkuus pelikentällä ja sen ulkopuolella

Elektronisen urheilun maailmassa kansa kutsuu Lasse Urpalaista nimellä MATUMBAMAN. Nimimerkki viittaa johonkin painokelvottomaan, koska suomalainen vain hymähtää sen alkuperälle.

Hymähdys ja vieno hymy ovat Urpalaisen tavaramerkkejä, josta elektronisen urheilun seuraajat hänet tuntevat. Huumoriveikko on haastatteluissa perinteistä videopelaamisen ammattilaista sanavalmiimpi, ollakseen vielä suomalainenkin.

– Se on sosiaalisen median roolini, joukkueessa olen enemmän totinen. Olen kolmessa vuodessa kasvanut henkisesti niin paljon, että minusta on tullut jo vanha mies, Urpalainen hymähtää taas.

Poikkeuksellinen MATUMBAMAN on myös pelatessaan. Suomalainen on noussut Dotan absoluuttiselle huipulle vain neljässä vuodessa, kun monet huippupelaajat ovat käyttäneet peliin koko nuoruutensa. Urpalaisen suurin vahvuus äärimmäisen monimutkaisessa lajissa on peliäly, joka näkyi jo pesäpalloaikoina.

Lasse Urpalainen elektroninen urheilu e-urheilu
Urpalainen pelasi korkeimmillaan Suomensarjaa ja B-nuorten Superpesistä. Kuva: Jari Järvi

Lukkarina toimiessaan Urpalainen pelasi koko ajan kissaa ja hiirtä vastustajan pelinjohtajaa vastaan. Ulkopelin kapellimestarina hän pyrki pääsemään yhden askeleen sisäpelin johtajaa edemmäs taktisilla väärillä ja muilla kikoillaan.

Urpalainen ei pelännyt kertoa havaintojaan silloinkin, kun ei pelannut lukkarina. Kolmosvahtina hän huuteli usein joukkuekaverilleen, nykyiselle Superpesis-lukkarille, Matias Hangasmaalle ohjeita kirosanojen saattelemana.

Toisaalta jo pesäpalloaikoina Urpalainen oli valmis kaivamaan pienimmätkin marginaalit edistääkseen omaa peliään. Sisäpelissä Urpalainen opetteli tekemään suullaan mailaosumaa vastaavan äänen, kun pallo osui kahvanäpyssä vahingossa käteen. Naama oli poispäin syötönvalvojasta, jota oli helppo huijata.

Harva on pesäpallon historiassa edes miettinyt, saati yrittänyt vastaavanlaisia kikkoja. Samanlaisiin äärimmäisyyksiin Urpalainen menee Dota-kentilläkin.

Hän laskee pelanneensa peliä lähemmäs 7000 tuntia. Siihen vielä päälle muu oppiminen, niin puhutaan lähemmäs 10 000 tunnin harjoittelusta. Se on paljon, kun ensikosketus peliin on tullut 15-vuotiaana ja tavoitteellisia vuosia on takana neljä.

– Tarkkana pitää pysyä, jos haluaa olla huipulla. Jos joku pelaa 12 tuntia päivässä, niin minun täytyy pelata saman verran pysyäkseni mukana.

Miljonääriksi itsensä esitteleminen ottaa sydämestä

Urpalainen on joukkueensa Liquidin kanssa Dota 2:n hallitseva maailmanmestari. Viiden hengen joukkue voitti The Internationalin viime elokuussa Seattlessa. Upean mestaruuskilven lisäksi tuliaisina oli historian suurin elektronisen urheilun voittopotti, yli yhdeksän miljoonaa euroa.

Viidelle jaettuna potti tarkoitti Urpalaiselle vajaata kahta miljoonaa euroa, josta joukkue vei pienen siivun ja verottaja oman leijonanosansa. Kolmivuotisen ammattilaisuransa aikana Urpalainen on tienannut palkintorahoina yli 2,6 miljoonaa euroa, mitä ei huomaa päällepäin yhtikäs mistään.

Ainoan vinkin antaa Helsingin keskustasta ostettu arvoasunto, jonka pelihuone on tosin sisustettu tasan samalla tavalla kuin keskiverron suomalaisen 23-vuotiaan miehen. Olohuoneessa on sentään komea nojatuoli.

– Oli muuten ensimmäinen ja viimeinen tonnin nojatuoli tässä kämpässä. Ostaminen alennuksesta otti sydämestä.

Lasse Urpalainen elektroninen urheilu e-urheilu
Urpalainen pelaa Suomessa ollessaan 5-8 tuntia päivässä, ulkomaan pelireissuilla joskus 13 tuntiakin. Kuva: Jari Järvi

Sydämestä ottaa myös itsensä kutsuminen miljonääriksi. Urpalainen oli ennen rikastumistaan jalat maassa ja on sitä yhä. Lähipiirin mukaan MATUMBAMAN ei ole muuttunut rahan ja maineen myötä lainkaan, mikä on etenkin vanhemmille ylpeydenaihe.

Ei komeita autoja, kiiltäviä kelloja tai villiä juhlimista. Ennemminkin ruokaa kotiin Woltilla ja tv-sarjoja Netflixistä.

– Kaverini katsovat minua samalla tavalla kieroon kuin ennenkin. Suomessa saan onneksi kävellä kaduilla Lasse Urpalaisena, tavallisena tallaajana.

Jotkut toki joskus pysäyttävät Urpalaisen yhteiskuvaa varten silloin kun hän Suomessa sattuu olemaan. Dota-ammattilainen viettää tätä nykyä puolet vuodesta ulkomailla suurturnauksissa, joissa hän ei todellakaan voi kävellä yleisön seassa ilman joukkohysteriaa.

Toki Suomessakin Urpalaisen menestys huomioitiin viime vuoden lopulla, kun hän oli Urheilugaalan sykähdyttävimmän urheiluhetken äänestyksessä viides. Urpalainen oli yleisön valinnasta ja gaalakutsusta otettu, vaikka ulkomailla tapahtumahetkellä olikin. Todennäköisesti hän olisi Suomessa olleessaankin jättänyt juhlan väliin, koska ei tuntisi ”pönötysjuhlassa” ketään.

– Minua ehkä enemmän koskettaisi Linnan juhlien kutsu. Olisihan se pirun siisti juttu päästä kättelemään tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä.

Mari Laukkanen sykähdyttävin urheiluhetki Urheilugaala
Mari Laukkasen ampumahiihtovoitto valmentajan kuoleman jälkeen oli viime vuoden sykähdyttävin urheiluhetki. Urpalaisen voitto oli viides. Kuva: Tomi Hänninen

Eläkkeelle viimeistään viiden vuoden päästä

Ehkä sekin kutsu vielä jonakin päivänä postista kolahtaa. Ainakin, jos Urpalaisen ja Liquidin loppukesän suunnitelmat toteutuvat. Viimevuotinen mestariviisikko puolustaa The Internationalin mestaruutta 20. elokuuta alkaen Vancouverissa.

Paikalle lentävät läheiset maksavat itse omat matkansa kauas Kanadaan, vaikka Urpalainen on miljonääri. Tilin rahamäärä ei näyttele minkäänlaista roolia perheen arjessa, mutta liput MATUMBAMAN on sentään luvannut läheisilleen hankkia.

Isä katsoo tätä nykyä suorana jokaisen poikansa pelin, vaikka yömyöhään valvominen näkyykin seuraavina aamuina toimistotyössä. Äitikin tukee harrastuksesta ammatiksi muuttunutta uravalintaa, jota vielä neljä vuotta sitten epäili kovaan ääneen.

Ura Dotassa jatkuu Urpalaisen tämänhetkisen arvion mukaan korkeintaan viisi vuotta. Elektronisen urheilun huipulla peli on äärimmäisen vaativaa ja stressaavaa ja urat päättyvät useimmiten jo ennen 30 ikävuotta.

Eikä lopettaminen ole välttämättä edes itsestä kiinni, sillä joukkueen kapteenilla on jopa organisaatiota suurempi sananvalta kokoonpanojen suhteen. Jos sukset menevät ristiin, voivat potkut tulla minä päivänä tahansa.

Pelaajayhdistystoimintaa on yritetty saada jaloilleen, mutta se on yhä lapsenkengissä. Sopimukset ovat usein pelaajien kannalta äärimmäisen vaativia, ja heillä on hyvin vähän liikkumavaraa.

Lasse Urpalainen The International 2017
Lasse Urpalainen ja Team Liquid juhlivat The Internationalin voittoa kesällä 2017 Seattlessa. Kuva: Team Liquid

Liquid on elektronisen urheilun vanhimpia organisaatioita ja KuroKyn kasaama joukkue on pysynyt yhdessä jo muutaman vuoden, epätavallisen pitkään. Menestystä on tullut ja Urpalainen haluaisi luoda samassa joukkueessa oman perintönsä elektronisen urheilun historiankirjoihin.

– Ehkä kymmenen vuoden päästä minusta ajatellaan, että Team Liquidin MATUMBAMAN teki Suomesta hienon taas, Urpalainen muuntelee Yhdysvaltain presidentin tuttua slogania.

Urpalainen on jo 23-vuotiaana elektronisen urheilun historian menestyksekkäin suomalainen. Espoolainen on miljonääri ja maailmanmestari lajissa, jota harrastaa 10 miljoonaa ihmistä. Vielä neljä vuotta sitten olisi ollut paljon todennäköisempää, että Urpalaisesta tulee pätkätyöläinen, jolle alkoholi on turhan tuttu kaveri.

– Videopelaaminen veti minut pois kuilun partaalta, siitä tuli ammatti ja näytin oikeasti ihmisille, että voin tulla tässä parhaaksi. Tunnen olevani tosi onnekas.

Onnella on lopulta hyvin vähän tekemistä Lasse Urpalaisen menestystarinan takana. Ahkeruus on paitsi onnen äiti, myös espoolaisen suurin lahjakkuus. Pesäpallossa se olisi riittänyt ehkä Superpesiksen porteille puoliammattilaiseksi, mutta Dota 2:ssa se vei maailman parhaaksi ja miljonääriksi.

Henkilökuvaa varten on haastateltu myös Lasse Urpalaisen lähipiiriä ja entistä pesäpallovalmentajaa.

Korjaus 3.9. klo 16:39: E-urheilu on nuorten miesten keskuudessa kolmanneksi kiinnostavin, ei kuudenneksi kiinnostavin laji.

Yle välittää Dota 2:n maailmanmestaruusturnauksen The Internationalin Vancouverista. Suorat lähetykset alkavat Yle Areenassa pudotuspelivaiheesta maanantaina 20. elokuuta. Finaali nähdään myös TV2:ssa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Urpalaisen lisäksi mestaruusturnauksessa nähdään myös OG:n riveissä kilpailevat Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen.

Lue myös:

Suomalainen pelaajatähti teki harvinaisen läpimurron Etelä-Koreassa, räjähdysmäinen kehitys viemässä maailman ykköseksi – "Tämä on ollut täydellinen vuosi"

Joona "natu" Leppäselle pelaamisesta tuli henkireikä vanhempien kuoleman jälkeen

Yle panostaa elektroniseen urheiluun – heti avauslähetyksessä suomalaisväriä maailman huipulla

Suosittelemme