Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomi kokenut muodonmuutoksen EM-nurmilla – nyt kisaisäntä haluaa varmistaa jatkopaikan, vastassa on Juventuksen ja ManUn jahtaama suurlupaus

Suomi ja Norja taistelevat torstaina Seinäjoella EM-ottelussa. Suomi loistaa kotikisoissa joukkuepelillään, kun taas Norjassa huomio keskittyy lahjakkaaseen Erling Hålandiin.

eetu vertainen
Eetu Vertainen oli Suomen parhaimmistoa Italiaa vastaan pelatussa EM-ottelussa. Kuva: Tomi Hänninen
Sami Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Intohimoinen. Sana, jolla Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen esitystä Italiaa vastaan kuvailtiin. Intohimo on isossa osassa myös torstaina, kun Suomi kohtaa Seinäjoella EM-kotikisojen toisessa ottelussaan Norjan. Ottelun voittaja voi varmistaa paikkansa vähintään lohkon kolmantena, mikä tarkoittaisi otteluiden jatkumista alkulohkon jälkeen.

– Uskon, että Suomi jatkaa Norjaa vastaan samalla tavalla. Joukkue pelasi sellaista jalkapalloa kuin haluaa, Yle Urheilun asiantuntija Petri Vuorinen kertoo.

Millaista jalkapalloa Juha Malisen joukkue sitten haluaa pelata? Nälkäisestä ja korkeasta prässipelaamisesta on puhuttu paljon, mutta Italiaa vastaan myös pallollinen pelaaminen oli oivaltavaa. Muutos on tapahtunut nopeasti. Vielä viime marraskuussa Suomi taipui Norjalle 0-4, Italia puolestaan oli joulukuussa Suomea vahvempi 5-0.

Kevään aikana vaihtui päävalmentaja, ja myös suuri osa pelaajista. Vuorisen mukaan yksilöistä on kuitenkin turha puhua, sillä "joukkueen hyvä pelitapa mahdollistaa menestyksen".

– Peliä avataan suoraviivaisesti viimeiseen linjaan eli hyökkääjille. Palloa pelataan eteenpäin nopeasti. (Saku) Ylätupa ja (Eetu) Vertainen on löydetty nopeasti. Peliä ei avata alhaalta lähtien linja kerrallaan, vaan suoraviivaisemmin. Pelitapa on sopinut Suomen pelaajille, Vuorinen sanoo.

– Erikoistilanteet ovat myös Suomen vahvuus, erityisesti hyökkäyspään kulmapotkut. Heillä on todella paljon variaatioita ja he pystyvät yllättämään vastustajat.

"Suomi voi vahingoittaa Norjaa"

Suomen peli-ilme on siis ihastuttanut, mutta kisaisäntien pitäisi saada pallo vastustajan maaliin. Norjaa vastaan maalipaikkoja on jälleen luvassa, lupaa Yle Urheilun asiantuntija Mehmet Hetemaj.

– Suomi pystyy vahingoittamaan Norjaa, joka tekee viiden puolustustajan linjastaan huolimatta paljon virheitä omissa. Pelaajat eivät aina tiedä, kenen pitäisi irrota ja kenen ei, Hetemaj kertoo.

– Kymppipaikan alueelle tulee tilaa. Norja on ongelmissa, mikäli Suomi saa annettua läpisyötöt läheltä linjaa.

Jos Suomen peliä kuvaillaan intohimoisena, Norjasta puhutaan fyysisenä. Norja on pelannut Pål Andre Johansenin alaisuudessa lähes poikkeuksetta samalla avauskokoonpanolla ja vaihdoilla. Ryhmitykseksi ovat vakiintuneet 5-2-3 tai 5-4-1.

Viiden pelaajan puolustuslinjastaan huolimatta Norja on päästänyt tämän vuoden viidessä ottelussaan 16 maalia – toisaalta joukkue on myös viimeistellyt 13 maalia.

– Norja yritti Portugalia vastaan välillä prässätä korkealta, mutta Portugali selvitti tilanteet helposti. Jos Suomi saa prässiä vastaan siirrettyä pallon laidasta laitaan ja sen jälkeen murtautumaan keskeltä, paikkoja voi syntyä – jopa läpiajoja. Norjan pakka ei liiku tarpeeksi hyvin, Hetemaj arvioi.

Håland yksi EM-kisojen suurlupauksista

Pelkkää fyysisyyttä Norjan peli ei kuitenkaan ole. Joukkueen suurlupaukset ovat Molden 17-vuotias maalitykki Erling Håland ja keskikentän taituri Hugo Vetlesen. Suomea vastaan avauskokoonpanoon noussevat pelikieltonsa kärsineet Tord Johnsen Salte ja Tobias Børkeeiet.

Suurennuslasin alle kannattaa ainakin ottaa entisen valioliigapelaajan Alg-Inge Hålandin poika Erling, jonka perässä ovat huhujen mukaan muiden muassa Manchester United ja Juventus.

– Niin sanottua vanhaa norjalaisfutista ei hirveästi enää näy tässä Norjan joukkueessa. He yrittävät avata peliä alhaalta lähtien. Håland on moderni hyökkääjä: nopea, fiksu, hyvä potkaisemaan ja puskemaan. Näen hänet tulevaisuudessa todella kovassa sarjassa, todella kovassa joukkueessa, Hetemaj sanoo.

Vuorisen mukaan yksi asia on varma: Seinäjoella pelattava ottelu on Suomen avausottelun tavoin viihdyttävä.

– Norjan pelitapa muistuttaa enemmän Suomea kuin Italian. Norjakin pyrkii hyökkäämään nopeasti. Tilanteita on varmasti paljon, ja ottelu voi olla vauhdikas.

Suomen ja Norjan välinen EM-ottelu kello 18.15 alkaen TV2:ssa ja Areenassa. Ottelua seurataan myös Yle Puheen Urheilukierroksella.

Lue myös:

Suomi oli lähellä sensaatiomaista temppua, mutta viimeistely ontui avausottelussa – "Hakkaamme Norjan ihan maanrakoon"

Nuorten EM-jalkapallo oiva näyteikkuna Euroopan huippuseuroihin

Viime kesänä Timo Stavitski ilmoitti äidilleen, että lopettaa jalkapallon – sitten kiinnostui Barcelona ja unelmat alkoivat toteutua

Suosittelemme