Hyppää sisältöön

Lihanjalostajilla hankaluuksia – Atrian tulos laski, HKScanin tappiot kasvoivat

Atria ennustaa koko vuoden liikevoiton jäävän edellisvuotta alhaisemmaksi. HKScan käynnistää konserninlaajuisen tehostamisohjelman.

Kuva: HKScan

Viime viikolla tulosvaroituksen antaneen lihanjalostaja Atrian tulos heikentyi, mutta oli silti voitollinen. Yhtiön oikaistu liikevoitto pieneni huhti-kesäkuussa 5,4 miljoonaan euroon, kun tulos vuotta aiemmin oli ollut 10 miljoonaa euroa.

Konsernin liikevoitto laski myös koko ensimmäisen vuosipuoliskon osalta. Tammi-kesäkuun liikevoitto oli 8,8 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli ollut 11,2.

Atrian liikevaihto sen sijaan pysyi molemmilla aikajänteillä katsottuna suurin piirtein entisellään.

Lihanjalostajan mukaan liikevoittoa painoivat alas Ruotsin kruunun ja Venäjän ruplan heikentyneet valuuttakurssit. Lisäksi kohonneet raaka-ainekustannukset heikensivät yhtiön tulosta Ruotsin ja Venäjän markkinoilla.

Konsernin mukaan pääsyy voittojen pienentymiseen oli heikko tulos Ruotsin-yksikön osalta. Atria Ruotsin tulos oli 1,8 miljoonaa euroa tappiollinen.

– Grillituotteiden myynti sujui hyvin, mutta se ei riittänyt kasvattamaan liikevaihtoa. Vuoden toisen neljänneksen tulos jäi tulosodotuksista. Kaikilla liiketoiminta-alueilla tehdään töitä kustannusten hillitsemiseksi. Toimenpiteitä jatkuvan tuottavuuden parantamiseksi on tehostettu, toimitusjohtaja Juha Gröhn kertoo.

Atria ennustaa koko vuoden liikevoiton jäävän edellisvuotta alhaisemmaksi. Yhtiö antoi viime viikolla tulosvaroituksen, jonka jälkeen sen tulos lähti selvään laskuun.

HKScan teki mittavat tappiot – käynnistää tehostusohjelman

HKScanin alkuvuoden tulos oli monin verroin Atriaa synkempi. HKScan-konsernin tulos laski rajusti vuoden toisella neljänneksellä. Yhtiön liikevoitto oli 17 miljoonaa euroa tappiollinen, kun se vuosi sitten samana aikana oli ollut 10,5 miljoonaa tappiollinen.

Ensimmäisen vuosipuoliskon osalta yhtiön tulos oli vielä huonompi. Tammi-kesäkuussa liikevoitto oli 35,5 miljoonaa euroa tappiolla, kun viime vuonna samana aikana se oli ollut 17,3 miljoonaa euroa tappiollinen.

HKScan toimitusjohtaja Jari Latvanen myöntää toisen neljänneksen ja ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksen olleen pettymys. Hänen mukaansa Rauman siipikarjayksikön käynnistysprosessiin liittyvät haasteet painoivat yhä yhtiön tulosta.

– Suorituksemme ei ole vielä hyväksyttävällä tasolla ja olemme ryhtyneet toimiin negatiivisen tuloskehityksen korjaamiseksi, Latvanen sanoo.

Toimitusjohtaja kertoo yhtiön käynnistäneen konserninlaajuisen tehostamisohjelman, jonka tavoitteena on 40 miljoonan euron vuotuiset säästöt vuodesta 2020 alkaen. Tehostaminen kattaa konsernin kaikki toiminnot yhtiön kotimarkkinoilla: Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Baltiassa.

– Merkittävimpien hyötyjen odotetaan syntyvän tuotannon tehostamisesta. Myös hallinnon kustannuksien karsimista jatketaan, Latvanen sanoo.

Lue lisää:

Sikarutto lähestyy – Lihayhtiö: Olisi "viimeinen niitti" Suomen sikataloudelle

Atria antoi tulosvaroituksen

Suosittelemme sinulle