Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Olkiluoto 1 kytkettiin takaisin kantaverkkoon, sähköpulan uhka on ohi – "Poikkeuksellinen tapaus"

Sähköpulan uhkaan johti harvinaislaatuinen tapahtumasarja, joka alkoi sähköaseman virtamuuntajan räjähtämisestä.

Olkiluodon rakenteilla oleva ydinvoimala.
Kuva: TVO
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Olkiluodon ydinvoimalaitosyksikkö 1 kytkettiin takaisin kantaverkkoon torstai-iltana kello 22.20, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Aiemmin päivällä Fingrid kertoi, että koko Suomen sähköjärjestelmää uhannut sähköpulan vaara on ohi.

Olkiluodon ydinvoimalan molemmat reaktorit putosivat eilen kantaverkosta.

Fingridin mukaan sähköjärjestelmän tasapaino on pysynyt tänään hyvällä tasolla. Naapurimaista on saatu lisää sähköä, joten Fingrid ei ole joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia.

TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Ahon mukaan Olkiluoto 2 on määrä yhdistää verkkoon perjantaina keskipäivällä ja laitosyksiköt toimivat normaalilla teholla ensi viikon alkupuolella.

Viidesosa sähkönkulutuksesta paikattavana

Olkiluodon kaksi voimalaitosta kattavat Fingridin mukaan normaalisti viidesosan Suomen sähkönkulutuksesta. Kuoppaa ovat torstaina paikanneet yhtiön mukaan kotimaiset toimijat lisäämällä sähköntuotantoa, mutta myös tuontia Virosta, Venäjältä ja Norjasta on lisätty. Ruotsista tuonti oli jo ennestään täydellä teholla.

Fingridin johtaja Reima Päivinen kertoi torstaina iltapäivällä, että korjaustyöt ovat edenneet hyvin.

Fingridin Päivisen mukaan sähköä on toistaiseksi riittänyt koko Suomeen, eikä varavoimalaitoksia ole tarvinnut käyttää ollenkaan, vaikka valmius oli yhä iltapäivällä olemassa.

– Viime yönä tilanne näytti heikommalta, mutta aamupäivän aikana se on parantunut. Riski sähkön riittävyydestä on pienentynyt huomattavasti, Päivinen sanoi.

Fingrid oli iltapäivällä kuitenkin edelleen valmiudessa käyttämään varavoimalaitoksia. Silloin yhtiön sähköpulaluokituksessa siirryttäisiin kakkostasolle, mutta silloinkin kaikki kuluttajat saisivat vielä sähköä.

Sähköpulan uhka on hyvin harvinainen Suomessa. Fingridin mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kantaverkkoyhtiö ilmoitti virallisesti sähköpulan mahdollisuudesta.

Varsinaista sähköpulaa Suomessa on koettu viimeksi 1970-luvulla sähköalan lakon aikana.

Torstaina tilannetta pahensi se, että Venäjältä tuleva Viipurin tasasähköyhteys oli sattumoisin pois käytöstä huoltotöiden vuoksi. Tämän takia Venäjältä pystyttiin tuomaan sähköä selvästi tavanomaista vähemmän.

Voimalaitokset putosivat automaattisesti verkosta

Harvinaislaatuinen tilanne syntyi, kun Fingridin Olkiluodossa sijaitsevalla sähköasemalla tuhoutui virtamuuntaja räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa. Tämän jälkeen Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktori putosi verkosta.

Korjaustöiden aikana myös ykkösreaktori irtosi verkosta.

– Vika oli kantaverkossa Fingridin puolella. Voimalaitokset ovat toimineet niin kuin niiden vikatilanteessa tuleekin, Fingridin johtaja Reima Päivinen sanoo.

Räjähdys oli aiheuttanut useiden metrien tulenlieskat.

Virtamuuntajan räjähdykset ovat erittäin harvinaisia Suomessa. Valvomopäällikkö Arto Pahkin kertoo Ylelle muistavansa edelliset tapaukset 1990-luvulta.

– Kyllä tämä on aika poikkeuksellista, Pahkin sanoo.

Pahkinin mukaan tapaus tutkitaan tarkkaan, jotta vastaavia ei enää sattuisi. Räjähdyksen syy ei ole selvillä, mutta Pahkinin mukaan tuhoutumisen taustalla voivat olla virtamuuntajan ikä ja kovat helteet.

Kyseessä oli tiettävästi öljyjäähdytteinen virtamuuntaja. Fingridin mukaan Olkiluodon sähköasema on tulossa pian käyttöikänsä päähän ja se uusitaan parin vuoden sisällä.

Fingrid painottaa, että muuntajan tuhoutuminen ei aiheuttanut vaaraa reaktoreille. Sähköasemalta on voimalaitokseen arviolta 1–2 kilometriä.

Meilahden sairaala-alueella Helsingissä kärsittiin keskiviikkona noin tunnin mittaisesta sähkökatkosta. Sen syynä oli todennäköisesti Olkiluodossa sattuneen muuntajapalon aiheuttama verkkohäiriö.

Uutista on päivitetty klo 13.16: Fingridin uusimmat tiedot korjaustöiden etenemisestä ja sähköntuotannosta.

Oikaistu Ahon sitaattia klo 15.44: Fingridin täytyy korjata sähköasemansa, ei laitosyksiköitä, kuten jutussa aiemmin luki. Olkiluodon laitosyksiköissä ei ole vikaa.

Lue lisää:

Meilahden sairaala-alueella laaja sähkökatko, syynä todennäköisesti valtakunnallinen verkkohäiriö – "Ei vaaraa potilasturvallisuudelle"

Suosittelemme