Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kommentti: Unohtakaa tappiot ja nauttikaa Suomen itsevarmasta ja erilaisesta pelaajasukupolvesta: "He ovat näyttäneet, että voivat haastaa kenet vain"

Suomi on hävinnyt molemmat ottelunsa alle 19-vuotiaiden jalkapallon EM-kisoissa. Tappiot eivät kerro koko tarinaa, sillä Minihuuhkajat edustaa täysin uutta suomalaista pelaajasukupolvea, kirjoittaa Yle Urheilun Otto Rönkä

Eetu Vertainen
Kuva: AOP
Otto Rönkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi oli torstaina ottaa jo avausvoittonsa jalkapallon alle 19-vuotiaiden poikien EM-turnauksessa. Viimeisillä minuuteilla 2-1-johto kääntyi kuitenkin katastrofaalisesti tilanteeseen 2-3, ja loppuvihellyksen soidessa voittoa juhlikin suomalaispelaajien ja -yleisön tyrmistykseksi Norja.

Joku voi väittää, että tulos oli odotettu. Ennen turnausta monikaan ei nimittäin antanut kisaisäntä Suomelle mitään mahdollisuuksia pärjätä.

Totuus on kuitenkin toinen, vaikka numeroiden valossa taskussa onkin kaksi tappiota ja mahdollisuus jatkopeleihin vaatii huippujoukkue Portugalin voittamista. Kentällä on nähty huikea, taisteleva ja taitava Suomen maajoukkue. Juniorifutiksessa yllätyksiä nyt vain sattuu — ja aina voi puhua toki myös Suomen jalkapallomaajoukkueiden huonosta tuurista.

Norjan maajoukkue juhlii.
Norjan pelaajat juhlivat uskomatonta ihmenousuaan 3-2-voittoon. Kuva: AOP

Suomi oli jo maanantaina Vaasassa avausottelussaan Italiaa vastaan erinomainen. Tasaisesta pelistä tullut kirvelevä tappio oli myös välipäivinä unohdettu, ja Seinäjoella SJK:n kotistadionin tekonurmella nähtiin jälleen virkeä ja ahnas Suomi. Edes reilun kymmenen minuutin kohdalla koettu takaiskumaali ei lannistanut nuoria suomalaisia, vaan maaleja haettiin vaikka väkisin.

- Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ovat pojat pelanneet. He ovat näyttäneet, että voivat haastaa kenet vain, entinen jalkapalloilija ja Uefan lähettiläänä EM-kisoissa toimiva Ilari Äijälä ihasteli Ylen haastattelussa.

- Se kertoo hyvästä itseluottamuksesta ja siitä, että uskalletaan tehdä kikkoja. Ei tule heti sanomista ja lannistumista.

Saku Ylätupa
Suomen kapteeni Saku Ylätupa ei vielä onnistunut tästä paikasta Norjaa vastaan. Kuva: Lehtikuva

Suomen pelaajista jokainen esiintyi niin maanantaina kuin torstaina kentällä edukseen, karvaista tappioista huolimatta. EM-kentällä kirmaa todellisia tulevaisuuden lupauksia, jotka jonain päivänä nousevat paitsi Huuhkaja-paitaan myös varmasti Euroopan seurojen miehistöihin.

- Jos joku väittää, ettei meillä ole taitavia ja potentiaalisia pelaajia, on väärässä, hehkutti Ylen kisastudiossa SJK:n peluri ja Suomen nuorten maajoukkueessa itsekin esiintynyt Mehmet Hetemaj.

Uusi, erilainen sukupolvi

Timo Stavitski
Timo Stavitski ja tappion karvas kalkki. Kuva: Tomi Hänninen

Vaasan ja Seinäjoen EM-kisoissa pelaa paraikaa erityislaatuinen suomalainen maajoukkue. Joko jalkeilla on yksinkertaisesti erinomainen ikäluokka, joka pystyy haastamaan Euroopan kärkimaiden vastaavan ikäiset pelaajat. Tai sitten silmiemme edessä tapahtuu juuri nyt kokonaisen uuden suomalaisen pelaajasukupolven ja -aikakauden tuleminen.

Alle 19-vuotiaiden maajoukkueen pelaajat ovat luonteeltaan erilaisia kuin mihin olemme suomalaisissa futareissa tottuneet. Se on ollut nähtävissä kentällä, ja se on ollut kuultavissa pelaajien haastatteluissa.

- Mä olen tällainen röyhkeä, itsekäs, v**tumainen — aika lailla epäsuomalainen pelaaja, kuvasi esimerkiksi itseään Eetu Vertainen heinäkuun alussa, jolloin Minihuuhkajat olivat voittaneet puolen vuoden harjoitusotteluista vain yhden.

- Ensi pelissä me jyrätään ne [Norja] ihan maanrakoon, U19-joukkueen hyökkääjä puhisi puolestaan "vaatimattomasti" Italia-pelin jälkeen.

Eetu Vertainen
Eetu Vertainen tuleetti vapautuneesti pilkulta lauottua 1-1-maalia Norjaa vastaan. Kuva: Lehtikuva

Kuvaavia olivat myös nuorten maajoukkueen pelaajien vastaukset kysymykseen esikuvapelaajista. Suomen nuoret miehet kertoivat ihailevansa Cristiano Ronaldon voitontahtoa ja harjoitteluvimmaa, Paul Pogban taitoa ja tyyliä.

Huuhkajia tai muita suomalaispelaajia ei kuitenkaan vastauksissa mainittu — maajoukkueen teknisenä neuvonantajana toimivaa legendaarista "Littiä" nyt tietysti lukuun ottamatta. Vuosituhannen vaihteessa syntyneet pelaajat eivät ehtineet seurata Suomen "kultaista sukupolvea", ja 2010-luvulla miesten maajoukkueen tulokset ovat olleet vieläkin laihempia.

Miksi ihailla pelaajia tai joukkueita, jotka eivät menesty?

- Katsotaan sitten, kun mä olen siellä itse, AFC Ajaxin nuori lupaus Saku Ylätupa tiivisti itsevarmasti.

EM-kisoissa pelaaminen ja tiukat tappiot ovat kokemuksia, jotka herättävät suuria ja rajuja tunteita. Ne ovat kuitenkin myös mainioita oppimisen paikkoja. Toivotaan, että Suomen nuoret huiput ottavat kokemuksista opikseen, ja ovat mukana nostamassa koko Suomen jalkapalloilua kansainvälisessä mittarissa sille kohta jo sata vuotta odotetulle, seuraavalle tasolle.

Saku Ylätupa
Saku Ylätupa vei Suomen 2-1-johtoon Norjaa vastaan. Tunteikas tuuletus oli osoitettu Seinäjoen kotiyleisölle. Kuva: Lehtikuva

Lue lisää:

Suomen jalkapallonuorille mykistävä tappio EM-turnauksessa

Näin Malinen kommentoi Pikkuhuuhkajien katkeraa tappiota – "Vastuu on tässä myös valmennuksella"

Suosittelemme