Hyppää sisältöön

Venäläisen sotataidon mestari laittoi Saimaalla tuulemaan 200 vuotta sitten: Neljä kanavaa, lähes sata tykkilaivaa ja varuskuntia

Yli 200 vuotta vanhojen Suvorovin kanavien tarina kiehtoo. Hurjapäinen venäläiskenraali rakennutti erämaahan kanavien lisäksi useita varuskuntia ja lähes sata sota-alusta käsittäneen Saimaan laivaston.

Kuva: Kristian Liljeström / Tykkipursiyhdistys

Turun rauhassa vuonna 1743 vedetty Venäjän ja Ruotsin raja halkaisi Saimaan lähes keskeltä. Venäjän epäonneksi Saimaan keskeiset kulkuväylät Puumalansalmi ja Sulkavalla sijaitseva Vekaransalmi jäivät Ruotsin puolelle.

Vesitie oli käytännössä ainoa huoltoväylä Pietarista, Viipurista ja Lappeenrannasta Savonlinnaan. Lisäksi salmien takana väijyvä silloinen suurvalta Ruotsi oli sotilaallinen uhka Venäjälle.

Venäjä päätti vahvistaa länsirajaansa rakennuttamalla Saimaan itärannalle neljä kanavaa, useita varuskuntia ja tykkiveneitä.

– Aluksia oli enimmillään tiettynä hetkenä 88 kappaletta, Helsingin yliopiston eläkkeellä oleva Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen kertoo.

Vihavaista Suvorovin kanavat kiinnostavat erityisesti, sillä mies on Sulkavalta kotoisin.

Kanavien rakentajaksi ja rajan vahvistajaksi pestattiin hallitsijoiden epäsuosioon välillä joutunut kenraali Suvorov. Omapäinen, tarmokas ja värikäs Alexander Suvorov oli sotapäällikkö, jonka maine on sittemmin kasvanut Venäjällä myyttisiin mittoihin. Pietarissa on nykyisin oma museo.

– Häntä pidetään sotataidon mestarina, joka ei hävinnyt yhtään taistelua. Hän kävi niitä kuutisenkymmentä kappaletta, Vihavainen tietää.

Suvorovin luomasta ajattelusta on käännetty myös suomeksi kirja Aleksander Suvorov: Voittamisen taito – Venäläisen sotataidon klassikko. Sen katsotaan edelleen olevan pohja venäläiselle sodankäynnille.

Voittamisen taito – venäläisen sotataidon klassikko

– Hänen maineensa vain kasvoi ja lopulta Suvorov sai generalissimuksen arvonimen. Sellainen on tietääkseni myönnetty Venäjällä vain viidelle henkilölle kuten Stalinille.

Suvorov-museo Pietarissa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Suvorovin kanavakokonaisuus käsittää neljä erikokoista kanavaa Ruokolahden, Sulkavan ja Puumalan alueella. Ne ovat Kutvele, Käyhkää, Kukonharju ja Telataipale. Kanavien merkitys hiipui vajaan 20 vuoden jälkeen kun Suomen suuriruhtinaskunta liitettiin osaksi Venäjää ja raja siirtyi kauas Saimaalta.

Timo Vihavaisen mielestä kanavien ympärille on rakennettavissa matkailukohde, joka kiinnostaisi historian harrastajia yleisesti ja Venäjällä erityisesti.

– Venäjällä Suvorovin arvostus on noussut edelleen ja aiheesta löytyy jo useita kyrillisin kirjaimin tehtyjä nettisivustoja.

Kanavista ylimmällä, Telakanavalla järjestettiin heinäkuussa tapahtuma, jossa muisteltiin yli 200 vuoden takaisia tapahtumia. Paikalla oli satoja kiinnostuneita.

– Ihmiset kaipaavat kokemuksellisia elämysmatkailukohteita ja tämä olisi juuri sellainen. Sadan kilometri matka esimerkiksi kanootilla.

Suvorov hahmona sopii Timo Vihavainen mielestä hyvin elämysmatkailukohteen vetonaulaksi, sillä voittamaton sotakenraali puhui ilmeisesti sujuvaa suomea.

– Hän kävi talonpojaksi naamioituneena Savonlinnassa ja yritti tehdä valitusta. Hänet käännytettiin pois. Suvorov palasi univormussaan ja moitiskeli savonlinnalaisia huonosta kohtelusta.

Professori Timo Vihavainen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Suosittelemme sinulle