Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Etsijäkoira Ada jäljittää vaikka viisiviikkoisen koiranpennun – lue asiantuntijan 7 vinkkiä karanneen lemmikkisi löytämiseen

Lähtee sitten karkuun koira, kissa, hevonen, kilpikonna tai vuohi, apuun rientää valpas etsijäkoira.

Adan koulutus kesti kolme vuotta.
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Viisiviikkoinen koiranpentu Isla makaa metsässä penkereellä. Isla ei ole eksynyt tai karannut, vaan käynnissä on harjoitus. Islan mummo, 10-vuotias etsijäkoira Ada, nuuhkaisee pennun pantaa ja lähtee metsän siimekseen pennun perään.

Islan haju ei välttämättä kulje maassa, vaan ilma on saattanut sekoittua ja levittää hajua ympäristöön.

Etsijäkoira Ada haistaa vainun sekä maasta että ilmasta. Karttuneen ilmavainun takia on mahdollista jäljittää esimerkiksi karkuteillä oleva papukaija.

– Tänä kesänä olemme jäljittäneet hevosen, kissoja ja koiria. Adan kanssa ollaan etsitty myös kilpikonnia, vuohia ja aaseja. Käärme-etsinnöissä ei olla vielä koskaan oltu, mutta kollegat ovat käyneet etsimässä niitäkin, kertoo Adan omistaja Tuija Niskanen.

Ada on yksi Suomen muutamasta kymmenestä etsijäkoirasta. Koirakot toimivat omistajineen täysin vapaaehtoisvoimin – juuri siksi etsijäkoirilla onkin pitänyt kesällä kiirettä.

Ada-koira
Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Kesäaikaan kissat karkaavat avoimista ikkunoista. Koirat otetaan mukaan mökeille ja ne karkaavat vieraassa ympäristössä. Suomessa toimii neljä etsijäkoiria kouluttavaa yhdistystä. Yksistään yksi niistä – Vainu – on ollut mukana vuoden aikana yli parin sadan karkurin etsinnöissä.

Noin yhdeksän kymmenestä karkurista löytyy kunnossa.

Niskanen kertoo tämän vuoden tunteikkaimman etsintätapauksen olleen uudenvuoden jälkeen. Lopella hevonen oli pelästynyt ilmeisesti ilotuliteraketteja ja paennut metsään. Ada hälytettiin seuraavana päivänä paikalle. Lopulta hevonen löytyi vain hieman ennen pimeän tuloa. Eläin oli jäänyt suohon kiinni.

– Se on niin huikea tunne, kun voi auttaa, ja lemmikit löytyvät. Se tunteiden kirjo on sellaista vuoristorataa.

Ada ja Niskanen ovat etsineet kadonneita lemmikkejä nyt kuusi vuotta. Harrastus vie mennessään, sillä se on yhteistä tekemistä koirakaverin kanssa. Toisaalta Ada jaksaa aina yllättää, selittää Niskanen.

– Sitä koirien hajumaailmaa ei koskaan pysty tajuamaan. Että mitä kaikkea ne pystyvät haistamaan.

Annetaan esimerkki. Niskanen antoi Adalle hajun koiran pannasta Helsingin koiramessujen aikaan. Ada jäljitti oikean koiran läpi messuhallin salien, jopa 30 000 koiran joukosta.

pentukoiria
Adan pentu, Kara, sai viisi viikoa sitten pentueen. Muutamasta pennusta on tarkoitus tehdä etsijäkoira. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Yksi syy etsijäkoirien kiireisiin on pula sopivista koirista. Koulutus kestää kauan: esimerkiksi Adan koulutus kesti kolme vuotta.

Koiran täytyy osata ilmaista, mikäli karkurista ei ole alueella hajua – ja ymmärtää myös pysyä tarpeeksi kaukana lemmikistä, joka on kenties jopa hätääntynyt.

– Kun etsitään karkureita, ei mennä koskaan ihan päin. Niitä ei haluta karkottaa, koska se saattaa karkottaa karkurin vain kauemmaksi.

Nytkin Ada jää Isla-pennusta hieman kauemmaksi ja kertoo eleillään omistajalleen, että nyt ollaan lähellä. Niskanen kehuu koiraansa ja koirasukulaiset jakavat Adan palkintoherkut yhteisestä kupista.

Myös Islasta on tulossa isona etsijäkoira.

– Sattumien summana on käynyt niin, että nenätyö kiinnostaa perheitä. Totta kai se on ollut iso painoarvo kotia valittaessa, sanoo Niskanen.

Karkasiko lemmikkisi? Katso vinkit

1. Älä lähde perään tai huuda

Jos koira säikähtää, perään juokseminen ja huutaminen eivät todennäköisesti auta. Koira vain pakenee, kun se ei välttämättä ymmärrä, että perässä tuleva henkilö on omistaja. Tilanteessa tulisi pysyä rauhallisena.

Etsintöjä auttaisi, että kadonneesta lemmikistä olisi tallessa karvatupsu, josta etsijäkoira voi sitten ottaa hajun. Karvatupsu on hyvä säilyttää esimerkiksi suljetussa minigrip-pussissa, jotta haju säilyy.

2. Ota yhteys etsijäkoirayhdistykseen

Suomessa yhdistyksiä on neljä. Yhdistyksistä saa neuvoa ja tapauskohtaiset ohjeet karkurin löytämiseksi.

3. Ilmoita, että lemmikkisi on hukassa – mutta älä kerro nimeä

Voit ilmoittaa kadonneesta lemmikistä somessa, mutta älä unohda löytöeläintaloja ja paperisia lappuja. Varsinkin haja-asutusalueella on vanhoja ihmisiä, joita et tavoita somesta.

Ilmoitukseen ei kuitenkaan kannata laittaa lemmikin nimeä, sillä jos koira on säikähtänyt, huutelusta on kenties haittaa. Ilmoitukseen voi tähdentää, että olisi tärkeää, että ihmiset ilmoittaisivat omistajalle lemmikin liikkeistä. Suuria etsijäjoukkoja kannattaa myös välttää.

4. Mieti, mihin et halua koiran liikkuvan

Erityisesti koira seuraa usein omistajansa hajuja. Siksi etsijän tulisi käyttää aina mahdollisimman turvallisia reittejä ja yrittää välttää esimerkiksi tienylityksiä tai heikkoja jäitä. Karkupaikaltakin kannattaa palata kotiin mahdollisimman turvallista reittiä.

5. Jos lemmikki karkaa metsässä: Jää paikalle odottelemaan, älä hätäänny. Mieti, voisiko paikalla esimerkiksi grillata tai houkutella lemmikki muuten ruualla paikalle. Voit myös jättää paikalle esimerkiksi koiralle tutun pedin, jotta sillä on jotain tuttua, jonka luokse palata.

6. Jos lemmikki karkaa kaupungissa: Kaupungissa ilmoituksia tulee paljon. Kun saat vihjeen lemmikistä, ota huomioon, ettei karkuri välttämättä tunnista omistajaansa. Lemmikkiä voi houkutella esimerkiksi ruualla tai omalla lelulla.

7. Kuinka kauan on toivoa? Kissa voi palata kotiin kuukausienkin päästä, koirallakin saattaa mennä reissulla useampi viikko. Koiratkin juoksevat pitkiä matkoja.

Suosittelemme sinulle