Hyppää sisältöön

Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon aikoo perustaa äärioikeistoa tukevan säätiön Brysseliin

Bannon toivoo säätiön johtavan oikeiston kapinaa ensi kevään Euroopan parlamentin vaaleista alkaen.

Steve Bannon
Steve Bannon Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA
Teemu Kakko

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen pääneuvonantaja Steve Bannon suunnittelee säätiötä, joka tukisi Euroopan äärioikeistoa. Bannon on kertonut suunnitelmistaan yhdysvaltalaislehti Daily Beastille (siirryt toiseen palveluun).

Säätiön päämajan on määrä tulla Belgian pääkaupunkiin Brysseliin. Säätiö kulkee nimellä "The Movement" eli "Liike".

Liikkeen tarkoituksena on nostattaa Euroopassa oikeiston kapina. Bannon toivoo sen tekevän niin jo ensi kevään Euroopan parlamentin vaaleista alkaen.

Bannon haluaa haastaa amerikkalais-unkarilaisen miljardöörin George Sorosin Open Society -säätiön, joka on perustamisensa jälkeen lahjoittanut noin 32 miljardia dollaria, eli noin 27 miljardia euroa liberaalien aatteiden hyväksi.

Tarjoaa viestintäapua

Bannonin mukaan monilta eurooppalaisilta oikeistojärjestöiltä puuttuu varoja ja ammattimainen poliittinen organisaatio. Säätiö aikoo tarjota järjestöille muun muassa viestintäapua.

Daily Beastin mukaan henkilöstöä aletaan palkata seuraavien kuukausien aikana. Ennen ensi kevään vaaleja säätiössä tulee työskentelemään korkeintaan kymmenen ihmistä kokopäiväisesti.

Bannon ei ole arvioinut, kuinka paljon rahaa säätiön toimintaan on varattu. Hän ei ole myöskään kertonut, mistä sen rahoitus tulee.

Viimeisen vuoden aikana Bannon on tavannut Euroopassa useita laitaoikeiston johtohahmoja, kuten Ranskan Kansallisen liittouman puheenjohtajan Marine Le Penin.

Trump erotti Bannonin elokuussa 2017. Sen jälkeen Bannon luotsasi hetken äärikonservatiivista Breitbart-uutissivustoa, kunnes luopui tehtävästään tammikuussa.

Jyrkän oikeistolaisista mielipiteistään tunnetun Bannonin kerrottiin ottaneen yhteen muiden Valkoisen talon neuvonantajien ja presidentin perheenjäsenten kanssa.

Aiheesta muualla:

The Guardian: Steve Bannon plans foundation to fuel far right in Europe (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Steve Bannon kirittää nyt Euroopan populisteja – tavoitteena monikielinen Breitbart News

Analyysi: Bannonin paljastukset lisäävät Trumpin pelkokerrointa

Steve Bannon kutsuu Trumpin pojan ja vävyn toimia maanpetokselliseksi – Trump: Bannon on menettänyt järkensä

Suosittelemme sinulle