Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suolaiset haavansa puhtaaksi nuollut Suomi valmiina Portugalin kaatoon: "Se haave, mikä meillä on ollut, on edelleen mahdollinen"

Minihuuhkajat tarvitsee sunnuntai-iltana voiton Portugalista, jotta joukkue pääsisi vielä karsimaan paikasta ensi vuoden alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen.

Juha Malinen
Juha Malinen tietää, millä keinoilla Suomi voi tänään kaataa Portugalin. Kuva: Tomi Hänninen.
Otto Rönkä,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon alle 19-vuotiaiden EM-turnauksen A-lohko pelataan päätökseen sunnuntai-iltana. Kaksi tappiota ensimmäisissä peleissä kärsinyt Suomi saa Vaasassa vastaansa Portugalin.

Torstaina Suomi kärsi kirvelevän tappion Norjalle maalein 2-3, kun vuonomaan nuorukaiset pääsivät aivan ottelun lopussa iskemään kaksi osumaa suomalaispuolustuksen keskeltä.

Päävalmentaja Juha Malinen uskoo, että joukkue on valmis kahden tappiopettymyksen jälkeen jälleen iskemään.

– Kaikkemme on tehty, että olisimme palautuneet. Pelissähän se vasta sitten nähdään. Meillä on 13 hengen taustaporukka, ja pelien jälkeen on osattu jakaa tehtävät hyvin. Bussissa paluumatkalla Seinäjoelta Vaasaan kävimme asioita jo vähän läpi, ja aamulla sitten aktiivisemmin.

– Pelaajien täytyy surra surunsa, kuka sen sitten tekee mitenkin. Kavereilta ja muilta tulee kaikenlaista asiaa, ja sieltä täältä tihkuu pääosin väärää tietoa. Pitää kuitenkin löytää sitten se yhteinen lanka, sillä vain me tiedämme, mitä haluamme ja miten me olemme onnistuneet.

Suomi lähti A-lohkoon selvänä altavastaajana kiusaamaan rankingissa korkeammalla olevia joukkueita. Malinen muistuttaa, että edelleenkään mitään ei ole menetetty.

– Pääpointti on se, että vielä viikko sitten emme tienneet, kuulummeko me tänne. Olemme nähneet, että kuulumme ja meitä vastaan pitää tehdä töitä 95 minuuttia. Se haave, joka meillä on ollut, on edelleen mahdollinen.

Sunnuntainen vastustaja Portugali voitti avausottelussa Norjan 3–1, mutta hävisi Italialle 2–3. Tulokset tarkoittavat sitä, että keskinäisen ottelun voitto riittäisi Suomelle lohkon kolmanteen tilaan. Se avaisi tien jatkokarsintaotteluun paikasta ensi vuoden alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen Puolassa. Jatkopeliskenaarioista voi lukea lisää täältä.

Toinen sija ja sitä kautta EM-välieräpaikkakin on vielä mahdollinen, jos Suomi kukistaa lusitaanit kahdella maalilla ja Italia jättää samaan aikaan Norjan ilman pisteitä.

– 1–0 riittää meidän unelmaamme ja 2–0 menee jo selvästi sen yläpuolelle, jos Italia pärjää vielä viimeisessä ottelussa. Olemme itse asiassa edelleen paremmassa asemassa kuin lähtötilanteessa. Se kuulostaa hassulta, mutta näin se kuitenkin on.

Taitava Portugali

Suomea vastaan astelee taitava joukkue, jolla on sopiva ryhmitys.

– Nuorten ja aikustenkin puolella Portugalin menestys perustuu taitoon. Yksilöt pystyvät ratkomaan erilaisia tilanteita, ja se oli etukäteen ehkä pelottavin vastustaja juuri sen taitonsa takia. Nyt olemme kuitenkin ikään kuin voittaneet olemassaolomme tällä tasolla, ja meillä on sen vuoksi itsevarma olo. He pelaavat 4–3–3-ryhmityksellä, joka tarjoaa meille tuttuja pelitilanteita.

– Italian keskialueen timanttia ja kahta vahvaa kärkipelaajaa oli vaikea havainnoida. Norjalla oli viiden alakerta, jossa oli nousevat laitalinkit ja he satsasivat hyökkäyspeliin. Ne eivät olleet meille tuttuja koostumuksia ja havainnointiin meni noin vartin verran. Olemme käyneet Portugalia läpi niin kentällä, fläpillä kuin piirtämälläkin, ja nyt tähän meidän täytyy olla valmiita.

Malinen haluaa nähdä prässipelaamisen onnistuvan niin, että Portugali joutuisi avaamaan peliä lyhyillä syötöillä. Maalivahti Diogo Costa kykenee pitkiin avauksiin, jotka voivat aiheuttaa haasteita suomalaispuolustukselle.

– Houkutellaan heidät avaamaan lyhyellä ja pyritään sitä kautta järkyttämään heidän koneistoaan. Maalivahdilta tulee herkästi 80 metrin avauksia, ja sitten he voivat olla meidän selustassamme. Toki pitkäkin käy, jos meidän puolustuksemme on hyvissä asemissa.

Rohkeutta pallon kanssa

Oman pallollisen pelin suhteen Suomen tulisi olla Malisen mukaan kärsivällisempi. Norjaa vastaan johtoasemassa joukkue luopui pallosta liian helposti, ja se aiheutti painetilanteita omaan päähän.

– Ei saa lähteä hätäilemään liikaa. Jos olemme ilman palloa, se on vaikea tilanne, sillä silloin se on vastustajalla. Ylipuolustamista ei saa myöskään tulla, koska se aiheuttaa yleensä ongelmia siinä, kuka tekee mitäkin. Pitää vain olla kylmempi, ottaa pallo pois vastustajalta ja pystyä pitämään palloa.

– Alakerran kautta pitää myös uskaltaa pelata, ja laitapelaaminen täytyy saada kuntoon. Italia-pelissä se ei ollut hyvää, mutta Norja-pelissä se alkoi löytyä. Sitä pitää kuitenkin vielä vahvistaa. Kun meillä on vireä ja motivoitunut hyökkäys, joka tietää tehtävänsä, niin hyvä tästä vielä tulee.

Lähetys Portugali–Suomi -ottelusta käynnistyy Yle TV2:ssa ja Areenassa kello 18.15. Peliä seurataan myös Yle Puheen Urheilukierroksella.

Lue myös:

Suomi tarvitsee Portugalista voiton jatkokarsintapaikkaan, ja reilumpi ero saattaisi viedä jopa EM-välieriin – näin Minihuuhkajat voi selvittää tiensä jatkoon 

Italia kaatoi Portugalin - Suomen futisnuorilla vielä saumat jopa lohkokakkoseksi!

Suomen jalkapallonuorille mykistävä tappio EM-turnauksessa

Kommentti: Unohtakaa tappiot ja nauttikaa Suomen itsevarmasta ja erilaisesta pelaajasukupolvesta: "He ovat näyttäneet, että voivat haastaa kenet vain"

Futista, aurinkoa ja vesiliukumäkiä — näin Minihuuhkajat viettivät EM-kisojen välipäiviä

Nuorten EM-jalkapallo oiva näyteikkuna Euroopan huippuseuroihin

Suosittelemme