Hyppää sisältöön

Kiinassa jälleen uusi rokoteskandaali – kiinalaisvanhempien luotto lääkkeiden ja rokotteiden turvallisuuteen on vähissä

Kiinan pääministeri Li Keqiang myöntää, että rokotetehtaan toiminta rikkoi moraalisia rajoja.

Kiinalainen lapsi sai rokotteen aivotulehdusta vastaan. Kuva: Hao Qy / EPA

Kiinan toiseksi suurin rabies-rokotteen valmistaja, Changchun Changsheng Life Sciences, jäi runsas viikko sitten kiinni rabies-rokotteen valmistusta ja tarkastuksia koskevien dokumenttien väärentämisestä. Myös tuotanto-ohjeita ja välineitä oli muutettu mielivaltaisesti.

Kiinan lääkeviraston mukaan rokotteita ei ole päässyt käyttöön. Lääkevirasto on perunut tehtaan valmistusluvan.

Kolme päivää myöhemmin tehtaan kotimaakunnan Jilinin viranomaiset ilmoittivat, että myöskään vuonna 2017 tuotettu dtap-rokoteen (siirryt toiseen palveluun) erä ei täyttänyt vaatimuksia. Kyseinen rokote suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta ja hinkuyskältä. Yli 250 000 viallisen rokotteen erä oli myyty itärannikolle, Shandongin maakuntaan.

Rabiesta eli raivotautia vastaan annettavaa rokotetta pistetään Kiinassa jopa kolmekuisille vauvoille, mutta ainakaan vielä ei ole tiedossa, että rokotteet olisivat aiheuttaneet vaurioita. Myöskään dtap-rokotteen mahdollisesti aiheuttamista tuhoista ei ole tullut julkisuuteen tietoja.

Kiinan pääministerin Li Keqiangin sunnuntaisen lausunnon mukaan rokotetehtaan toiminta rikkoi moraalirajoja ja kansalaisten turvallisuutta vaarantaviin rikkomuksiin puututaan päättäväisesti.

Väärennökset valitettavan yleisiä

Rokoteskandaali nostatti kuitenkin viikonlopun aikana melkoisen myrskyn sosiaalisessa mediassa.

Edellinen rokoteskandaali on vain parin vuoden takaa. Vuonna 2016 Kiinan poliisi pidätti laajan rikollisjoukkion, joka oli myynyt kymmenillä miljoonilla euroilla viallisia rokotteita.

Tuoreessa muistissa on myös väärennettyä äidinmaidonvastiketta koskeva skandaali vuodelta 2008, jolloin vastikkeeseen oli lisätty myrkyllistä melamiinijauhetta. Kymmeniä tuhansia vauvoja sairastui ja ainakin kuusi menehtyi.

Britannian yleisradioyhtiö BBC siteerasi kiinalaisten suosiman Weibo-mikroblogipalvelun keskusteluja:

– Tuhannet äidit ympäri maata ovat huolissaan. Yli 200 000 lasta saattaa olla vaarassa. Millaisessa yhteiskunnassa elän?

Toinen äiti pohti, uskaltaako rokotuttaa poikaansa, jonka pitäisi saada rokote ensi kuussa.

Erityistä kiukkua herätti vahvistamaton väite, jonka mukaan yhtiön ongelmat olivat tiedossa jo viime marraskuussa, mutta viranomaisilta vei kuukausia ilmoittaa asiasta ja vetää rokotteet käytöstä.

Lääkefirmojen osakekurssit laskivat

Myös tiedotusvälineissä sävy oli pöyristynyt.

– Vialliset rokotteet ovat kuin lasten hyväksikäyttö ja ihmiskauppa, ne koskettavat kansalaisten sydänten herkintä ja haavoittuvinta osaa. Mutta toisin kuin lasten hyväksikäytössä, rokoteskandaalit sisältävät monen eri tason puuttellista valvontaa ja intressiryhmiä, kirjoitti kolumnisti Shanghain kaupungin tukemassa nettijulkaisussa.

Valtiollinen Global Times kirjoitti, että tapaus on nostattanut raivoa ympäri maata, ja saattaa muodostaa vakavia haasteita lääketeollisuudelle.

Skandaali on uutistoimisto Reutersin mukaan laskenut maanantaina kiinalaisten rokotevalmistajien ja biotekniikkayritysten osakekursseja.

Suosittelemme sinulle