Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Japanissa kaikkien aikojen lämpöennätys – helleaalto vienyt tuhansia sairaalaan

Myös naapurimaassa Etelä-Koreassa on hurjan kuuma ja helle on tappanut myös korealaisia.

Lapset leikkivät puiston suihkulähteessä Nerimassa, Tokiossa.
Lapset leikkivät puiston suihkulähteessä Nerimassa, Tokiossa. Kuva: Kimimasa Mayama / EPA
Marika Kataja
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanissa on mitattu maanantaina maan kaikkien aikojen lämpöennätys. Japanin meteorologisen laitoksen mukaan ennätyslämpö – 41,1 astetta – mitattiin Kumagayan kaupungissa Saitaman prefektuurissa, Tokion luoteispuolella.

Edellinen ennätys 41,0 astetta mitattiin elokuussa 2013 Shikokun saarella.

Kaksi korkeapaineen rintamaa ovat jumittuneet alueen ylle lähes kahdeksi viikoksi aiheuttaen kuuman ja kostean ilman. Toistakymmentä kaupunkia on kokenut yli 40 asteen lämpötiloja. Tokiossa oli maanantaina 39 astetta, mikä oli kuuminta tänä vuonna.

Yli 40 ihmistä on kuollut helteen vuoksi, sanoi uutistoimisto Kyodo. Useat uhreista olivat vanhuksia. Pelkästään maanantain aikana kerrottiin yhdeksän ihmisen kuolleen. Helleaalto on vienyt jo yli 12 000 ihmistä sairaalaan kahden viikon aikana.

Japanin katastrofiviranomaiset ovat vedonneet ihmisiin, jotta he pysyisivät ilmastoiduissa tiloissa, joisivat vettä ja lepäisivät.

Helteisiin saattaa olla helpotusta luvassa lähipäivinä. Lämpötilat putoavat hiljalleen, ja loppuviikosta sää viilenee.

Sääennuste on lupaamassa muutaman asteen helpotusta Japanin helteeseen tiistaiksi.
Sääennuste on lupaamassa muutaman asteen helpotusta Japanin helteeseen tiistaiksi. Kuva: Toni Hellinen / Yle

Etelä-Koreassa trooppista

Naapurimaissa Etelä-Koreassa ja Pohjois-Koreassa on niin ikään kärsitty korventavasta helteestä. Etelä-Koreassa ainakin kymmenen ihmisen tiedetään kuolleen, pohjoisnaapurista lukuja ei ole mahdollista saada.

Yli tuhat eteläkorealaista on joutunut helteen vuoksi sairaalahoitoon sitten toukokuun lopun. Luku on yli 60 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Näinä päivinä on niin kuuma, että en osaa sanoa olenko täällä vai Kaakkois-Aasiassa, sanoi Kim Sung-hee Soulissa, missä lämpötila oli maanantaina 35,7 astetta.

Etelä-Korean kaikkien aikojen korkein aamun minimilämpötila mitattiin Gangneungin kaupungissa maanantaiaamuna, missä lämpötila oli 31 astetta hieman ennen aamuseitsemää. Soulissa aamun viilein lämpötila oli 29,2 – pääkaupungin ennätys sekin.

Aiheesta aiemmin:

Helleaalto korventaa pohjoista Eurooppaa, kuivuus riivaa viljelijöitä – myös Japanissa kuumuus tappanut kymmeniä

Suosittelemme