Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Keskustelu lääkekannabiksesta käydään tunteilla – aihe on edelleen tabu Suomessa

Lääkärit eivät juuri määrää lääkekannabista Suomessa, koska keskustelu aiheesta on vähäistä ja kahtiajakautunutta, esitti ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-studiossa. Miksi kannabiksen lääkekäyttö on Suomessa tabu?

Hoitaja Inbal Sikorin annostelee lääkekannabista Mimi Kovan hermokipuihin.
Lääkekannabisöljyä käytetään esimerkiksi kivunlievitykseen. Kuva Israelista. Kuva: Aishi Zidan / Yle
Hanna Asikainen

Suomessa ensimmäinen lääkekannabisvalmiste tuli markkinoille jo vuonna 2008. Silti erikoisluvallista lääkekannabista saa vuosittain alle kolmesataa potilasta.

Erikoisluvan on saanut muun muassa hermokivun ja kroonisen migreenin hoitoon. Tiettyä kannabislääkettä saa käyttää MS-taudin hoidossa.

Lääkekannabiksen käyttö on siis hyvin harvinaista Suomessa.

Lääkärit eivät uskalla määrätä sitä, koska keskustelu aiheesta on niin ohutta ja kahtiajakautunutta. Näin väitti A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki maanantaina A-studiossa.

Kannabiksen lääkekäytöstä ei vieläkään tiedetä kovin paljon.

Sen vaikutuksista on tehty paljon perustutkimusta, mutta kliinistä, lääkinällisen vaikutuksen osoittavaa tutkimusta on suhteessa vähän.

Siksi sen käyttö nähdään monessa tapauksessa kokeellisena. Se vaatii hoitavalta lääkäriltä rohkeutta.

Toisin on Yhdysvalloissa.

Kun yhdysvaltalaisilta syöpälääkäreiltä kysyttiin lääkekannabiksesta (siirryt toiseen palveluun), puolet kyselyyn osallistuneista kertoi suosittelevansa sitä potilailleen. Kuitenkin vain kolmasosa koki, että heillä on kannabiksen lääkkeellisestä käytöstä riittävästi tietoa.

Suomessa on monia maita, kuten Yhdysvaltoja, säännellympää, mitä apteekista saa ostaa.

Tällä turvataan kansalaisia esimerkiksi lääkkeiden ja rohtojen yllättäviltä yhteisvaikutuksilta.

Kuinka paljon näyttöä lääkkeen vaikutuksista pitäisi sitten olla, ennen kuin sitä uskaltaa ryhtyä kokeilemaan?

Kysymys voi olla monelle kipupotilaalle varsin teoreettinen, erityisesti kun kipu on voimakasta ja jatkuvaa. Kukapa ei olisi silloin valmis kokeilemaan melkein mitä vain, vaikka rikkomaan lakia ja kokeilemaan kivunlievitykseen huumekannabista?

Yhä useampi maa on yhä avoimempi lääkekannabiksen käytölle.

Esimerkiksi Tanskassa aloitettiin tämän vuoden alusta nelivuotinen lääkekannabiskokeilu (siirryt toiseen palveluun) (sivu englanniksi). Kokeiluun kuuluu oleellisesti myös lääketieteellinen tutkimus.

Kannabiksesta voi tehdä myös täysin ei-päihdyttävää. Tosin kaikessa Suomessa määrättävässä lääkekannabiksessa on mukana myös päihdyttävää yhdistettä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ei-päihdyttävä kannabidioli eli CBD on turvallinen ja hyvin siedetty aine. Sen useista lääkinnällisistä vaikutuksista on alustavaa näyttöä (siirryt toiseen palveluun)(sivu englanniksi).

Kesäkuussa ensimmäinen tällainen CBD-lääkekannabisvalmiste hyväksyttiin lasten vaikean epilepsian hoitoon Yhdysvalloissa.

On todennäköistä, että lääkkeelle haetaan pian myyntilupaa EU:sta ja sitä kautta se rantautuu myös Suomeen.

Jo nyt Suomessa on perheitä, jotka lääkitsevät lastensa epilepsiaa CBD:llä.

Tällä hetkellä kannabiksen eri vaikuttavien aineiden lääkinnällisiä vaikutuksia tutkitaan kivunlievityksen lisäksi muun muassa masennuksen, unettomuuden, anoreksian ja metabolisen oireyhtymän hoitoon.

Onkin mahdollista, että tulevaisuudessa saadaan kattavammin tietoa terveysväitteiden tueksi – ja samalla osa niistä kenties kumotaan kokonaan.

Toivottavasti jo sitä ennen lääkekannabiksesta voidaan keskustella enemmän ja kiihkoilematta.

Aiheesta lisää:

Lääkekannabis hyväksyttiin markkinoille Yhdysvalloissa

Akuutti: Hyvä/paha lääkekannabis

A-studio: Kevytkannabista ruokakaupasta?

Kolme tippaa kipuihin – 87-vuotias Mimi Kovo on yksi tuhansista lääkekannabiksen käyttäjistä Israelissa

Suosittelemme sinulle