Hyppää sisältöön

Ilmaiset kyydit houkuttelivat bussiin – Porin Linjat ehdottaa uutta maksuttomuuskokeilua

Pori Jazzin, SuomiAreenan ja asuntomessujen yhteisellä superviikolla bussimatkat olivat Porin Linjojen asiakkaille maksuttomia.

Joukkoliikenteellä matkustaminen oli Porin heinäkuisella superviikolla maksutonta. Kuva: Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Porin Linjat ehdottaa uutta kokeilua ilmaisista bussimatkoista.

Viime viikolla kokeiluna järjestetyt ilmaiset matkat keräsivät Porin Linjojen autoihin kaksinkertaisen määrän matkustajia normaaliviikkoon verrattuna.

Päivässä matkustajia oli noin 7 000, mutta vilkkaimpina viikonlopun päivinä enemmän. Perjantaina oli muutama yksittäinen vuoro, jonne ei pystytty ottamaan enää enempää matkustajia tungoksen takia.

Rahoitus kaupungin käsissä

Porin Linjojen toimitusjohtaja Markku Hermonen on tyytyväinen kokeilun onnistumiseen. Mahdollisista pysyvämmästä maksuttomuudesta hän ei vielä osaa sanoa mitään.

Hermosen mukaan Porin Linjat on periaatteen tasolla aina kannattanut maksutonta joukkoliikennettä, mutta rahoitus pitäisi saada yhtiön omistajalta eli Porin kaupungilta – siis veronmaksajilta.

Hermosen mielestä olisi syytä selvittää, miten ilmainen bussikyyti keräisi matkustajia silloin, kun kaupungissa ei ole jazz-festivaaleja ja SuomiAreenaa ja jolloin porilaiset ovat normaalisti töissä ja koulussa.

– Esimerkiksi joku marras- tai tammikuun viikko sopisi hyvin kokeiluun, Hermonen sanoo.

Viikon maksuton bussiliikenne maksoi Porin kaupungille heinäkuussa 74 000 euroa. Kaupungin budjetista varattu summa laskettiin etukäteen vastaamaan jazz- ja SuomiAreena-viikon normaalia matkalipputuottoa.

Suosittelemme sinulle