Hyppää sisältöön

Pillit ja muovipussit joutuivat jo pannaan – heitetäänkö nyt hyvästit äänilevyjen suojamuoveille?

Uuden äänilevyn kuoriminen pakkauksestaan on kuin musiikkia monelle levyjä keräilevälle. Kääre muuttuu pakkauksen avaamisen jälkeen kierrätyskelvottamaksi roskaksi.

CD-levyt ovat muovikoteloon pakattua muovia, joka on kääritty läpinäkyvään muovikuoreen. Kuva: Andrew Gombert / EPA
Päivi Puukka

Valtaosa CD-levyistä pakataan muoviseen koteloon ja kotelo kääräistään vielä rapisevaan sellofaaniin. Kotelo levyineen jää oletettavasti ostajansa hyllyyn vuosiksi, mutta levyn päällä oleva muovikerros lentää roskikseen heti.

Myös vinyylilevyt kääritään muoviin. Käärellä suojellaan levyä varkailta, hiplaajilta ja putoamisilta. Joudenkin äänilevyjen sisällä on lisämateriaalin latauskoodi, josta kuluttaja on maksanut levyn yhteydessä. Ilman kuorta koodi voi pudota.

BBC-Newsbeatin (siirryt toiseen palveluun) haastattelema levykaupan johtaja Patrick Ryder arvelee, että kuorettoman levyn myyminen voi olla vaikeampaa kuin muoviin käärityn.

– Varmaan sellaisenkin levyn saa kaupaksi. Mutta epäilen, että ainakin osa asiakkaista pyytäisi saada korkkaamattoman levyn, manchesterilaista Picadilly Recodsia pyörittävä Ryder sanoo.

Ryderin mukaan asiakkaat ovat tottuneet myös saamaan latauskoodin levyn kääreen sisältä. Koodin voisi sen sijaan merkitä levyn sisäpussiin tai koteloon liimattuun tarraan. Levykotelot taas voisi sulkea paperivyöllä tai tarralla.

Vinyylit ovat jo valmiiksi pahvipakkauksissa ja pahvin käyttöä CD-levyjen suojana voitaisiin helposti lisätä.

Kevyt pahvikuori on ekologinen ja esteettinen valinta

Suomalainen RockAdillo Records luopui CD-levyjen kovista muovikuorista jo kymmenen vuotta sitten. Pahvinen kotelo on ekologisempi ja esteettisempi vaihtoehto.

– Aluksi pahvikuorissa oli muovinen istukka. Viimeiset viisi vuotta käytössä on ollut ns. digisleeve, joka muistuttaa vähän LP-levyn kantta. CD sujautetaan suoraan pahvikuoren sisään, kertoo RockAdillo Recodsin toimitusjohtaja Tapio Korjus .

– Pahvikuoria käyttävät esimerkiksi Yhdysvalloissa melkein kaikki pienemmät ja Suomessakin useat indie-yhtiöt.

CD-levyn kuoreen ei tarvita välttämättä muovia lainkaan. Kuva: Yle

Suuret levy-yhtiöt ovat asiasta vielä hiljaa. Warner Music ei halunnut kommentoida levynkansikääreitä BBC:lle. Universal ja Sony eivät vastanneet yhteydenottoon.

Mitä pahvikansia suojaavaan muoviin tulee, sen Korjus aikoo säilyttää.

– Käytämme kertakäyttöisen sellofaanin sijaan ohutta muovista kirjenkuorentapaista suojakuorta. Sen voi avata ja sulkea. Suuri osa levynostajista jättää kuoren levyn päälle, sillä se suojaa pahvikuorta kulumiselta.

Artistit eivät halua myydä kertakäyttömuovia

Monet artistit tiedostavat ympäristöuhat ja myös kommentoivat saastumista musiikissaan. Samanhenkistä väkeä käy keikoilla ja ostaa äänilevyjä. Muovi sopii tähän yhtälöön huonosti.

Wolf Alice -yhtyeen rumpalin mukaan muovikannet ja kääreet ovat ehdoton ei.

– On ollut alusta asti selvää, että haluamme äänitteittemme olevan niin ympäristöystävällisiä kuin mahdollista, rumpali Joel Amey toteaa.

Kahdeksan vuotta sitten perustettu yhtye on suosii pahvikuoria.

– Emme halua muovia myöskään levynkannen ympärille. Mitä järkeä siinä on, kun se heitetään heti pois, laulaja Ellie Roswell sanoo.

Hukkapalat asfaltin alle täyttömaaksi

Levyissä muovia ei ole vain kansi. Niin 1980-luvulla markkinoille tulleet CD-levyt kuin 1940-luvulla lanseeratut vinyylilevytkin valmistetaan muovista.

Kokeiluista huolimatta kumpaankaan formaattiin ei ole löytynyt korvaavaa ympäristöystävällisempää materiaalia. Äänen laatu ei ole pysynyt yhtä hyvänä tarkoitukseen kokeilluissa materiaaleissa.

Kuva: Petra Ristola / Yle

Sekä viinyylien että cd-levyjen valmistamisessa syntyy paljon hukkamateriaalia. Tsekissä toimiva GZ Media on euroopan suurin vinyylilevyjen valmistaja Euroopassa. Yhtiön toimitusjohtaja Michael Sterba kertoo, että osa vinyylien hukkapaloista menee täyttömaaksi.

– Aloitimme viime vuonna projektin, jonka tarkoituksena on kierrättää muoviaines kokonaan. Tällä hetkellä 50 prosenttia jätteestämme menee täyttömaaksi. Toivon mukaan vuoden kahden sisään pystymme käyttämään kaiken jännösmateriaalin itse, kertoo Sterba.

Vaikka musiikkia ostetaan yhä enemmän ladattavassa muodossa ja kuunnellaan ilmaisten tai maksullisten suoratoistopalveluiden kautta, levynmyynti ei ole vieläkään aivan nappikauppaa. Suomessa CD-levyjä myytiinvuonna 2017 liki 900 000 ja vinyyleitä 90 000. Britanniassa CD-myynti (siirryt toiseen palveluun) ylitti 40 miljoonan kappaleen ja vinyylilevyt yli neljän miljoonan kappaleen rajan.

Lue myös:

Hyvästit mehupilleille: Eu kieltää kuusi kertakäyttöistä muovituotetta

Suosittelemme sinulle