Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomalaisurheilijat joutuivat häirinnän kohteeksi opiskelijoiden EM-kisoissa – Liikuntaliitto raivoissaan, kattojärjestö kiistää vähättelyn

Tapauksen selvittelystä on noussut kiistaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton ja eurooppalaisen kattojärjestön kesken.

Coimbra Portugali
Korkeakouluopiskelijoiden EM-kisat ovat käynnissä Coimbrassa, Portugalissa. Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset naisurheilijat ovat kokeneet Opiskelijoiden Liikuntaliiton OLL:n mukaan vakavaa häirintää käynnissä olevissa korkeakouluopiskelijoiden EM-kisoissa Coimbrassa, Portugalissa.

Suomalaisurheilijat kertovat kokeneensa sekä fyysistä että verbaalista häirintää useiden päivien ajan urheilijoille järjestetyissä majoitustiloissa. Opiskelijoiden Liikuntaliiton koulutus- ja tapahtumakoordinaattorin Markku Rantahalvarin mukaan venäläiset miesurheilijat häiritsivät suomalaisnaisia toistuvasti.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun venäläisen joukkueen jäsenet olivat lähestyneet suomalaisia naisurheilijoita heidän majapaikassaan.

– Tilanne oli ollut suomalaisnaisille uhkaava ja he olivat paenneet omaan huoneeseensa, Rantahalvari kertoo Yle Urheilulle.

– Aiemmin samana päivänä myös Venäjän joukkueen valmentaja oli ottanut takaapäin kiinni suomalaista naisurheilijaa, mutta pelaaja oli päässyt irti otteesta. Paikallinen vartija ei puuttunut asiaan, vaikka urheilijat olivat huutaneet apua, Rantahalvari jatkaa.

Tilanne kärjistyi muutama päivä myöhemmin, kun suomalaisurheilijoita oli saapunut illanvietosta takaisin majapaikkaan aamuyöllä. Opiskelijoiden Liikuntaliiton Rantahalvarin mukaan venäläinen miesurheilija oli käynyt käsiksi suomalaisnaiseen, ja tilanne oli suomalaisten mukaan ollut uhkaava. Paikalle oli kutsuttu poliisi tilannetta selvittämään.

– Poliisi ei ollut ilmeisesti kirjannut yön tapahtumaa mihinkään. Olemme pyytäneet kisoja hallinnoivalta EUSAlta (European University Sports Association) dokumentit. Heidän mukaansa poliisi on kirjannut, tutkinut ja todennut, että tapahtuneessa ei ollut mitään eteenpäin vietävää, Rantahalvari kertoo.

Häirinnän uhriksi joutunut nainen harkitsee rikosilmoituksen tekemistä Portugalin tapahtumista.

Liitto kummastelee järjestäjien asennetta

Opiskelijoiden Liikuntaliiton pääsihteerin Elina Havun mukaan kisojen ja kattojärjestön johto suhtautui vähätellen tapahtumiin.

– EUSAn johdon täytyy nyt tarkistaa omia käsityksiään varsinkin urhin syyllistämisen suhteen, Havu vaatii.

Eurooppalainen kattojärjestö on halunnut suomalaisilta fyysisiä todisteita välikohtauksesta. Lisäksi EUSA on viitannut siihen, että häirinnän kohteeksi joutuneet nuoret naiset olivat illanvieton aikana käyttäneet alkoholia.

– Olemme tietysti vastanneet heille, että alkoholin käyttö ei ole koskaan tekosyy seksuaaliselle häirinnälle, Opiskelijoiden Liikuntaliiton pääsihteeri Elina Havu korostaa.

– Tapauksia on myös sattunut kirkkaassa päivänvalossa ilman alkoholiakin. Sitä ei voi syyttää tapahtuneesta, Havu sanoo.

Yle Urheilu on tutustunut kisojen ja kattojärjestön johdon antamaan lausuntoon tapahtumista ja suomalaisten syytöksistä. Kisajärjestäjät yllättyivät siitä, että suomalaisten mielestä asiaa on vähätelty.

Järjestäjien mukaan tilanne selvitettiin huolellisesti ja kaikkia eri osapuolia kuultiin pian tapahtumien jälkeen. Kattojärjestö ei katsonut aiheelliseksi lähettää urheilijoita kotiin tai antaa muita rangaistuksia.

Suomalaisurheilijoille oli kuitenkin tarjottu psykologista tukea ja majapaikan vaihtoa, mutta järjestön lausunnon mukaan he eivät olleet sitä halunneet.

Yle Urheilu ei ole tavoittanut puhelimella eikä sähköpostitse venäläisjoukkueen edustajaa kommentoimaan tapahtumia tiistai-iltapäivään mennessä.

Tapaukseen liittyvät suomalaiset ja venäläiset urheilijat ovat jo lähteneet Portugalista takaisin kotiinsa.

Joka toinen vuosi järjestettävissä eurooppalaisten opiskelijoiden EM-kisoissa, EUSA Games -kilpailuissa, on mukana yli 4 000 korkeakouluopiskelijaa. Suomalaisia on ollut tänä vuonna mukana 67.

Lue myös:

Onko Suomen jalkapallossa ja jääkiekossa laajamittaista seksuaalista häirintää? Lajiväki tyrmää, toimittaja tarkentaa väitteitään

Pitävätkö väitteet naisten jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueiden häirintäkulttuurista paikkansa? Kuuntele lähetys seksuaalisesta häirinnästä urheilussa

Suosittelemme