Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Venäjän mielestä Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyö heikentää turvallisuutta – puolustusministeri uhkaa vastatoimilla

Venäjän puolustusministerin mukaan Suomen ja Ruotsin tiivistyvä yhteistyö läntisen sotilasliiton kanssa pakottaa Venäjän vastatoimiin.

Sergei Shoigu
Sergei Shoigu puhui puolustusministeriön kokouksessa Moskovassa tiistaina. Kuva: Reuters-tv
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeri Sergei Shoigu puhui tiistaina Moskovassa puolustusministeriön kokouksessa sotilasliitto Naton kasvavasta uhasta.

Naton sotaharjoituksissaan Itä-Euroopassa käyttämien lentokoneiden määrä on lähes kymmenkertaistunut, samoin sotaharjoituksiin osallistuvien sotilaiden määrä. Lisäksi Shoigu nosti esiin kyber-operaatioihin perehtyneet viisi keskusta Suomessa, Virossa, Puolassa, Saksassa ja Ranskassa.

Erityisesti Shoigu paheksui Suomen ja Ruotsin lisääntynyttä Nato-yhteistyötä:

– Toukokuussa allekirjoitettu sopimus mahdollistaa maiden täyden osallistumisen Naton sotaharjoituksiin ja sotilasliiton joukkojen ja asevalvontajärjestelmien käytön. Vastavuoroisesti Natolle on annettu esteetön pääsy näiden maiden ilmatilaan ja aluevesille.

– Korostan, että sellaiset läntisten kollegojemme ottamat askeleet johtavat olemassaolevan turvallisuusjärjestelmän tuhoon, kylvävät lisää epäluottamusta ja pakottavat meidät vastatoimiin, sanoi Shoigu.

Shoigu ei täsmentänyt vastatoimia.

Toukokuun sopimuksella Shoigu viittasi Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerien 8-. toukokuuta Washingtonissa allekirjoittamaan aiejulistukseen, jonka myötä sotilasyhteistyö esimerkiksi sotilasharjoitus- ja koulutustoiminnassa helpottuu Naton kanssa.

Shoigu esitteli myös Venäjän puolustusvoimien panostuksia. Venäjän länsiosiin on vuoden 2016 jälkeen perustettu yli 70 uutta sotilasyksikköä, mukaanlukien kaksi divisioonaa ja kolme prikaatia. Joukot ovat saaneet viisi tuhatta uutta, päivitettyä asejärjestlemää. Lisäpanostuksia tulee Shoigun mukaan vielä tänä vuonna muun muassa majoitustiloihin.

Shoigu toivoi, että Helsingissä viime viikolla järjestetty Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien huippukokous poikii lisää puolustusyhteistyötä suurvaltain välille.

Suosittelemme