Hyppää sisältöön

Loviisan ydinvoimala joutui laskemaan yksiköiden tehoa helteen takia – "Tämä on hyvin poikkeuksellinen varotoimi"

Voimalaitos ei saa laskea mereen liian lämmintä jäähdytysvettä.

Loviisan ydinvoimalan ykkös- ja kakkosreaktorit.
Loviisan ydinvoimalan ykkös- ja kakkosreaktorit. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Tatu Kuukkanen

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molempien yksiköiden tehoa jouduttiin laskemaan keskiviikkona 170 megawatin verran kovan helteen vuoksi.

Voimalaitoksen käyttöyksikön johtaja Timo Euraston mukaan tehoa laskettiin noin kahden tunnin ajaksi ympäristöluvan ehtojen täyttämiseksi. Jäähdytysjärjestelmän poistoveden lämpötila oli saatava pysymään laitoksen vesiluvan ehtojen rajoissa.

– Merivesi, joka otetaan sisään, lämpenee prosessin aikana. Kun otettava merivesi on helteen takia lämmennyt, poistettava vesi lämpenee vastaavasti myös ja lähestyy vesiluvan rajaa. Me haluamme tietysti toimia vesiluvan ehtojen rajoissa, ja sen takia laskemme vähän tehoa, jotta näitä ei rajoja ylitetä, Eurasto sanoo.

Eurasto ei osaa arvioida, joudutaanko sama toimenpide toteuttamaan lähipäivänä uudestaan.

– Se riippuu säästä, mutta toivottavasti ei jouduta.

Hänen mukaansa vesilupien rajat ja raportointivelvoitteet ovat muuttuneet, ja asian kanssa halutaan olla varovaisia. Kyseessä oli siis eräänlainen varotoimi.

Poistovedelle asetettu korkeampi raja on Euraston mukaan 34 astetta. Tätä ei saa ylittää missään tapauksessa.

– Tänään varauduimme alempaan, eli 32 asteen rajaan, joka ei ole sellainen raja, jota ei saisi ylittää, mutta sen jälkeen joudumme tekemään ylimääräistä vesialueen seurantaa ja tutkimaan, onko lämpimällä poistovedellä ollut vaikutusta ympäristöön.

Tehorajoitukset pieniä ja lyhytaikaisia – vaikutukset energiantuotantoon vähäiset

Euraston mukaan Fortum käy nyt viranomaisten kanssa keskustelua asiasta. Hän sanoo, että nyt tehdyillä toimenpiteillä on hyvin pieni merkitys Suomen energiatuotannon kannalta, sillä tehorajoitukset ovat pieniä ja lyhytaikaisia.

– Nyt tehty 170 megawatin rajoitus on 17 prosenttia koko voimalaitoksen kapasiteetista ja tehorajoituksen kesto oli vain kaksi tuntia. Ei tämä sähköverkon tai Suomen sähköhuollon kannalta kovin oleellinen asia ole, Eurasto sanoo.

Meriveden lämpötilaan vaikuttaa ilman lämpötilan lisäksi myös tuuli. Mikäli ei tuule, merivesi seisoo ja lämpenee entisestään.

– Jos pikkusenkin tuuli käy, niin merivesi sekoittuu ja viilenee sen verran, että meidän tilanne helpottuu. Tuuli sekoittaa vettä yllättävän paljon ja sitä nyt toivotaan, Eurasto sanoo.

"Hyvin poikkeuksellinen toimenpide", edellinen kerta seitsemän vuotta sitten

Miten Fortum aikoo varautua siihen, jos helteet jatkuvat vielä monen viikon ajan?

– Aiomme toimia lupaehtojen mukaisesti ja rajoitamme laitoksen tehoa tarvittaessa. Kunnioitamme rajoja ja sen mukaan tulemme toimimaan.

– Sähköntuotanto saattaa hieman vähentyä, mutta meillä alkaa muutenkin vuosihuolto puolentoista viikon päästä, jonka ajaksi toisen yksikön osalta sähköntuotanto meneen joka tapauksessa lähellä nollaa, Eurasto sanoo.

Hänen mukaansa tänään tehty toimenpide on hyvin poikkeuksellinen tapahtuma. Viimeksi tällaista rajoittamista on tehty Euraston muistikuvien mukaan vuonna 2011, jolloin kesä oli todella kuuma.

– Aina, kun on erityisen lämpemät kesät, vesilupien rajoja lähestytään.

Eurasto korostaa, että tapahtumasta ei aiheutunut vaaraa ihmisille, ympäristölle eikä laitokselle.

Uutista korjattu 26.7. 2018 klo 10.12: Otsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti kapasiteetin laskemista, vaikka kyseessä oli yksiköiden tehon laskeminen.

Suosittelemme sinulle