Hyppää sisältöön

Ampiaisenpistot työllistävät hoitohenkilökuntaa ja ampiaistilanne vielä pahenee loppukesällä – Allergikoille elintärkeiden adrenaliinikynien saatavuudessa ongelmia

Aikuisille tarkoitetut Epipen-kynät ovat osittain loppuneet apteekeista. Korvaavaa valmistetta on saatavilla kaikkina vahvuuksina.

Ampiaisia on liikkeellä tänä kesänä erityisen paljon. Kuva: Jouko Aaltonen

Ampiaisia on tänä vuonna jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Koska ampiaisia on paljon ja ne ovat herkkiä pistämään, pistoksia saaneet ovat soittaneet entistä tiheämpään tahtiin hoito-ohjeita oireilleen.

– Erityisesti soittoja tulee potilailta, jotka ovat saaneet laaja-alaisia tai vakavia reaktioita, ja kysyvät mitä tehdä, sanoo Iho- ja allergiasairaalan erikoislääkäri Timo Helin.

Ampiaisjakso tulee pahenemaan loppukesästä ja alkusyksystä, kun kuningatar heittää työläisampiaiset pois pesästä. Pistiäiset ovat Helinin mukaan loppukesästä ilmojen viiletessä levottomia ja aggressiivisia.

– Vielä odotetaan pahempia aikoja ampiaisten pistosten osalta, Helin sanoo.

Jotkut ovat erityisen herkkiä pistoksille, mitä heidän pitää tietää?

On olemassa mitä ihmeellisempiä tapoja pitää ampiaiset loitolla.

Jos ampiainen kuitenkin pääsee pistämään, voi ihminen joutua nopeasti yllättävän vakavaan vaaratilanteeseen. Omasta ampiaisallergiasta ei nimittäin tiedä ennen kuin pistiäinen pääsee ihon alle.

– Jos henkilö saa ampiaisenpistosta voimakkaan paikallisreaktion tai yleisreaktion, jossa tulee laaja-alaiset ihottumat, hengenahdistusta tai jopa verenpaineen laskua, potilas on vaarassa saada jatkossa samanlaisen vakavan reaktion ampiaisenpistosta, Helin sanoo.

Helinin mukaan tällaisille potilaille tulee tarjota mahdollisuutta ampiaismyrkyn siedätyshoitoon.

Siedätyshoito on varsin pitkä – se kestää viisi vuotta, mutta hoidon teho alkaa näkyä jo aikaisemmin. Siedätyshoidon tehokkuuta ei siis tarvitse odottaa viittä vuotta.

Epipen-kynät lopussa Suomesta

Apteekkariliitto tiedotti (siirryt toiseen palveluun) tällä viikolla aikuisille tarkoitettujen adrenaliinikynien osittaisesta loppumisesta Suomen apteekeista. Adrenaliini-autoinjektoreita käytetään ensiapuna äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa, joihin tarvitaan välitöntä hoitoa.

Aikuisille tarkoitettuja Epipen ja Jext -kyniä ei ole juuri nyt saatavilla Suomessa 300 mikrogramman vahvuutena. Kyseisistä lääkkeistä on muita vahvuuksia tarjolla, mutta 150 mikrogramman vahvuus riittää vain lapselle.

Emeradea, joka on korvaava valmiste, on saatavilla kaikkina vahvuuksina. Lääkkeestä saa myös Kela-korvauksen.

Allergikoille elintärkeiden adrenaliinikynien saatavuudessa on ollut ongelmia apteekeissa maalis–huhtikuusta lähtien.

Suosittelemme sinulle