Hyppää sisältöön

Katso suorana klo 21.50 alkaen, näkyykö punainen Kuu Helsingissä – tältä kuunpimennys on näyttänyt eri puolilla maailmaa

Seuraa tästä suoraa lähetystä kuunpimennyksestä. Ylelle voi lähettää kuvia pimennyksestä.

Täydellinen kuunpimennys Helsingin taivaalla
Täydellinen kuunpimennys Helsingin taivaalla
Tatu Kuukkanen,
Julia Sieppi,
Sonja Parkkinen

Tänään tapahtuu se, mitä monet ovat odottaneet jo kauan: harvinainen, täydellinen kuunpimennys. Yle lähettää suoraa lähetystä kuunpimennyksen etenemisestä.

Vielä toistaiseksi Kuuta ei ole nähty ainakaan Helsingin taivaalla ja näin ollen myös suorassa lähetyksessä pilvien takia.

Yle kaipaa myös lukijoiden kuvia kuunpimennyksestä. Voit lähettää kuvia yllä olevan linkin kautta. Lue Ylen kuvajoukkoistuksen pelisäännöt ennen kuin lähetät omat kuvasi meille.

Kuu pimenee, kun Kuu joutuu Maan varjoon. Jos sää sallii, pimennys voidaan nähdä koko maassa, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa (siirryt toiseen palveluun).

Tänään nähtävä pimennys on tämän vuosisadan toiseksi pisin täydellinen kuunpimennys. Kestoa täydelliselle pimennykselle tulee tunti ja 43 minuuttia.

Tältä kuunpimennys on näyttänyt eri puolilla maailmaa

Arabiemiraattien pääkaupungissa Dubaissa ihmiset kerääntyivät Al Thurayan astronomiselle keskukselle ihastelemaan kuunpimennystä. Kuva: Ali Haider/EPA
Egyptin Kairossa kuu on näkynyt kirkkaalta taivaalta. Kuva: Khaled Elfiqi/EPA
Kreikassa punaista kuuta olivat ihastelemassa useat veneet. Taustalla näkyy antiikinaikainen temppeli Poseidon Sunionin niemellä Attikassa. Kuva: Dimitris Legakis/REX/All Over Press
Punainen kuu on loistanut kirkkaasti ainakin Turkin Canakkalessa. Kuva: Tolga Bozoglu/EPA
Punertava kuu näkyy vain hieman pilvien takaa Berliinissä Oberbaumbrücken sillan yllä. Kuva: Jagadeesh Nv Cbf/EPA
Kuunpimennys kuvattuna Etelä-Puolan Zakopanessa. Kuva: Grzegorz Momot/EPA
Adrianmeren rannikolla lomailijoille kuunpimennys on tarjonnut poikkeuksellisen upeat rantamaisemat. Kuva on otettu Sloveniassa lähellä Koperia. Kuva: Filip Singer/EPA

Pimennyksen syvin vaihe kello 23:44

Puolivarjopimennys alkaa kello 20:15 (1.), osittainen vaihe alkaa kello 21:24 (2.). Täydellisen pimennyksen vaihe alkaa kello 22:30 (3.) ja päättyy kello 00:13 (5.). Osittainen vaihe päättyy kello 01:19 (6.) ja koko pimennys on ohi klo 02:29 (7.).

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ursan mukaan pimennyksen syvin hetki tapahtuu kello 23:22 (4.). Kuu näyttää silloin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle.

Kuunpimennys näkyy paremmin etelässä

Ursan mukaan Kuun vaellus näkyy paremmin Etelä- kuin Pohjois-Suomessa. Helsingissä Kuu nousee kello 21.52.

Oulussa Kuu kohoaa horisontin ylle vasta kello 22.37. Pohjoisimmassa Lapissa Kuu ehtii hädin tuskin nousta horisontista. Utsjoella täydellinen vaihe alkaa kello 00.00 ja kestää vain 13 minuuttia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: Ursa

Täydellisen kuunpimennyksen näkeminen harvinaista herkkua

Kuu pimenee, kun se kulkee radallaan Maan varjoon ja Kuuta valaiseva Aurinko kätkeytyy hetkeksi Maan taakse.

Kuunpimennykset tapahtuvat täysikuun aikana, mutta eivät joka kerralla. Kuun rata on hiukan kallellaan maapallon ratatasoon nähden, ja Kuu kulkee tavallisimmin Maan varjon ylä- tai alapuolelta.

Kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista, toisin kuin auringonpimennyksen katselu, josta suojaamattomin silmin voi seurata silmävammoja. Kuunpimennystä voi katsella niin paljain silmin, kiikarilla, kuin kaukoputkellakin.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla kahdesta neljään vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat kovin harvinaisia.

Seuraavan kerran Suomessa nähdään täydellinen kuunpimennys 21. tammikuuta 2019. Edellisen kerran koko maassa näkyvä täydellinen pimennys tapahtui syyskuussa 2015.

Juttua päivitetty 27.7. klo 23.50: Otsikkoa päivitetty sekä päivitetty kuunpimennyksen näkyvyyttä Helsingissä. Lisätty kuvia kuunpimennyksestä muualta maailmassa.

Lue lisää:

Katseet kohti taivasta: Erityispitkä kuunpimennys maalaa Kuun tumman punertavaksi perjantaina

Suosittelemme sinulle