Hyppää sisältöön

Herätys: Suomesta apua Ruotsin sammutustöihin, ilmalämpöpumput kiven alla, tulossa harvinainen kuunpimennys

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Rolex Dela Pena / EPA

Kuu värjäytyy punaiseksi pimennyksen myötä

Tänään nähdään harvinainen kuunpimennys. Täydellisen pimennyksen vaihe alkaa kello 22.30 ja päättyy hieman puolenyön jälkeen. Pimennyksen syvimpänä hetkenä Kuu näyttää punertavalta. Voit seurata pimennyksen etenemistä illalla suorana Ylen verkkosivuilla ja lähettää meille parhaat kuvasi ilmiöstä.

Suomalaiset suuntaavat ruotsalaisten avuksi metsäpalojen sammutustöihin

Saksalaisia paloautoja matkalla Älvdaleniin Taalainmaalla 26. heinäkuuta. Kuva: Maja Suslin / EPA

Suomi on päättänyt lähettää apua Ruotsin suurimpien metsäpalojen taltuttamiseen. Ruotsi hyväksyi Suomen avuntarjouksen myöhään torstaina. Ruotsi on aiemmin toivonut Suomesta lentosammutuskalustoa, mutta Suomella ei ole ollut mahdollisuutta avunantoon.

Ilmalämpöpumput loppumassa maahantuojilta, asentajat täystyöllistettyjä

Kuva: Yle

Ilmalämpöpumppuasentaja Antti Kosonen myy jo elokuun lopun asennusaikoja. Helteellä ilmalämpöpumppujen kysyntä on kovaa ja asiakkaat tuskaisia. Osa suosituimmista pumppumalleista on jo loppu tai loppumassa maahantuojien varastosta.

Lentokoneesta loppuu tila, kun yhä useampi matkustaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa

Eemil Kaisto, Elias Laukkanen ja Niina Turtiainen matkaavat Barceloonaan vesipalloturnaukseen. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Lyhyille lennoille lähdetään yhä useammin pelkkien käsimatkatavaroiden varassa. Mikko Rahikainen pakkaa pelkät käsimatkatavarat, vaikka olisikin lähdössä kahdeksi viikoksi Thaimaahan. Kun lentokoneesta loppuu tila, viedään käsimatkatavaroita ruumaan lähtöportilta. Jatkossa ylimääräisistä tai ylisuurista käsimatkatavaroista saatetaan veloittaa lisämaksu vielä lähtöportilla.

Ammattia opiskelemaan voi hakea ympäri vuoden – koulutuspaikkojen bongailu vaatii oma-aloitteisuutta

Monille ympärivuotisen haun mahdollisuus on vielä vieras. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Vaikka syksyksi ei olisi opiskelupaikkaa, vielä ei ole liian myöhäistä. Ammatillisten oppilaitosten vapaita paikkoja voi hakea ympäri vuoden. Tänä vuonna alkanut jatkuva haku vaatii omaa aktiivisuutta, sillä avoimia paikkoja ei toistaiseksi ole kootusti yhdessä palvelussa. Myös ammattikorkeakoulujen täyttämättä jääneitä paikkoja on vielä tälle syksylle tarjolla.

Lapissa poutaa, Keski-Suomessa sadekuuroja

Kuva: Yle Sää

Perjantai vietetään Lapissa poutaisessa ja lämpenevässä säässä. Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, että etelään on jälleen luvassa tukalan helteinen päivä, mutta yksittäiset sade- ja ukkoskuurot ovat mahdollisia. Myös maan keskiosiin on syntymässä kuurosateita ja ukkosia.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle