Asuntokauppoja on tehty touko–kesäkuussa vähemmän kuin viime vuonna, käy ilmi Tilastokeskuksen ennakkotiedoista toukokuulta ja kiinteistönvälitysyritysten luvuista kesäkuulta.
Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaserurannan mukaan kauppoja tehtiin kesäkuussa runsaat kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Kauppamäärät vaihtelevat ketjuittain: esimerkiksi Huoneistokeskuksella kauppojen määrä väheni kahdeksan prosenttia, Kiinteistömaailmalla vähennystä on "joitakin prosentteja".
– Kerrostaloasuntojen kaupat vähenivät erityisesti, kun taas omakotitalojen ja vapaa-ajanasuntojen kauppamäärät kasvoivat. Asuntosijoittajat ovat tulleet varovaisemmiksi, ja se näkyy asuntokauppamäärissä, Remaxin toimitusjohtaja Pasi Aalto kertoo.
Myös vanhojen asuntojen kauppa on käynyt heikommin kuin vielä viime vuonna arvioitiin.
Tilastokeskuksen luvut tarkentuvat vielä myöhemmin.
Mistä kaupan hiljeneminen johtuu?
Yleensä asuntokauppa vilkastuu noususuhdanteessa, kun ihmisillä on vakaampi taloudellinen tilanne, työpaikka näyttää turvatulta ja uudet työmahdollisuudet houkuttelevat muuttamaan.
Tilanne onkin nyt poikkeuksellinen, eivätkä asuntomarkkinoiden asiantuntijat löydä siihen tarkkaa syytä.
Yleensä alkukesä on asuntomarkkinoilla vilkasta aikaa. Lisäksi Suomen vienti vetää ja töitä on tarjolla enemmän kuin ennen. Matalien korkojen aikana kuluttajille olisi myös tarjolla halpaa lainaa.
Tästä vuodesta piti kansantalouden kasvulukujen perusteella tulla aiempaa kuumempi asuntokaupan vuosi. Kesäkuulta odotettiin jopa ennätyksellistä kaupankäyntiä, koska lainakatto astui voimaan heinäkuun alussa.
Nyt asuntolainan saadakseen pitää olla omaa rahoitusta 15 prosenttia lainasummasta aiemman kymmenen prosentin sijasta. Muut kuin ensiasunnon ostajat ovat siis kuun alusta alkaen saaneet lainaa vähemmän kuin ennen.
Tulevaa kehitystä markkinoilla onkin nyt vaikea ennustaa. Kesäkuussa arvioitiin, että tapahtumassa voi olla jonkinlainen käänne.
Kysyntä voi olla kohdentumassa uudelleen
– Kaupan hiljentyminen on yllätys, koska kun tähän vuoteen lähdettiin, niin olettama oli, että kasvua viime vuoteen tulisi, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen sanoo.
– Ei ole mitään sellaisia isoja asioita, joiden pitäisi jarruttaa asuntokauppaa, ja silti emme ole saaneet aikaan sitä kasvua mitä tälle vuodelle odotettiin. Siellä on jotain selittämätöntä, jota en osaa yksilöidä.
Myös rakentajat varautuvat rauhallisempiin aikoihin. Tilastokeskuksen mukaan keväällä haettujen rakennuslupien määrä on romahtanut.
OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ei kuitenkaan usko suureen käänteeseen. Parin kuukauden tietojen perusteella ei hänen mielestään voi puhua vielä ratkaisevasta muutoksesta.
– Yleinen talousympäristö on myönteinen. Jos jotain voisi odottaa, niin kysynnän virkoamista aiempaa laajemmallakin pohjalla [isompiin asuntoihin]; tähän asti kysyntä on keskittynyt lähinnä kasvukeskusten pieniin keskusta-asuntoihin, Heiskanen sanoo.
Asuntonäytöt eivät houkuta helteellä
Kaupan hiljenemiseen koko maan tasolla voi olla useita syitä asuntosijoittajien varovaisuuden lisäksi: asuntolainojen saanti pankeista on hankaloitunut kiinteistönvälittäjien mukaan, muuttotappioalueiden asunnot eivät käy kaupaksi.
Yksi syy jämähdykseen voi olla lämmin kesä. Aurinko on paistanut lähes koko ajan toukokuun alusta asti.
– Lämmin kesä vaikuttaa niin, että aktiviteetti on varmaan jossain määrin hiipunut. Liikkellä on vain tosi tarvitsijoita ja niitä, jotka toimivat tiukemmalla aikataululla, OP:n Heiskanen arvioi.
Välittäjät ovat samaa mieltä.
– Helle on jonkin verran torpannut kaupankäyntiä ja ihmiset ovat keskittyneet huokailemaan tätä kuumuutta, Kiinteistömaailman Heikkinen sanoo.
Hänen mukaansa paras keli asuntokaupalle on "plus kahdeksan astetta ja vesisade".
Työn perässä muuttaminen takkuaa
Kaupan hyytyminen juuri noususuhdanteessa voi kertoa myös siitä, että suomalaiset eivät muuta työn perässä järin innokkaasti.
– Työn perässä muuttamisen kannalta toimivat asuntomarkkinat ovat hyvin tärkeät, Suomen Pankin ekonomisti Olli Tuomikoski huomauttaa.
Hän ei kuitenkaan näe asuntokaupan lievässä hyytymisessä vielä vaaroja, vaikka suomalaisten kotitaloudet ovatkin velkaantuneet viime vuosina juuri asunnoista. Jos hidastuminen sen sijaan olisi äkkinäistä, voisi koitua ongelmia: asuntojen vakuusarvot voisivat alkaa laskea.
Ostajalle kaupan hiljentyminen on hyvä asia
Tietyssä mielessä voidaan puhua jo ostajan markkinoista. Kun asuntokauppaa tehdään aiempaa vähemmän, se tarkoittaa että useampi myyjä joutuu joustamaan hinnasta – he, joilla on kiire saada asuntonsa kaupaksi.
– Ostajalla on valinnanvaraa, eikä ole kiire tehdä ostopäätöksiä. Voi rauhassa hakea sen itselle sopivan asunnon, Kiinteistömaailman Heikkinen kuvaa.
Juttua korjattu 30.7. klo 13:18: Korjattu toiseen kappaleeseen, että yli kymmenen prosentin vähennys asuntokaupoissa ei ole Remaxin vaan Kiinteistönvälitysalan keskusliiton KVKL:n tilastoista. KVKL:n luvuissa on mukana noin 80 prosenttia suomalaisten kiinteistönvälittäjien tekemistä kaupoista.