Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Irakin suurin ongelma on korruptio – Öljyvarat menevät vääriin taskuihin

CMI:n Hussein al-Taee pitää sotilasvallankaappausta mahdollisena, mikäli maan hallinto ei pysty parantamaan peruspalveluja.

Tuhannet mielenosoittajat marssivat perjantaina Basran kaduilla Kakkois-Irakissa. Kuva: HAIDER AL-ASSADEE / EPA

Irakissa on osoitettu mieltä hallintoa vastaan viikkojen ajan, osin väkivaltaisissa merkeissä.

Perjantaina tuhannet mielenosoittajat marssivat pääkaupunki Bagdadin kaduilla. Myös Kaakkois-Irakissa sijaitsevan Basrassa järjestettiin protesteja.

Ihmiset ovat vaatineet päättäjiltä muun muassa työpaikkoja, puhdasta vettä ja loppua jatkuville sähkökatkoille.

Irakilaisten marssiessa kaduilla maan öljyteollisuus tuottaa päivittäin yli neljä miljoonaa barrelia öljyä.

Öljystä saatavat varat eivät kuitenkaan kanavoidu sotien repimän maan jälleenrakentamiseen, arvioi konfliktinhallintajärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) Irak-neuvonantaja Hussein al-Taee.

– Korruption vuoksi Irakin öljyvarat eivät valitettavasti kohdistu sinne, missä niitä eniten tarvitaan, eli peruspalveluihin. Rahat menevät erilaisiin byrokraattisiin toimiin tai sitten vääriin taskuihin, al-Taee sanoo.

Epäselvä vallanjako haittaa hallintoa

Poliittisia järjestelmiä tutkineen amerikkalaisfilosofin Francis Fukuyaman mukaan yksi hyvän hallinnon edellytys on meriitteihin perustuvaa virkamieskoneisto, joka pystyy toimimaan tarpeeksi autonomisesti suhteessa päättäjiin.

Kypsässä demokratiassa politikot eivät voi esimerkiksi sanella pilkuntarkasti, miten lääkäreiden tulisi johtaa sairaalaa.

Irakissa poliittinen taso ja virkamieskoneisto ovat limittyneet voimakkaasti. Samaan aikaan maasta puuttuu riippumaton oikeuslaitos, joka suojelisi kansalaisia korruptoituneen valtiokoneiston väärinkäytöksiltä.

Näistä ongelmista ei ole mahdollista käydä avointa julkista keskustelua.

– Irakissa demokratisoitumisprosessia ei ole saatettu loppuun niin, että siellä olisi selkeä erottelu toimeenpanovallan, lainsäätäjien, median ja oikeudellisten elinten välillä, al-Taee analysoi.

Vaalit eivät yksin riitä

Irakin hallituksen muodostaminen on yhä kesken toukokuun parlamenttivaalien jäljiltä. Maassa myös odotetaan edelleen vaalien osittaisen uudelleenlaskennan tuloksia. Lauantaina paikallinen oikeusistuin ilmoitti, että viisi viranomaista asetetaan syytteeseen vaalivilpistä.

Parlamenttivaaleissa vain 44 prosenttia äänioikeutetuista saapui vaaliuurnille.

– Uudet vaalit eivät tee tilannetta paremmaksi. Ihmiset eivät välttämättä äänestäisi, mikä edelleen heikentäisi demokraattista prosessia. Tässä vaiheessa kukaan ei suosittele tai edes uskalla suositella uusia vaaleja, al-Taee arvioi.

Francis Fukuyama on kirjoittanut, että tie hyvin toimivaan demokratiaan on pitkä. Pahimmillaan liian aikaisessa vaiheessa pidetyt vaalit voivat estää maata luomasta toimivaa hallintoa. Kun hallinto ei paranekaan vaaleista huolimatta, ihmiset menettävät uskonsa vaaleihin.

Al-Taeen mukaan sotilasvallankaappaus on mahdollinen myös Irakissa, mikäli mielenosoittajien vaatimuksiin ei reagoida ja levottomuudet yltyvät.

– Se olisi loppu demokratisoitumisprosessille.

Lue lisää:

Tuhannet vaativat työpaikkoja ja puhdasta vettä Irakissa – kolme viikkoa kestäneissä mielenilmauksissa on kuollut 14 ihmistä

Kansa vaatii puhdasta vettä ja työpaikkoja – mielenosoitukset levinneet ympäri Irakia

Suosittelemme sinulle