Hyppää sisältöön

AP: MeToo-liike rohkaisee myös katolisen kirkon naisia – yhä useampi nunna uskaltaa kertoa pappien tekemistä raiskauksista

Naisten kertomuksia pappien harjoittamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei useinkaan uskota.

Nunnia riveissä.
Katolisia nunnia kuuntelemassa Paavin puhetta Vatikaanissa elokuussa 2015. Kuva: AOP
Yrjö Kokkonen

Katolisessa kirkossa työskentelevät naiset ovat vuosikymmenten ajan kertoneet heihin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä. MeToo-liike on rohkaissut heitä vaatimaan, että epäkohdalle on alettava tehdä jotain.

Katolisessa kirkossa tapahtuneesta pedofiliasta on jo uutisoitu runsaasti. Uutistoimisto AP on tehnyt selvityksen katolisissa seurakunnissa tapahtuneesta pappien kirkon naispuolisiin työntekijöihin kohdistamasta häirinnästä. Kohteet ovat olleet nunnia tai muita kirkon naispuolisia työntekijöitä, sisaria.

AP:n mukaan viime aikoina on esiin noussut tapauksia, jotka takavuosina olisivat olleet mahdottomia saattaa julkisuuteen.

Tällä viikolla joukko pienen chileläisen seurakunnan sisaria kertoi maan televisiossa, että papit ahdistelevat heitä ja muita nunnia. Naiset ovat yrittäneet kertoa asiasta Chilen kirkon johdolle, mutta heitä ei ole kuunneltu.

Intialainen nunna teki hiljattain rikosilmoituksen piispan tekemästä raiskauksesta.

Eräs nunna kertoi AP:lle, että rippipappi oli raiskannut hänet kesken pyhän sakramentin, synnintunnustuksen. Sama oli tapahtunut toisen papin toimesta vuotta myöhemmin. Tapaukset olivat sattuneet lähes kaksi vuosikymmentä sitten, mutta nyt nainen oli rohkaistunut kertomaan niistä.

AP: Vatikaani haluaa vaieta tapauksista

Uutistoimiston mukaan kertomuksia pappien tekemistä seksuaalirikoksista on tullut vuosikymmenten aikana jatkuvasti kaikista maanosista, mutta kirkon johto Vatikaanissa on ollut hyvin haluton ottamaan niihin kantaa.

Vatikaani ei myöskään ole halunnut kuulla tavanomaisista seksisuhteista pappien ja nunnien välillä. Katolisen kirkon sääntöihinhän kuuluu, että katoliset papit, munkit ja nunnat pidättäytyvät täysin seksuaalisista suhteista.

AP kertoo tapauksesta, jossa ugandalainen pappi kirjoitti vuonna 2013 esimiehilleen "pappien romanttisista suhteista uskonsisariin". Kirjeen kirjoittanut pappi hyllytettiin tehtävistään, kunnes oli pyytänyt anteeksi kirjettään.

Naiset nähdään alempiarvoisina

AP arvioi, että selibaattivaatimuksen lisäksi naisten seksuaaliseen häirintään yllyttää katolisen kirkon perinne, jossa naiset ovat lähtökohtaisesti alempiarvoisissa tehtävissä kuin miehet.

Viime vuosina jonkin verran naisia on vihitty papeiksi. Näin on tapahtunut esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun) itsenäisen Roman Catholic Womenpriests -järjestön piirissä. Katolinen kirkko ei kuitenkaan ole hyväksynyt naisten pappisvihkimyksiä.

Ongelmaa pahentavat eräissä maissa vallitsevat kulttuuriset arvot. Esimerkiksi joissakin Afrikan maissa lasten saaminen on erittäin tärkeää, vaikka katolisen kirkon papeille sen ei pitäisi olla mahdollista.

Kirkon sisällä tapahtuu myös usein, että pappi saattaa naisen raskaaksi. Ratkaisuna tuolloin on useimmiten abortti, kertoo kirkon seksuaalisiin väärinkäytöksiin ja vallan väärinkäyttöön erikoistunut tutkija Karlijn Demasure.

1990-luvun alussa aiheesta tehtiin 23 maata kattanut selvitys. Siinä ilmeni, että kuuden vuoden aikana yhdessä ainoassa seurakunnassa 29 nunnaa tuli raskaaksi.

Irlannissa tunnettu sisar Maura O'Donoghue kirjoitti raportissaan, että nunnia pidetään "puhtaina" seksipartnereina, koska heillä ei ole sukupuolitauteja tai HIV:tä.

O'Donoghuen raporttia ei tarkoitettu julkisuuteen, mutta se vuosi medialle vuonna 2001. Vatikaani ei ole edelleenkään kertonut, onko se ryhtynyt mihinkään toimiin ongelman ratkaisemiseksi, AP kirjoittaa.

Muokkaus 29.7. klo 16.44: Tarkennettu, että katolinen kirkko ei ole hyväksynyt naispappeutta, vaikka itsenäinen järjestö on toteuttanut naispuolisten pappisvihkimyksiä. Jutussa saattoi saada aiemmin käsityksen, että naisia olisi vihitty papeiksi katolisen kirkon hyväksymänä.

Lue myös:

New York Times: Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty kardinaali jättää tehtävänsä

Suosittelemme sinulle