Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Korttimaksut onnistuvat taas normaalisti – sähkönsyöttövika johti konesalien kuumenemiseen

Ongelmat olivat osa suurempaa suomalaista tietoliikennehäiriötä.

Asiakkaita jonottamassa pankkiautomaatille
Ihmiset jonottivat pankkiautomaatille sunnuntaina ylivieskalaisessa tavaratalossa, kun maksukortit eivät toimineet. Kuva: Petri Kuikka / Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Korttimaksamista tänään sunnuntaina vaikeuttaneet häiriöt ovat hellittämässä.

S-Pankki kertoi iltapäivällä kello kolmen jälkeen viestipalvelu Twitterissä, että korttimaksut näyttävät jälleen onnistuvan normaalisti.

Myös Danske Bankilta kerrotaan Ylelle, että häiriö on saatu pääasiassa korjattua, mutta joitain satunnaisia ongelmia on voinut vielä olla.

Korttimaksamisessa oli ongelmia useiden pankkien asiakkailla. Yleen yhteyttä ottaneiden ihmisten mukaan ostoksia ei voinut maksaa kuin käteisellä ja esimerkiksi verkkopankin käytössä oli ongelmia.

OP tiedotti sunnuntaina ongelmien johtuneen maksuliikennealalla toimivan Netsin järjestelmien häiriöistä. Netsin mukaan syynä oli puolestaan häiriö sen järjestelmien ulkopuolella.

Kello neljän jälkeen Nets viestitti, että tilanne oli osa suurempaa suomalaista tietoliikennehäiriötä.

– Sähkönsyöttövika johti konesalien kuumenemiseen ja sitä kautta useiden yritysten tietoliikennehäiriöihin. Mukaan lukien me, Nets tiedotti Twitter-tilillään.

Tietoliikenneyritys Elisalta kerrottiin illansuussa Ylelle, että sen konesalissa oli puoliltapäivin sähkönsyöttöhäiriöitä ja tämä aiheutti häiriöitä useampaan Elisan palveluun.

– Muun muassa Elisa Viihteessä oli häiriöitä puolenpäivän jälkeen, sanoo Elisan palveluhallinnan johtaja Markus Kinnunen.

Konesalissa olleet sähkönsyöttöhäiriöt aiheuttivat ongelmia muuallakin, esimerkiksi juuri korttimaksamisessa, hän kertoo.

– Konesaleissamme on eri palveluntoimittajia ja ne tuottavat palvelua eteenpäin.

Helsingin Sanomat kirjoitti iltapäivällä, että perimmäinen syy oli energiayhtiö Fortumin kangerrelleessa sähkönsyötössä, minkä takia osa Elisan palvelimista ei toiminut.

Fortumin viestinnästä kommentoidaan Ylelle, että "katkeamaton sähkönsyöttö" Elisan konesaleihin oli tänään poikki ja sen syitä selvitetään nyt yhteistyössä Elisan kanssa.

Fortum pitää tapausta erittäin harvinaisena.

Lisää aiheesta:

Korttimaksamisessa ongelmia – lukijat: Kassoilla kelpaa vain käteinen

Suosittelemme