Hyppää sisältöön

Zimbabwen nuoret ratkaisevat maan presidentinvaalit – yli kolmannes äänestäjistä ei ole koskaan nähnyt vaaleja ilman Robert Mugabea

Eugene Jamu opiskeli Ghanassa, mutta palasi Zimbabween, jotta kotimaa elpyisi. Nyt hän haluaa opettaa koululaisia rakentamaan robotteja, ja toivoo uuden puolueen nousevan valtaan.

Zimbabwesta on lähtenyt valtava määrä ihmisiä, koska tulevaisuus on näyttänyt niin epätoivoiselta. Myös Eugene Jamu lähti, mutta palasi, sillä nyt ilmassa on muutos.

HARARE

Zimbabwen talous elpyy vain startup-yhtiöiden avulla, sanoo Ruvimbo Zhewe.

Hän työskentelee konsulttina Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa ja auttaa uusia yhtiöitä pääsemään alkuun.

Nyt hän seisoo Hararen niin kutsutussa TechHubissa ja keskustelee Eugene Jamun ja Tafara Munderen kanssa. He ovat juuri perustaneet uuden yhtiön, jonka avulla haluavat opettaa koululaisia rakentamaan robotteja.

– Maailmasta tulee yhä digitaalisempi. Robotiikka ja keinoäly ovat suurimpia trendejä, emmekä me voi jäädä jälkeen, 23-vuotias Eugene Jamu sanoo.

Jos lapset opettelevat ratkaisemaan ongelmia teknologian avulla jo koulussa, he voivat yliopistossa yltää mihin vain, Jamu ajattelee.

Zimbabwen pitää löytää omia ratkaisuja ongelmiinsa – innovaatioita ei voi kopioida suoraan Kiinasta, Yhdysvalloista tai Suomesta.

Tafara Mundere ja Eugene Jamu eivät pelkää haasteita. Jos joku sanoo, että ideasi on huono, se on toteuttamisen arvoinen, sanoo Jamu. Kuva: Fredrik Lerneryd

Pöydällä vilkkuu erilaisia vekottimia. Yhdellä voi esimerkiksi säätää veden tulon putken läpi.

Kaikki toimii simkortilla, joka jaksaa myös heikolla signaalilla. Langatonta verkkoa ei ole saatavilla joka paikassa Zimbabwen maaseudulla, mutta sen ei pidä estää lapsia oppimasta.

Eugene Jamulle koulutus on sydänasia. Hän opiskeli itsekseen lukion fysiikan, koska opettajaa ei ollut.

– Jos kaikki koulutetut lähtevät ZImbabwesta, maa tuhoutuu, hän sanoo.

Mugaben vallassa varttuneet taitekohdassa

Zimbabwe äänestää tänään maanantaina presidentin- ja parlamentinvaaleissa. Robert Mugabe ehti olla vallassa 37 vuotta, ennen kuin hänet syrjäytettiin presidentin jakkaralta viime marraskuussa.

Nyt suurimmat suosikit ovat hänen seuraajansa ja entinen oikea kätensä Emmerson Mnangagwa, sekä oppositiopuolue MDC:n nuori karismaattinen Nelson Chamisa.

Chamisa on etenkin nuorten suosiossa, ja nuoria äänestäjiä on yli kolmasosa rekisteröidyistä äänestäjistä.

He eivät ole koskaan nähneet vaaleja ilman Mugaben voittoa.

– Zimbabwe on latautunut muutokseen, Eugene Jamu sanoo innostuneena.

Eugene Jamu tuo suurimman osan tarvitsemistaan komponenteista ulkomailta. Hän toivoo, että zimbabwelaislapset oppisivat tulevaisuudessa vaikka rakentamaan raketteja. Kuva: Fredrik Lerneryd

Emmerson Mnangagwan noustessa valtaan viime marraskuussa, hän lupasi, että Zimbabwe on nyt avoin kaupankäynnille ja investoinneille.

Toistaiseksi lupaukset ovat jääneet vajaiksi. Sijoittajat eivät uskalla investoida maahan, koska riskit ovat liian suuret.

Koska maalla ei ole omaa valuuttaa, tavaran ostaminen ulkomailta on todella kallista. Jamu ostaa suurimman osan elektroniikastaan Kiinasta.

Kotimaan taakse jättäneet tekevät paluuta

Zimbabwessa kaivataan eniten nyt työpaikkoja. Maan työttömyysprosentti on yli 90.

Eugene Jamu toivoo, että pystyisi yhtiöllään vuoden sisällä työllistämään 500 ihmistä. Työvoimaa tarvitaan, jotta kouluihin saadaan ohjaajia.

– Robert Mugabe teki kovaa työtä, jotta zimbabwelaiset saisivat hyvän koulutuksen, mutta ajatusmaailma on ihan vääränlainen. Zimbabwelaiset ovat koulutettuja vain hakemaan töitä, eivätkä keksimään uusia innovaatioita, sanoo Ruvimbo Zhewe.

Ruvimbo Zhewe aikoo äänestää jotakuta muuta kuin hallituspuolueen ja suurimman oppositiopuolueen ehdokkaita. Zimbabwen vaaleissa ehdokkaita on yli 20, mutta suurin osa äänistä tulee menemään kahdelle suosikille. Kuva: Fredrik Lerneryd

Zhewe asui yhdeksän vuotta Etelä-Afrikan Kapkaupungissa, mutta halusi palata kotiin Zimbabween.

Hän perusti konsulttifirman, mutta vanhemmat ihmettelivät, miksi hän ei hae oikeaa työtä. Naapurintyttö kun on töissä bensa-asemalla.

Saman huomasi Eugene Jamun kollega Tafara Mundere. Hän opiskeli lääkäriksi, mutta huomasi pian, ettei se ollu hänelle.

– Vanhempani eivät pystyneet sitä sulattamaan. Kaikki ajattelevat, että hienointa mitä voi olla on lääkäri tai lakimies. Mutta insinööri tai yrittäjäkin ovat hyviä ammatinvalintoja, hän sanoo.

Zimbabwesta on lähtenyt valtava määrä ihmisiä, koska tulevaisuus on näyttänyt niin epätoivoiselta. Nyt moni haluaa palata.

– Zimbabwelaisena on minun tehtäväni varmistaa, että maa kehittyy, Eugene Jamu sanoo.

Lue lisää:

Zimbabwe pyristelee irti Mugaben katkerasta perinnöstä, mutta onko seuraaja vanhan vallan aave? Neljä syytä seurata käänteentekeviä presidentinvaaleja

Valkoiset maanviljelijät pakenivat vuorille, kun Zimbabwen presidentin miehet riistivät väkivalloin heidän tilansa – nyt he aikovat kuitenkin äänestää Mugaben puoluetta

Suosittelemme sinulle