Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Koirahalleissa liikkuu yhä isommat rahat – Suomen suurin koiraurheilukeskus on nyt Kuopiossa

Monella agilityseuralla on nykyään osakeyhtiö hallin pyörittämistä varten.

Koira pujottelee agility -radalla
Agilityliiton mukaan Suomessa agilityn parissa liikkuu yli 13 000 harrastajaa. Kuva: Matti Myller / Yle
Ville Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vahvasti yhdistysvetoisen koiraurheilun rinnalle on noussut kaikessa hiljaisuudessa liiketoimintaa Suomessa.

Esimerkiksi Kuopioon avattiin keskiviikkona Suomen suurin, lattiapinta-alaltaan lähes neljän tuhannen neliömetrin kokoinen koiraurheilukeskus Koiramekka. Taustalla toimii osakeyhtiö Pro Perro, joka on vuokrannut hallin käyttöönsä.

Keskuksessa on kaikkiaan seitsemän kenttää, joista kuusi on agilitykäytössä. Yksi toimii yleisenä harjoittelualueena. Vaikka harrastajamäärät ovat huomattavasti suuremmat pääkaupunkiseudulla, halli löysi paikkansa hieman pohjoisemmasta.

– Minun mielestä agility on painottunut aika paljon Etelä-Suomeen ja se on Helsinki- ja ehkä myös Turku-keskeistä, kertoo Pro Perro Oy:n toimitusjohtaja Harri Katainen.

– Me haluttiin luoda maantieteellisesti riittävän painava paikka, mikä tasapainottaa tätä suhdetta, ja toivomme, että tämä nostaa koirakulttuuria tällä alueella.

Koiramekka on vuokralaisena entisessä ikkunatehtaassa.

Osa yhdistyksistä tahkoaa voittoa osakeyhtiöllään

Liiketoimintaa eivät pelkästään pyöritä kaupalliset toimijat, sillä yhdistyksetkin ovat yhtiöittäneet omistamiaan halleja osakeyhtiöiksi.

Esimerkiksi Hakunilan Seudun Koiraharrastajat ry ja Border Agility Team ry omistavat yhdessä Ojangon koiraurheilukeskuksen pääkaupunkiseudulla.

Yhtiö teki edellisellä tilikaudella 60 000 euroa voittoa liikevaihdon ollessa 261 000 euroa.

"Kilpailu on kasvanut ja tämä näkyy myös kannattavuudessamme"

Matti Heinonen

Keskuksen puheenjohtaja Markku Laurén myöntää toiminnan olevan varsin kannattavaa, mutta mahdolliset voitot palautuvat pääasiallisesti taustalla oleville seuroille.

– Hankimme mahdollisilla voitoilla esimerkiksi uutta kalustoa ja vaihdamme säännöllisesti myös kentän tekonurmen. Lisäksi lyhennämme hallin hankintakustannuksien lainaa.

Ojangon koiraurheilukeskuksen hintalappu oli hieman alle puolitoista miljoonaa euroa. Uusi halli on parhaillaan suunnitteilla ensi vuosikymmenelle.

Kuopiolainen Hukka-Putki ry on suunnitellut omaa hallia. Tätä varten perustetun osakeyhtiön, Hukka-Halli Oy:n on mahdollista hakea lainaa ja saada rahoitus investoinnille.

– Olemme pyörittäneet sellaista reilun 100 000 euron liikevaihtoa kymmenisen vuotta, että halli pystyttäisiin jo maksamaan, kertoo Hukka-Halli Oy:n puheenjohtaja Kati Huttunen.

Yhtiöiden pääasialliset kassavirrat tulevat kenttävuokrista.

"Olemme sellaisessa oravanpyörässä" – tapahtumista paikoin ylitarjontaa

Halliyhtiöiden pääasialliset kassavirrat tulevat seurojen maksamista vuokrista. Seurat puolestaan rahoittavat toimintansa jäsen- ja harjoittelumaksuilla ja tapahtumilla. Suomen Agilityliittoa huolestuttaa lähinnä se, että seurojen järjestämistä tapahtumista alkaa olla paikoin ylitarjontaa.

Useat yhdistykset rahoittavat toimintansa tapahtumien avulla. Suomen Agilityliittoa huolestuttaa se, että seurojen järjestämistä tapahtumista alkaa olla paikoin ylitarjontaa.

– Tapahtumia järjestetään paljon tulovirtojen toivossa. Ongelmana on se, että osallistujia ei enää riitäkään kaikille. Olemme sellaisessa oravanpyörässä, kertoo liiton puheenjohtaja Ville Liukka.

Esimerkiksi lietolaiselta ATT-Areena Oy:ltä kerrotaan, että kymmenen vuotta sitten tapahtumien järjestäjiä oli vähemmän, ja toiminta oli varsin kannattavaa.

– Kilpailu on kasvanut ja tämä näkyy liikevaihdossa. Kuitenkin Turun talousalueella agilityharrastajia on edelleen tulossa enemmän kuin harrastuspaikkoihin mahtuu, joten mikään suuri uhkakuva lisääntynyt kilpailu ei ole, kommentoi toimitusjohtaja Matti Heinonen.

On riski, että loppupeleissä yhdistysten omistamien osakeyhtiöiden mahdolliset tappiot siirtyvät harrastajien maksettaviksi esimerkiksi kasvaneiden kenttävuokrien muodossa.

Liiketoiminta vauhdittanut koiraurheilun kasvua Suomessa

Yhdistysvetoiselle koiraurheilualalle on hiljattain siirtynyt liiketoimintaa. Tämä näkyy nyt Suomessa.

– Ala on selvästi kasvanut ja kehittynyt. Tänä päivänä osa työllistää itsensä esimerkiksi kouluttajana tai vaikkapa koirille fysioterapiapalveluita tarjoavana yrittäjänä, kertoo Suomen Agilityliiton puheenjohtaja Ville Liukka.

Liukan mukaan seurat ovat kuitenkin paikoin pullonkauloja harrastuksen aloittamisen osalta, kun kaikille ei riitä paikkoja alkeiskursseille.

– Kaikki halukkaat eivät pääse alkeiskursseille niiden ollessa täynnä. Tämä on tarjonnut markkinaraon kaupallisille toimijoille, jotka järjestävät kursseja yhdistysten rinnalla.

Hukka-Putki ry:ltä kerrotaan, että Kuopiossa paikkoja vaikuttaisi riittävän kaikille. Niitä on tarjolla sekä yhdistysten että yritysten puolelta.

– Vielä jotain vuosia sitten meilläkin oli tilanne, että osa kursseille haluavista jouduttiin yksinkertaisesti karsimaan pois. Nyt tätä ei tarvitse enää tehdä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Virpi Koponen.

Suomen Agilityliitto pitää myönteisenä suuntauksena liiketoiminnan kasvamista koiraurheilun saralla. Ajatuksena on, että raha jää lajin ympärille.

Suosittelemme sinulle