Roskattomampi elämä on kuin askel ajassa taaksepäin, jolloin kulutustuotteita ei heitetty roskiin yhden käytön jälkeen. Kestoilu vaatii hieman vaivaa, sillä kestotuotteet pitää pestä ja puhdistaa käytön jälkeen. Monen kertakäyttöisen puhdistusvälineen, kuten talouspaperin ja vanulapun, voi korvata pesukoneeseen menevällä kankaalla.
Tänään vietetään Maailman ylikulutuspäivää eli tänään ihmiset ovat kuluttaneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Yhtenä ratkaisuna on pidetty kiertotaloutta, jossa tavaroita käytetään pidempään ja materiaalit kiertävät tehokkaasti. Poimi tästä talteen muutama käytännön vinkki arjen kiertotalouteen.
1. Korvan puhdistukseen bambutikku
Etkö usko lääkärien kehotusta olla puhdistamatta korvia pumpulipuikolla (Yle Uutiset)? Vanupuikon sijaan korvansa voi puhdistaa oriculi-tikulla, joka kestää vaikka loppuelämän. Käytön jälkeen se puhdistetaan vedellä ja tarvittaessa saippualla.
Kestoillaan!-blogin mukaan oriculi-tikut ovat kotoisin Aasiasta: perinteinen tikku on tehty bambusta, mutta myös metallisia puhdistustikkuja on myynnissä. Kaikkein ekologisinta olisi kuitenkin kuunnella lääkäriä ja olla tunkematta mitään korvakäytävään.
2. Kestovanulapun voi pestä uudelleen ja uudelleen
Kankaiset kestovanulaput on usein tehty pehmeästä materiaalista, esimerkiksi bambusta tai puuvillasta. Ne on helppo pestä koneessa muun pyykin seassa pesupussissa. Käsistään kätevä tekee ne itse vanhoista vaatteista (Yhdeksän yhdeksänkymmentä -blogi) tai virkkaa bambulangasta (Ekoarki-blogi).
Periaatteessa silmämeikin poistoon ja kasvojen puhdistukseen sopii mikä tahansa iholle mukava kangas, esimerkiksi vanha pyyhe tai vauvan harsoliinoista leikatut palaset. Varaa kynsilakan poistoon oma kankaanpalanen. Myös paperisen nenäliinan voi korvata vanhanajan kankaisella taskunenäliinalla, kunhan muistaa pestä sen tarpeeksi usein yli 60 asteessa.
3. Klassinen partakoneenterä tekee paluuta
Varsinkin muovitonta elämää tavoittelevat ovat siirtyneet vanhanajan metalliseen partahöylään, johon voi vaihtaa terän. Turvahöylä eli safety razor sopii sekä parranajoon että säärikarvojen poistoon – opettele ensin perinteisen höyläämisen tekniikka, joka on hellävaraisempaa kuin muovisilla höylillä työstäminen. Turvahöylä on myös edullinen valinta, sillä vaihtoteriä saa alle euron kappale. Varovasti teränvaihdon kanssa!
4. Elmukelmun voi korvata mehiläisvahakääreellä
Voileivän tai muut eväät voi kertakäyttöisen elmukelmun tai folion sijaan kääräistä mehiläisvahakankaaseen. Mehiläisvahakääre on puuvillainen kangas, joka on käsitelty mehiläisvahalla. Se toimii kantena lasagnevuoalle tai kääreenä juustolle, tosin lihalle tai kalalle sitä ei suositella. Mehiläisvaha pitää jonkin verran kosteutta. Blogisfäärissä löytyy ohjeita mehiläisvahakääreiden tekemiseen kotona, tässä Roosa Blomin versio.
Käytön jälkeen kääreen voi pestä viileällä vedellä ja saippualla – vältä kuumaa vettä, sillä se irrottaa mehiläisvahan. Mehiläisvahakääre kestää käytöstä riippuen noin vuoden. Sen jälkeen kankaan voi puhdistaa ja käsitellä uudestaan mehiläisvahalla.
5. Astetta jämäkämpi tiskirätti puhdistuu pesukoneessa
Ohut tiskirätti menee usein roskiin sen jälkeen, kun se alkaa haista. Kankainen rätti raikastuu pesukoneessa ja kestää useammankin pesun. Suosittuja materiaaleja ovat muun muassa mikrokuitu, puuvilla ja bambu.
Kankaiset rätit kuivuvat hitaammin kuin ohuet sekoitekankaiset, joten huuhtele ja laita kangasrätti kuivumaan käytön jälkeen. Toinen vaihtoehto on käyttää useampaa rättiä samaan aikaan, jolloin yksi on käytössä silloin kun toinen kuivuu.
Talouspaperin voi myös korvata pestävillä kankailla tai rievuilla, kuten Kestoillaan!-blogissa.
Lue myös:
Yle Uutiset: Ekoiluun hurahtanut bloggaaja testasi kestovessapaperin: "Siinä meni raja"