Hyppää sisältöön

Lukijat kertovat pahimmat kesätyömokansa – "Hyvät vaihtoehdot tuntuvat olevan siinä vaiheessa, että joko irtisanoudun tai lähden karkuun maasta"

Mokien tekeminen on inhimillistä. Silti virheen jälkeen tekisi mieli kaivautua maan alle. Virheistä voi kuitenkin oppia niin työntekijä kuin työnantajakin.

Työntekijä Kaupunginpuutarhalla.
Rapatessa roiskuu ja uudessa työssä varsinkin virheiden tekeminen on normaalia. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Emilia Korpela

"Jauhoin hirven sisäfileestä jauhelihaa alueen päiväkoteihin. Vähän ihmetytti lihan muoto ja väri, mutta annetut ohjeet olivat hieman epäselvät. Asia valkeni iltapäivällä, jolloin pomo kyseli, oliko kukaan nähnyt hirven sisäfileitä. Pomon ilme oli näkemisen arvoinen, kun kerroin niiden olevan lasten jauhelihakastikkeessa."

Kesätyöt merkitsevät monille uudenlaisia haasteita ja usein ensimmäisiä kokemuksia työelämästä. Uuden työn lomassa on myös mahdollisuus mokailla.

Keräsimme Ylen verkkosivulla mokia, joita on tapahtunut kesätöiden tuoksinassa. Vastauksina saimme hyvin erilaisia vahinkoja, joita on mukana tässä jutussa kursiivilla kirjoitettuna.

"Olin nuorena opiskelijatyttönä rehutehtaalla, jossa minun piti kaataa säkeitä jauheita siiloihin. Minulle ei löytynyt sopivan kokoisia työhanskoja, sillä kaikki muut työntekijät olivat miehiä eikä minulle niitä erikseen hankittu. Hanskat olivat kolme kertaa käteni kokoiset ja niiden kanssa oli vaikea tehdä työtä. Kerran pudotin veitsen siiloon. Sopivia hanskoja minulle ei vieläkään hankittu, mutta veitseen tehtiin reikä ja se ripustettiin kaulaani loppukesäksi."

Lassila & Tikanoja huolehtii muun muassa talojen kiinteistöistä ja roskien viemisestä. Yrityksessä tyypillisiä virheitä ovat postilaatikon tai auton sivupeilin kolhiminen. Tällaiset mokat eivät kuitenkaan mene vain kesätyöläisten piikkiin vaan myös kokeneet työntekijät saattavat tunaroida.

– Silloin kun vahinko sattuu, varsinkin uudelle kaverille, hyvät vaihtoehdot tuntuvat olevan siinä vaiheessa, että joko irtisanoudun tai lähden karkuun maasta. Näin on, vaikka vahinko olisi hyvin vähäpätöinen eikä missään tapauksessa sellainen, ettei sitä voisi korjata, Lassila & Tikanojan Kajaanin toimipisteen päällikkö Heikki Huurinainen kuvailee.

Lassilan ja Tikanojan kajaanin pisteen päällikkö Heikki Huurinainen katsoo kameraa takanaan yhtiön pakettiauto.
Heikki Huurinainen kannustaa uusia työntekijöitä rohkeasti kysymään, jos on jotain kysyttävää. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Nuorelle kesätyöntekijälle mokat voivat tuntua suuremmilta kuin ovat, koska hänen työidentiteettinsä ei ole vielä kehittynyt. Kajaanin Terveystalon työterveyslääkärin Johanna Rantalan mukaan olennaista olisikin hyväksyä oma epätäydellisyys.

Myös työnantajan olisi tärkeää antaa nuorelle kokemus siitä, että hänet hyväksytään vahingosta huolimatta. Ilman tätä kokemusta virheen tekijä saattaa kokea häpeää teostaan.

"Tästä ei ole kuin muutama viikko. Olin avustavana puistotyöntekijänä ja hommamme oli perata rinne, jossa oli pensaita. Luulimme olevamme reippaita ja revimme kaikki pensaat matalaksi. Pomo tuli katsomaan ja ihmetteli, miten paljon pensaista oli ollut kuolleita. Vähän noloina jouduimme kertomaan, että luulimme niitä rikkaruohoiksi."

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM:n neuvontapäällikön Juha Ojalan mukaan mokia kuuluu tapahtua töissä. Se kertoo inhimillisyydestä. Epäilyttävämpi olisi hänestä työntekijä, joka ei ikinä tee minkäänlaisia virheitä.

Mokasta ei mielellään pukahdeta

Juha Ojala muistuttaa, että mokan jälkeen parasta ja omien etujen mukaista olisi ilmoittaa siitä heti esimiehelle. Tällöin työnantajalla on velvollisuus reagoida virheen aiheuttamiin ongelmiin ja vahinko päästään korjaamaan.

"Elämäni toisessa kesätyöpaikassa hajotin kalustoa käsittämättömällä vauhdilla: kaksi ruohonleikkuria, kottikärryt ja viikatteen. Mitään en rikkonut tahallisesti tai tunarointina vaan kovan työinnon seurauksena."

Teemu Leinonen ahertaa uusia tuotteita marketin hyllylle.
Monet nuoret työskentelevät kesällä kaupanalalla. Kuva: Lucas Holm / Yle

Kajaanin seurakunnan kesäpuutarhuri Kaisa Vimpari ohjaa työssään nuoria Paltaniemen hautausmaalla. Tyypillisiä mokia ovat kukan tai ruukun vahingoittaminen. Tarkkana saa olla myös vinojen hautakivien kanssa.

Kertomisen vaikeus on tuttua Vimparille itselleenkin.

– Olen ihmetellyt, miksi on vaikea tulla sanomaan virheestä, vaikka se on vahinko. Vahinkoja sattuu kaikille. Jos mietin itseäni, en minäkään mene mielelläni tunnustamaan. Ehkä toivon, että jos se ei ole mitään vakavaa, sitä ei huomattaisi.

"Olin sijaistamassa kiinteistövälittäjää. Olin sopinut esittelystä ja asiakas ajoi perässäni. Olimme syrjäisellä mökkitiellä, kun kirjoittamani ajo-ohjeet loppuivat kesken. En löytänyt perille ulkomuistista ja kännykkäni rikkoutui kun yritin soittaa toimistoon. Tunnin seikkailun jälkeen löysin perille ja olin aivan punainen nolostuksesta. Asiakas kuitenkin osti talon täydellä hinnalla, joka lepytti äkkipikaisen esimieheni."

Neuvottelulla vältetään tuomioistuin

Työntekijän on työsopimuslain mukaan korvattava aiheuttamansa vahinko, jos hän tahallaan tai huolimattomuuttaan rikkoo tai laiminlyö työsopimuksessa olevia velvollisuuksia.

Vahinkoja ja niiden seurauksia on kuitenkin katsottava tapauskohtaisesti, sillä laki ei ole yksiselitteinen: tilanteen arvioinnissa katsotaan, mikä on kohtuullista.

– Kun kyse on kesätyöntekijästä, täytyy muistaa, että hänellä on vähemmän kokemusta. Häneltä ei voi edellyttää samaa ammattitaitoa tai tarkkuutta kuin vakituiselta, Juha Ojala PAM:sta kertoo.

Yleensä työnantajat kuitenkin ajattelevat virheen aiheuttamat haitat oppimaksuna: kun työntekijä mokaa, hän toivottavasti oppii siitä jotakin.

"Ensimmäisen kesätyöpaikan ensimmäisessä aamupalaverissa perehdyttäjäni sanoi, että voin ottaa kaapista minkä tahansa kahvimukin ja mennä istumaan mihin tahansa. Otin varmuuden vuoksi mahdollisimman ruman mukin ja istuin jakkaralle syrjemmälle. Kävi ilmi, että muki oli esimieheni ikioma lempimuki ja jakkara juuri se paikka, josta hän halusi aamupalaverinsa johtaa."

Useilta virheiltä vältyttäisiin hyvällä perehdytyksellä. Työnantajalla onkin vastuu opastaa riittävästi työtehtävään. Jos työnantaja laiminlyö nämä velvoitteet, voidaan katsoa, ettei työntekijällä ole vastuuta vahingosta.

Joissain työtehtävissä työntekijä opetetaan työhön työn lomassa. Tällöin virheistä vastuussa on yksin työnantaja.

"Kesätyöaikoina tein töitä lähettämössä. Joskus tein virheitä, mutta myös muut työntekijät käyttivät kesätyöntekijää syntipukkina. Aina kun asiakkaalta tuli valitus, vanhemmat työntekijät naureskelivat, että "se oli kesäpoika", vaikka näin ei ollut. Silloin syytökset masensivat nuoren mieltä, mutta selvisin asiasta huumorilla."

Uuden työntekijän olisi tärkeää uskaltaa kysyä, jos kysyttävää on.

Kajaanin seurakunnan kesäpuutarhurilla Kaisa Vimparilla on tapana perehdyttämisen lopussa tiedustella, onko kenelläkään mitään kysyttävää. Kolmentoista vuoden aikana kukaan ei ole kysynyt mitään.

– Kun tulee uuteen taloon, on hirveästi kysyttävää, mitä ei välttämättä uskalleta kysyä. Mietitään, että se saattaisi osoittaa jotenkin huonoutta. Sitä se ei todellakaan ole.

Mies työntöö kottikärryjä.
Työmokasta kannattaa kertoa heti esimiehelle, jotta voidaan alkaa korjata vahinkoja. Kuva: Tiina Jutila / Yle

"Kompastuin pöytäliinaan ja kaadoin lohikeittoa asiakkaan syliin. Sain potkut ilman varoitusta. Esimieheni kyyditsi minut lähimmälle juna-asemalle ja sain osan päivän palkasta. Itkin koko matkan asemalle ja yritin selittää, että se oli vain vahinko. Näen edelleen painajaisia, jossa saan potkut nykyisestä työstäni."

Mokasta kannattaa keskustella työnantajan kanssa ja epäselvässä tilanteessa tietoa voi hakea netistä, omalta ammattiliitolta tai soittaa esimerkiksi Duunari-infoon (siirryt toiseen palveluun).

– Kannattaa sanoa ensin asiasta, ennen kuin lyö nyrkkiä pöytään ja haukkuu työnantajansa. Näin saadaan yleensä paras lopputulos, PAM:n neuvontapäällikkö Juha Ojala kertoo.

Olin kesätöissä pitseriassa. Juopottelin yhden yön ja aamulla vatsa oli kuralla. Hirveä pierun lemu leijui keittiössä ja porukalla tutkimme, oliko viemäri tukossa vai taikina ruvennut käymään. En paljastanut itseäni vaan ihmettelin kovaan ääneen hirveätä lietteen hajua."

Myös huumori voi auttaa katsomaan tapahtunutta ulkopuolelta. Aina voi lohduttautua, että vaikka moka nolottaa, tulee siitä vielä hyvä tarina kerrottavaksi.

Suosittelemme sinulle