Hyppää sisältöön

3D-tulostetut aseet vapautetaan pian Yhdysvalloissa – ne ovat vaarallisia lähinnä käyttäjilleen

Asiantuntijan mukaan 3D-tulostimilla valmistetut aseet ovat vaarallisia käyttäjilleen. Jopa presidentti Trump epäilee niiden järkevyyttä.

Liberator-pistooli on ensimmäinen yleiseen jakoon suunniteltu 3D-tulostettu tuliase. Kuvassa pistoolin edessä on 3D-tulostin, jolla pistoolin osat on valmistettu. Kuva: Robert Macpherson / AFP

Elokuun ensimmäinen päivä on Yhdysvalloissa taas yksi etappi aserajoitusten höllentämisen tiellä. Keskiviikosta lähtien on täysin laillista julkaista 3D-tulostimella valmistettavien aseiden malleja verkossa.

Kahdeksan osavaltiota pyrkii tosin vielä estämään uuden säännöksen voimaantulon. Osavaltiot katsovat, että uusi säännös rikkoo niiden oikeutta säännellä aseiden hankkimista ja on perustuslain vastainen.

Oikeusjutun kannattajien mukaan 3D-tulostettavien aseiden mallien julkaiseminen verkossa olisi myös siksi kauhistuttavaa, koska aseita pääsisi vaarallisten ihmisten käsiin.

Kiista jatkunee vielä tovin ja ratkaisu haettaneen korkeammista oikeusasteista.

3D-ase on vaara ampujalle itselleen

3D-tulostettavien aseiden ympärillä käytävä keskustelu on kiivasta ja ampuu yli maalin. Asekomponenttien tulostaminen ei ole niin yksinkertaista kuin luullaan.

Aalto-yliopiston tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi on erikoistunut 3D-tulostamisen saloihin. Hänen mukaansa 3D-tulostimin tuhratut aseet ovat mahdollisesti hyvin vaarallisia käyttäjälle itselleen.

– Jotta voisi tehdä 3D-tulostetun aseen turvallisesti, niin käytössä täytyy olla huippuluokan satojen tuhansien, jopa miljoonien eurojen arvoiset tulostuslaitteet, Jukka Tuomi sanoo Ylen haastattelussa.

Tällaisia laitteita on jo aivan yleisesti käytössä teollisuudessa.

– Yksityishenkilöt voivat toki tilata näiltä yrityksiltä komponentteja, jos niin tahtovat.

3D ei ole keskeisintä huippuaseissa

Jukka Tuomen mukaan on olennaista, että näitäkin komponentteja täytyy vielä käsitellä jälkikäteen. Toisaalta teollisuudenkaan huippulaitteet eivät kykene tulostamaan suoraan aseiden tarkkuusosia.

– Ammattimaisessa asevalmistuksessa haetaan huippulaatua ja suorituskykyä. 3D ei ole siinä keskeisintä. Se perustuu muihin asioihin.

Tietysti aseteollisuus hyödyntää 3D-tulostimien tekniikkaa. Tällöin käytössä ovat hyvin kalliit laitteet, joilla valmistetaan asejärjestelmien avainkomponentteja ja parannellaan suorituskykyä.

– Tämä 3D-tulostimien maailma on tyystin erilainen kuin kotitulostuksen komponentit.

Kotikonstein tulostettavien aseiden komponentit ovat muovia, jonka kestävyys ja lujuus on kyseenalainen. Sen vuoksi aseen laukaiseminen on mahdollisesti yhtä kohtalokasta niin käyttäjälleen kuin ympäristöllekin.

Sorvi ja jyrsin pesevät 3D-tulostimen

Tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi sanoo, että puheet aseiden 3D-tulostamisesta ovat osin tarkoitushakuisia ja sensaationkipeitä.

– On haluttu kärjistää, että 3D-tulostimet ovat vaarallisia, koska niillä voi tehdä aseita.

Kotikonstein ei tehdä aseita, joita voisi käyttää vahingoittamaan muita tai terroristisiin tarkoituksiin. Kotikutoisten aseiden tekemiseen tarvitaan lopulta aivan eri vermeet.

– Kotikäytössä 3D-tulostinta tärkeämpiä valmistuslaitteita ovat sorvi, jyrsinkone ja hiomakone, Jukka Tuomi arvioi.

Presidentti Donald Trump on kommentoinut Twitterissä 3D-aseiden laillistamista. Hän sanoo konsultoineensa asiassa Kansallista kivääriyhdistystä eikä näe 3D-aseissa suurta järkeä.

Verkon suhteen peli jo menetetty

Koko kaplakan liikkeellepanevana voimana on ollut yhdysvaltalainen Defence Distributed -kansalaisjärjestö. Se julkisti jo viisi vuotta sitten aseiden 3D-malleja verkossa. Ne ehättivät olla siellä hyvän tovin ennen kuin ne kiellettiin, sanomalehti The Guardian kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Järjestö riitautti asian, koska piti kieltoa vapaudenriistona. Trumpin hallinto antoi kesän alussa yllättäen periksi ja päätti sallia aseiden 3D-mallien julkisen esittelemisen verkossa.

Jukka Tuomi pitää 3D-aseista käytävää keskustelua lopulta jälkijättöisenä. Aika on ajanut koko kiivaan keskustelun ohi.

– Nämä aseiden mallit ovat olleet verkossa jo yleisesti saatavilla. Ja jos joku niitä haluaa, ne voi saada helposti.

Tietysti on syytä kysyä, mitä vapautta on opettaa ihmisiä kädestä pitäen valmistamaan 3D-tulostettuja aseita, jotka ovat vaarallisia lähinnä hänelle itselleen.

Keskustelussa kannattanee muistaa sekin, että lopulta ihan tavallisen aseen tai laittoman aseen hankkiminen on helpompaa kuin 3D-aseen valmistus.

Lue lisää:

Takana viisi miljoonaa jäsentä ja puolet kongressiedustajista – Miksi aselobbari NRA on Yhdysvalloissa niin vaikutusvaltainen?

Kultainen puoliautomaattikivääri vihkisormuksen sijaan – Amerikkalaiskirkossa aseita palvotaan, kirjaimellisesti

”Kyse on meidän tulevaisuudestamme” – Näistä syistä mielenosoittajat saapuivat Washingtoniin

Hittilelu räjäytti 3D-tulostamisen suosion koulussa - "Valitut jouduttiin arpomaan"

3D-tulostimella ei vielä tehdä ihmeitä lääketieteessä – ihmiselinten printtaaminen “varaosiksi” on toistaiseksi mahdotonta

Mitä ihmettä, 3D-tulostus turvaa työpaikkoja – "Tekee suomalaisen tuotannon kilpailukykyisemmäksi"

Suosittelemme sinulle