Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tiistaina lentokoneesta Helsinki-Vantaan lentokentällä, koska hän kieltäytyi istumasta paikalleen protestina pakkopalautusta vastaan.
Pennanen kuvasi tilanteen livenä somessa. Facebookiin ladatulla videolla hän kertoo vastustavansa koneessa olevan henkilön pakkopalautusta. Koneen lähtö Berliiniin viivästyi tapauksen vuoksi.
Miehensä ja lapsensa kanssa lomamatkalle menossa ollut Pennanen kertoo heidän huomanneen lentokoneen ulkopuolella poliisiautoja. Kun lentokoneeseen mennessä heitä vastaan tuli vielä virkapukuinen poliisi, päätti Pennanen kysyä lentoemännältä, mitä koneessa tapahtuu.
– Lentoemäntä sanoi, että kyseessä on käännytystilanne, Pennanen kertoo Ylelle.
Tämän jälkeen Pennanen meni lentokoneen takaosaan, missä hän näki neljän siviiliasuisen miehen pitelevän jotakuta viimeisellä penkkirivillä.
– Huomasin, että hänen [pideltävän henkilön] pää oli painettu edellisen penkin alle. Kysyin lentoemännältä mitä täällä tapahtuu. Hän sanoi, että [pideltävä] on itse valinnut tämän. Sanoin, että ei vaikuta siltä, että hän on valinnut tämän matkustamistyylin, koska hän vaikeroi siellä.
Pennanen vietiin myös lentokapteenin puheille koneen etuosaan. Pennanen kertoo vedonneensa kapteeniin, jotta tämä ei lentäisi, kun kyydissä on väkisin Suomesta vietävä henkilö.
– Kapteeni sanoi, että hänen [poliisin hallussa olleen henkilön] matkansa on maksettu, joten kapteeni aikoo lentää. Hän aikoi pyytää poliisit poistamaan minut, jos en suostu istumaan.
Huomautus lievästä lentoliikenteen häirinnästä
Pennanen kertoo palanneensa omalle paikalleen, mutta hän ei suostunut istumaan.
– Sitten koneen ulkopuolelta tuli useampi virkapukuinen poliisi hakemaan minut. He ottivat puhelimeni, eivätkä suostuneet antamaan sitä takaisin. Poliisit saattoivat minut koneesta poliisiautoon ja veivät lähtöterminaaliin.
Poliisi puhutti Pennasta koneen ulkopuolella ja hän sai poliisilta huomautuksen lievästä lentoliikenteen häirinnästä eli ilmailurikkomuksesta.
Pennanen kertoi aiemmin, että hänelle ei tule muita seuraamuksia poliisin osalta. Itä-Uudenmaan poliisi kuitenkin tiedotti myöhemmin, että poliisi on saanut alustavissa selvityksissä "haltuunsa lisäselvitystä, jonka perusteella asiassa on käynnistetty esitutkinta".
– He [poliisit] sanoivat, että heidän puolestaan tulee vain huomautus, mutta lentoyhtiö voi rangaista liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vaatia vahingonkorvauksia lennon viivästyttämisestä, Pennanen kommentoi Ylelle aiemmin.
Pennasen mukaan Finnair ei ole ollut häneen yhteydessä.
Kymmenen minuutin myöhästyminen
Mari Kanerva Finnairin viestinnästä kertoo, että kyseessä oli lento AY1433 Helsingistä Berliinin Tegeliin. Hänen mukaansa kone myöhästyi kymmenisen minuuttia välikohtauksen takia.
– Sieltä on yksi matkustaja jouduttu poistamaan häiriökäyttäytymisen vuoksi. Siellä on ollut viranomaistehtävä. Sitä emme voi tarkemmin kommentoida, Kanerva sanoo.
Kanerva kertoo, että kaikki erilaiset häiriötapaukset käsitellään tapauskohtaisesti. Hänen mukaansa häiriköinti Finnairin lennolla on harvinaista. Vuosittain tapauksia on muutamia.
– Häiriötapauksissa on huomioitava rikosoikeudellinen vastuu ja toisaalta vahingonkorvausvastuu aiheutetusta vahingosta, Kanerva kertoo.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto osoitti Twitterissä tukensa Pennaselle.
Ilmailulaki velvoittaa matkustajaa
Ilmailulain mukaan matkustajan on noudatettava lennon miehistön antamia käskyjä, jotka liittyvät lennon turvallisuuteen ja järjestykseen. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Jan Lindström ei muista omalta uraltaan vastaavaa tilannetta, jossa henkilö olisi protestina kieltäytynyt poistumassa koneesta.
Lievästä lentoliikenteen häirinnästä voi saada myös sakkoja. Lindström ei usko, että vastaavien tapausten yleistyminen vaikuttaa lentoturvallisuuteen.
– Ei välttämättä turvallisuuteen, mutta koneen viivästykseen ne vaikuttavat. Henkilön oma mielenilmaus on pois myös muilta matkustajilta, Lindström sanoo.
Pennanen vetosi myös muihin koneessa olleisiin matkustajiin, jotta nämäkin nousisivat ylös ja lentokapteeni muuttaisi mielensä palautuksen suhteen.
– Kun minua vietiin pois, huusi yksi eturivissä olleista miehistä, että hyvä että minut viedään pois, sillä hänellä on jatkolento. Hän myös sanoi, että tämä on yleinen mielipide Suomessa [pakkopalautuksista] ja että näin on oikein toimia.
Vastaava tapaus Ruotsissa
Ruotsissa tapahtui viime viikolla samantapainen tapaus, kun ruotsalainen Elin Ersson esti afgaanimiehen pakkokäännytyksen ja striimasi projektinsa Facebookissa. Guardian-lehden mukaan pattitilanne laukesi siihen, että käännytettävä mies lähti saattajiensa kanssa koneesta.
Deutsche Welle kertoo videon saaneen vuorokauden sisään liki kaksi miljoonaa klikkausta.
Pennanen sanoo striimanneensa tilanteen lentokoneessa, koska hän huomasi Erssonin videon herättäneen paljon julkisuutta ja keskustelua pakkopalautuksista.
– Ajattelin, että tämä on ainoa keinoni yrittää vaikuttaa videoimalla tämän tilanteen, että tämä tapahtuu.
– Toivon, että tämä herättää keskustelua siitä, miksi ihmiset protestoivat näitä pakkopalautuksia ja mitkä ovat turvapaikkapolitiikkamme ongelmat. Emme voi olla varmoja siitä, että Suomesta ei lähetetä ketään hengenvaaraan.