Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Trumpin ex-kampanjapäällikkö Manafortin oikeudenkäynti alkoi – syytteet voivat johtaa pitkään vankeustuomioon

Republikaanien entinen luottomies Manafort lobbasi jo 1970-luvulla Gerald Fordia ja Ronald Reagania presidentiksi. Nyt häntä vastaan on nostettu 18 talousrikoksia koskevaa syytettä.

Paul Manafort
Paul Manafort kesäkuun puolivälissä, saapumassa takuulla oloa koskevaan oikeuden istuntoon. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

WASHINGTON Paul Manafort saapui Yhdysvaltain pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan Alexandrian oikeustaloon sliipattuna mustassa puvussa. Sellaisena hänet muistetaan kahden vuoden takaa, kun hän johti Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaa.

Yhdysvaltain suurta yleisöä Manafortin oikeudenkäynti kiinnostaa erityisesti siksi, että se on ensimmäinen oikeudenkäynti, joka linkittyy Venäjän vaalihäirintää koskevaan erikoistutkintaan.

Manafort oli mukana kesäkuussa 2016 New Yorkissa järjestetyssä tapaamisessa, jossa Trumpin kampanjaväki keskusteli Kremlin yhteyksistään tunnettujen venäläisten kanssa siitä, miten Trumpista voisi tulla presidentti.

Syytteet vaaleja edeltäviltä vuosilta

Manafortin tämänkertaiset syytteet liittyvät hänen toimintaansa, pääosin ennen presidentinvaalikampanjaa. Valkoinen talo on muistuttanut tästä sosiaalisessa mediassa ja oikeistolaisen Fox News –televisiokanavan haastatteluissa.

– Nämä ovat vuosien takaisia asioita ajalta, jolloin Paul Manafort ei vielä ollut mukana kampanjassa, Trump twiittasi.

– Tuomari on ohjeistanut olemaan mainitsematta Manafortin osuutta Trumpin kampanjassa, Trumpia tai Venäjää. Tämä oikeudenkäynti keskittyy asioihin, joilla ei ollut mitään tekemistä kampanjan kanssa, Valkoisen talon neuvonantaja Kellyanne Conway sanoi Fox Newsilla.

Trumpia vastustavia mielenosoittajia
Trumpia vastustavia mielenosoittajia kokoontui Alexandrian oikeustalon ulkopuolelle. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Entinen avustaja auttanut tutkinnnassa

On kuitenkin selvää, että oikeudenkäynti tarjoaa vähintäänkin aineistoa erikoistutkija Robert Muellerin ryhmän tutkimuksiin Trumpin kampanjan yhteyksistä venäläisiin. Manafort kun on keskeinen henkilö myös Muellerin tutkimuksissa.

Manafort ei ole BBC:n mukaan ole tehnyt yhteistyötä Muellerin kanssa, toisin kuin Rick Gates, joka työskenteli hänen apulaisenaan Trumpin kampanjassa. Gates myönsi helmikuussa syyllistyneensä salaliittoon ja petoksiin. Sen jälkeen Gates on auttanut tutkijoita Manafortin oikeusjutun valmistelussa.

Ukrainasta tulossa toinenkin oikeuskäsittely

Mikäli Manafort todettaisiin syylliseksi kaikkiin häntä vastaan nostettuihin syytteisiin, hän voi saada jopa 30 vuoden vankeustuomion. Joka tapauksessa häntä uhkaa pitkä vankeusrangaistus.

Tärkeimmät syytteet liittyvät hänen liiketoimiinsa Ukrainassa ennen 2014 vallankumousta. Manafort konsultoi Venäjä-mielistä presidentti Viktor Janukovytšia.

Syytteiden mukaan Manafort sai Ukrainasta kymmeniä miljoonia dollareita, joita hän on salannut Yhdysvaltain verottajalta piilottamalla rahaa ulkomaisille pankkitileille ja siirtelemällä.

Hänen syytetään myös lainanneen tai yrittäneen lainata rahaa kolmelta pankilta väärin perustein vuosina 2016-2017.

Oikeudenkäynti alkoi tiistaina valamiehistön valinnalla ja jatkuu syytteiden luvulla. Oikeudenkäynnin on määrä kestää kolme viikkoa. Syyskuussa Manafortia vastaan alkaa kuitenkin jo uusi oikeudenkäynti, jossa keskiössä ovat jälleen hänen liiketoimensa Ukrainassa.

Republikaanien ja Marcosin lobbari

69-vuotias Manafort on tunnettu hahmo Yhdysvaltain konservatiivipiireissä. Hän lobbasi jo 1970-luvulla kahden republikaanisen presidentin, Gerald Fordin ja 1980 vaalit voittaneen Ronald Reaganin puolesta.

Sittemmin hän on hankkinut itselleen kyseenalaista julkisuutta konsultoimalla kiisteltyjä johtajia ulkomailla, Janukovytšin lisäksi muun muassa Filippiinien diktaattoria Ferdinand Marcosia.

Trumpin vaalikampanjaa Manafort johti kahden kuukauden ajan. Hän myös johti republikaanien vaalivuoden 2016 puoluekokouksen järjestelyjä.

Kello 22:25 Muutettu Manafortin johtamisaika Trumpin kampanjassa kolmesta kahdeksi kuukaudeksi.

Muokattu 7.8. klo 15.25 Tarkennettu lausetta, jossa kerrotaan, että oikeudenkäynti linkittyy Robert Muellerin johtamaan erikoistutkintaan.

Suosittelemme