Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vihreiden Aalto: Pakkopalautukset keskeytettävä, kunnes turvapaikkaprosessin ongelmat on korjattu – "Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan"

Taustalla on vihreiden lainsäädäntösihteerin tiistaina Finnairin lennolla tekemä protesti. Viime syksynä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto oli sitä mieltä, ettei viranomaisten työtä turvapaikanhakijoiden palautuksissa saa estää.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sonja Parkkinen,
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaatii pakkopalautusten väliaikaista keskeyttämistä, kunnes turvapaikkaprosessin ongelmat on korjattu. Aalto twiittasi asiasta keskiviikkoaamusta.

Aalto vetoaa siihen, että turvapaikkaprosessi ei takaa turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksia sekä oikeusturvaa.

Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on heikennetty niin, että turvapaikanhakija ei saa oikeudellista avustajaa turvapaikkapuhutteluun. Myös valitusaikoja on Aallon mukaan lyhennetty ja palkkioperusteita muutettu.

– Oikeusapua haluttiin rajata päätöksenteon nopeuttamiseksi. Tätä arvosteltiin laajasti, Aalto toteaa.

Ongelmia ovat Aalloon mukaan myös muun muassa Maahanmuuttoviraston kiristyneet tulkintakäytännöt.

– Tulospaineet ovat olleet valtavat ja turvapaikkaprosessiin erikoistuneet juristit ovat esittäneet päätösten tason romahtaneen, Aalto kirjoittaa.

Turvapaikkaprosessin ongelmista ovat aiemmin puhuneet muun muassa oikeuskansleri ja yhdenvertaisuusvaltuutettu sekä tutkijat ja prosessiin erikoistuneet juristit.

Kiirehdityn prosessin takia turvapaikka voidaan evätä henkilöltä, joka olisi siihen oikeutettu. Pahimmillaan käännytetty joutuu palautuksen jälkeen kotimaassaan hengenvaaraan.

Erityisesti Aalto vaatii pakkopalautusten lopettamista Afganistaniin maan huonon turvallisuustilanteen takia.

– Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan, Aalto vaatii.

Aalto syyttää hallitusta toimista, jotka ovat heikentäneet turvapaikkakäsittelyä.

Taustalla on tiistaina tapahtunut välikohtaus Finnairin lennolla, kun vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen kieltäytyi istumasta lentokoneessa, koska samalla lennolla oli pakkopalautettava henkilö.

Jo tiistaina Aalto ylisti Pennasta Twitterissä.

Aalto viime syksynä: viranomaistoimintaa ei saa estää

Viime syksynä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto oli sitä mieltä, että turvapaikanhakijoiden palautusten vastustamisessa viranomaistoimintaa ei saa estää. Syyskuussa Jyväskylässä osoitettiin mieltä kolmihenkisen afgaaniperheen käännytystä vastaan. Perheen lapsi oli syntynyt Suomessa.

Touko Aalto kommentoi Jyväskylän tapausta syyskuussa Demokraatti-lehdelle.

Aalto sanoi, ettei voi hyväksyä perheen palauttamista Suomessa syntyneen lapsen vuoksi, mutta sanoi myös, ettei viranomaistoimintaa saa estää.

– Minun mielestä viranomaistoimintaa ei saa lähteä estämään, koska viranomaiset tekevät sitä työtä, jota heidät on määrätty tekemään eli toteuttamaan lainvoimaisia päätöksiä. Enemmän kysymys on nimenomaan siitä, onko meidän lainsäädännössä tehty sellaisia ongelmia, jotka oirehtivat tällä tapaa ja syntyy lisää jännitteitä.

Aalto totesi Demokraatti-lehden haastattelussa, että on kaksi eri asiaa ymmärtää jotakin toimintaa kuin hyväksyä.

Pari päivää myöhemmin Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa vihreiden puheenjohtaja lisäsi, ettei myöskään väkivaltainen virkavallan vastustaminen ole koskaan hyväksyttävää.

– Samaan aikaan sanon, että Suomen yhteiskunnassa, tässä oikeusvaltiossa, mielenosoittaminen tai omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on täysin hyväksyttävä asia. Omaa harkintaa pitää pystyä myös käyttämään, jos eettinen vakaumus näin vaatii.

Aalto sanoi ymmärtävänsä, että ihmiset tekevät passiivista vastarintaa. Vihreiden puheenjohtaja kertasi, että vihreiden historia on alkanut Koijärven kansalaistottelemattomuudesta.

Juttuun lisätty 1.8. klo 11.20: Touko Aallon syksyllä antamat lausunnot kansalaistottelemattomuudesta.

Lue lisää:

Vihreiden lainsäädäntösihteeri vastusti pakkopalautuksia lentokoneessa: kieltäytyi istumasta ja kuvasi tilanteen livenä somessa – poliisi poisti koneesta

Suosittelemme sinulle