Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nuoret soutajat valmistautuvat EM-kisoihin olympiavoittaja Pertti Karppisen tarinoita kuunnellen – ”Joskus tulee uusia ja joskus kymmenettä kertaa”

Robert Ven ja Kasper Hirvilampi saavat Pertti Karppiselta myös a-luokan lihashuoltoa.

Robert Ven.
Robert Ven. Kuva: Suomen Melonta- ja Soutuliitto / Bálint Czucz
Teemu Tammilehto
Avaa Yle-sovelluksessa

GLASGOW. Kuuden eri lajiliiton yhteishanke Super-EM alkaa torstaina Glasgow’ssa Skotlannissa, missä tositoimiin pääsevät heti torstaina suomalaissoutajat Robert Ven ja Kasper Hirvilampi.

Ven kilpailee yksiköissä ja Hirvilampi kevyissä yksiköissä. 28-vuotias Ven on EM-tasolla jo varsin kokenut soutaja, kun taas Hirvilampi lähtee ensimmäistä kertaa yksinään soutamaan arvokisoissa. Keskiviikkoiltana kaksikko teki viimeistelyharjoituksia Strathclyde County Parkissa, puolen tunnin ajomatkan päässä Glasgow’n keskustasta. Sateinen sää ei haitannut suomalaisia, jotka ovat päässeet poikkeuksellisesti harjoittelemaan koti-Suomessa hurjan helleaallon keskellä.

– Tänne tuleminen on tuntunut helpolta Suomen helteiden jälkeen, kun yleensä se lämpöön sopeutuminen on päinvastoin. On viileää ja tuulee, eli aika normaali suomalainen kesäkeli, Ven kertoo Yle Urheilulle.

24-vuotiaan Hirvilammen piti alun perin kisata EM-kisoissa kevyissä parikaksikoissa Juho-Pekka Petäjäniemen kanssa, mutta jälkimmäinen joutui vetäytymään arvokisoista kylkivamman takia. Olympialuokan sijaan Hirvilampi hakee nyt kokemusta kevyissä yksiköissä, joista kisataukoa on ollut jonkin aikaa.

– Viimeksi olen yksiköllä kilpaillut maajoukkueen testikilpailussa huhtikuussa, eli kunto on vähän kysymysmerkki. Luottavainen kuitenkin harjoitusten perusteella olen, että vauhti on parantunut aiemmasta, Hirvilampi sanoo.

”Menivät Havaijille ja laittoivat koalan puuhun”

Suomalaiskaksikon toimintaa järvellä ja sen rannoilla seuraa sivusta myös hiljainen, jylhä hahmo. Soudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen on jälleen soutumaajoukkueen apuna, pääasiallisesti lihashuollon, mutta myös muunlaisen huollon ja vinkkien kautta.

Takavuosien olympiasankari on julkisesti varsin hillitty ja hiljainen mies, mutta tarinoita soutajien keskuudessa riittää.

– Pertin tarinoita aina kuuntelee mielenkiinnolla, joskus tulee uusia ja joskus kymmenettä kertaa. Pertti on tosi tärkeä tuki täällä myös henkisesti, Ven sanoo suostumatta paljastamaan tarkempia yksityiskohtia.

– Niitä tarinoita on niin monia. Pojat ovat ainakin kisojen jälkeen aina jekkuja toisilleen tehneet. Aikanaan taisi olla Tasmanian MM-kisojen jälkeen, kun menivät Havaijille ja laittoivat koalan puuhun. Eräs kaveri sitten luuli, että siellä on oikeasti koala. Sitten oli paiskottu tavaroita menemään sen jälkeen, Hirvilampi yrittää kertoa tarinaa nauruaan pidätellen.

Tokio 2020 siintää mielessä

Karppinen voitti olympiakultaa kolmesti perättäin Montrealissa 1976, Moskovassa 1980 ja Los Angelesissa 1984. MM-kisoistakin tuli kaksi kultaa, kolme hopeaa ja pronssi, joten Karppinen on soutumaailmassa aivan omaa luokkaansa oleva legenda.

Ven ja Hirvilampi yrittävät tällä hetkellä päästä olympialaisiin kilpailemaan. Glasgow’n EM-kisoistakin menestys maistuisi, joskin etenkin Venille kauden pääkilpailut ovat edessä vasta muutamaa viikkoa myöhemmin MM-kisoissa.

– Kunto on nousujohteista ja miesten yksikössä 12 parhaan joukkoon on aina tavoitteena. Kahdeksas ja kymmenes olen EM-kisoissa ollut, joten niitä sijoituksia haluaisi tietenkin parantaa, Ven kertoo.

– Haen heti hyvää tulosta, mutta ura toki jatkuu sinne 2024 tai 2028 asti. Olen ihan alkupuolella uraa vielä, eli ei välttämättä mitalia tule heti, Hirvilampi puolestaan sanoo.

Soudun EM-kisoja voi seurata TV2:ssa osana Super-EM-kokonaisuutta.

Lue myös:

11 päivää EM-mitalien metsästystä 7 eri lajissa! Katso tästä Super EM 2018 -ohjelma

EM-mitaleita sataa kaatamalla Ylen kanavilla elokuussa – tätä on Super EM 2018

Suosittelemme sinulle