Euroopan vihreät nuoret jakoivat kesäkuun 20. päivä Facebookissa videon, jossa neuvotaan, kuinka kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuslentoja voi estää. Videota on katsottu yli 24 000 kertaa.
Videolla kerrotaan konkreettisia ohjeita siitä, miten matkustajien kannattaa toimia vastustaakseen lennolla olevan henkilön palautusta. Pääosassa videolla esiintyy Euroopan vihreiden nuorten eli FYEG:n toinen puheenjohtaja Katri Ylinen.
Aiemmin Ylinen on toiminut muun muassa Suomen nuorissa vihreissä ja vihreän eduskuntaryhmän eduskunta-avustajana.
Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että Ylisen esiintymisessä videolla saattaa olla kyse rikokseen yllyttämisestä tai julkisesta kehottamisesta rikokseen.
Poliisi ei kommentoinut torstaina Ylelle Euroopan vihreiden nuorten videota.
Vihreiden työntekijä protestoi lentokoneessa
Poliisi poisti vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen tiistaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla Finnairin lentokoneesta, joka oli lähdössä Berliiniin.
Pennanen kieltäytyi tottelemasta miehistön ohjeita, koska hän omien sanojensa mukaan vastusti koneessa olleen henkilön pakkopalautusta. Pennanen latasi tapahtumasta live-videon Facebookin.
Pennanen myönsi, että hän ei tiennyt, miksi koneessa ollutta henkilöä oltiin poistamassa Suomesta. Viranomaiset eivät ole paljastaneet, oliko kyseessä kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija.
Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti torstaina, että poliisilla on asiassa esitutkinnan edellytysten selvitys kesken. Poliisi hoitaa asiaa yhteistyössä syyttäjän kanssa. Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran ensi viikolla.
Epäiltynä rikosnimikkeenä on liikenteen häirintä, josta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai korkeintaan kuusi kuukautta vankeutta.
Pennasen toiminta muistutti videon ohjeita
Puheenjohtaja Katri Ylinen myöntää, että Pennasen toiminta Finnairin lennolla muistuttaa Euroopan nuorten vihreiden videolla jakamia toimintaohjeita.
Hänen mukaansa ohjeet eivät kuitenkaan ole hänen johtamansa järjestön keksimiä, vaan ne perustuvat useiden kansalaisjärjestöjen aiemmin julkaisemiin ohjeistuksiin.
Ylinen arvelee, että monet palautuksia vastustavat henkilöt ovat olleet tietoisia vastaavista ohjeista jo paljon ennen FYEG:n julkaisemaa videota.
Heinäkuun loppupuolella Ruotsissa yliopisto-opiskelija Elin Ersson järjesti lentokoneessa protestin, koska lennolla ollutta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta afgaanimiestä oltiin poistamassa maasta. Ruotsin poliisi kertoi Helsingin Sanomille, että mies oli saanut Ruotsissa vankeustuomion pahoinpitelystä.
Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi Ylelle, että jos joku häiritsee liikennettä FYEG:n videon kaltaisen kehotuksen innoittamana, niin silloin myös kehottaja voisi tulla rikosvastuun piiriin.
Tuolloin epäiltynä rikosnimikkeenä olisi rikokseen yllyttäminen tai julkinen kehottaminen rikokseen.
Tolvanen katsoo, että jos Aino Pennanen on syyllistynyt liikenteen häirintään, niin olisi luontevaa tutkia, mikä mahdollinen vaikutus Euroopan vihreiden nuorten videolla on ollut hänen toimintaansa.
Rikosoikeuden professori painottaa, että kyseessä olisi näyttökysymys siitä, toimiko Pennanen videon innoittamana ja siitä toimintamallin saaneena.
"Kyse ei ollut masinoidusta kampanjasta"
FYEG:n toinen puheenjohtaja Katri Ylinen kertoo, että hän ei toistaiseksi osaa arvioida, onko hän yllyttänyt tai kehottanut rikokseen esiintyessään palautuslentojen estämiseen ohjeita antavalla videolla.
Hän kertoo seuraavansa mielenkiinnolla, miten keskustelu asiasta etenee.
Ylisen mukaan Euroopan vihreiden nuorten toimintaan kuuluu perinteisesti väkivallaton kansalaistottelemattomuus tilanteissa, joissa ihmisoikeudet eivät heidän mielestään toteudu.
Ylinen kertoo olevansa yllättynyt videon saamasta huomiosta Pennasen tapauksen yhteydessä.
– Tässä ei ollut kyse mistään masinoidusta kampanjasta niin kuin Twitterissä vähän spekuloitiin. Mutta seison Aino Pennasen puolella tässä tapauksessa, Ylinen sanoo.
Ylinen ei usko kovin monien Suomen vihreiden tuntevan videota, jolla hän esiintyy. Hänen mukaansa video kiersi enemmän Europarlamentin vihreän ryhmän keskuudessa.
Ylinen kertoo keskustelleensa Aino Pennasen kanssa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuslennoista ainoastaan työhönsä liittyvissä asioissa viime vuoden puolella. Ylinen työskenteli tuolloin vihreiden eduskuntaryhmän avustajana ja Pennanen vihreiden lainsäädäntösihteerinä.
Katri Ylinen kertoo, että he ovat Aino Pennasen kanssa Facebook-kavereita. Siksi Pennanen on voinut nähdä FYEG:n videon sosiaalisessa mediassa.
Yle Uutiset ei tavoittanut Aino Pennasta torstaina kommentoimaan asiaa.
Tutkinnalla voisi olla ehkäisevä vaikutus
Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan liikenteen häirintä, julkinen kehottaminen rikokseen ja yllyttäminen rikokseen ovat virallisen syytteen alaisia tekoja.
Jos esitutkinnassa ilmenee, että joku on vaikuttanut rikoksen toteutumiseen tavalla, joka täyttää yllyttämisen tai avunannon tunnusmerkistön, niin normaalisti myös heidän osuutensa tutkitaan, Tolvanen kertoo.
Hän toteaa, että yleensä nämä teot eivät ole rikoksina suuria. Kyseessä on enemmänkin periaatteellinen kysymys, koska tutkinnalla voidaan mahdollisesti ehkäistä vastaavia lentoliikennettä häiritseviä tekoja tulevaisuudessa.
Lue myös:
Poliisi: Viime vuonna Suomesta poistettiin noin 2 600 ihmistä – tahti tänä vuonna sama