Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Seinäjoki ja Tampere ajavat kiireellä ratahanketta eteenpäin: "Se on Suomen päärata, ja se kaipaa remonttia"

Seinäjoen ja Tampereen väliltä puuttuu vielä esimerkiksi kaksoisraidetta 120 kilometrin matkalta. Suunnittelua halutaan jouduttaa mahdollisen EU-rahoituksen takia.

Tältä näytti lakeus Seinäjoki-Oulu-radalta juhlajunan veturista 30.11.2017
Tältä näytti lakeus Seinäjoki-Oulu-radalta juhlajunan veturista 30.11.2017 Kuva: Pasi Takkunen/Yle
Mirva Ekman
Avaa Yle-sovelluksessa

Seinäjoki ja Tampere jakavat tällä hetkellä saman tavoitteen: päärata kaupunkien välillä pitäisi saada kuntoon, ja mielellään mahdollisimman pikaisesti.

– Toivoisin, että seuraavassa hallitusohjelmassa on kirjauksia ja satsauksia päärataan liittyen, ja suunnittelutyö sen kehittämiseksi pitäisi saada liikkeelle. Kun muualla ajetaan 300-400 kilometriä tunnissa, niin on se kumma, ettei meidän pääradalla pystytä ajamaan vieläkään 250:tä, tuhahtaa Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Lylyn sekä Seinäjoen kaupunginjohtajan Jorma Rasinmäen toive olisi, että suunnittelutyö käynnistyisi jo ensi vuoden puolella ja rakennustöihin päästäisiin 2020-luvun alussa.

– Radan parannukset pitäisi saada Helsingin lentoaseman kautta Tampereelle ja Tampereelta Seinäjoelle. Satsauksia ja eurooppalaista rahoitusta tarvitaan, kun puhutaan valtavan isosta hankkeesta. Se on Suomen päärata, ja se kaipaa remonttia, Lyly toteaa.

EU-rahaa kaivataan

Rahoituskanavien toivotaan aukeavan EU:n suunnalta TEN-T-verkoston myötä, mikäli Euroopan komission esitys menee läpi.

– Nyt me haluamme kaupunkien ja maakuntien näkökulmasta pääradan suunnittelun liikkeelle mahdollisimman pian, että me olemme valmiudessa, kun rahoituskanavat aukeavat, sanoo Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki.

Syiksi hankkeen jouduttamiselle kaupungit mainitsevat muun muassa matkustaja- ja rahtiliikenteen kasvun sekä rautateiden henkilöliikenteen avautumisen kilpailulle.

Tampereen pormestari Lauri Lyly (vas.) ja Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki esittelivät ajankohtaisia asioita Seinäjoella 2.8.2018.
Tampereen pormestari Lauri Lyly (vas.) ja Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki esittelivät ajankohtaisia asioita Seinäjoella 2.8.2018. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Muutakin yhteistyötä

Seinäjoen ja Tampereen välinen yhteistyö on muutenkin tiivistynyt lähiaikoina. Tällä hetkellä kaupunkien välillä on menossa selvitys siitä, lähteekö Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK mukaan Tampere3-korkeakouluyhteisöön.

Tampereen yliopisto, Teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyvät ensi vuoden alussa, ja nyt selvitetään, lähtevätkö Satakunnan ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut mukaan.

– Tampereen yliopisto on Seinäjoen yliopistokeskuksen emäyliopisto niin sanotusti, eli senkin kautta tämä on ihan luontainen suunta. Lisäksi koolla on merkitystä, kun ajatellaan resursseja, viittaa Jorma Rasinmäki siihen, että Tampere3 tulee olemaan syntyessään Helsingin yliopiston kokoinen korkeakoulukeskittymä.

Selvityksen arvellaan olevan valmis tämän vuoden loppuun mennessä.

Seinäjoki ja Tampere järjestivät tavoitteistaan yhteisen tiedotustilaisuuden tänään torstaina.

Suosittelemme