Hyppää sisältöön

Kemin historiallinen museo sai merkittävän valokuvalahjoituksen: ainutlaatuisia kuvia sota-ajan Kemistä

Lahjoitus käsittää vuorineuvos Väinö Pekkalan (1908–2000) ottamia kuvia ja negatiiveja yhteensä noin 300 kappaletta, ajallisesti 1940-luvul­ta 1970-luvulle.

Kemin kaupungintalo harjannostajaispäivänä 23.9.1939. Kuva otettu Iso-Puistokatua (nyk. Meripuistokatu) itään päin. Rakennustyöt olivat vielä kesken. Kaupungintalo on kokonaan rakennustelineiden peitossa. Vasemmalla puolella näkyy linja-autoja Osuuskaupan aukealla. Kuvaaja: Väinö Pekkala.
Kemin kaupungintalo harjannostajaispäivänä 23.9.1939. Kuva otettu Iso-Puistokatua (nyk. Meripuistokatu) itään päin. Rakennustyöt olivat vielä kesken. Kaupungintalo on kokonaan rakennustelineiden peitossa. Vasemmalla puolella näkyy linja-autoja Osuuskaupan aukealla. Kuvaaja: Väinö Pekkala. Kuva: Kuvaaja Väinö Pekkala. Kemin historiallisen museon valokuva-arkisto.
Minna Aula

Kemin historiallinen museo on saanut merkittävän lahjoituksen vuorineuvos Väinö Pekkalan (1908–2000) tyttäreltä, Eea Pekkala-Koskelalta. Kemin historiallinen museo kertoo tiedotteessan, että Väinö Pekka­la syntyi Rova­niemellä, kävi siellä koulunsa ja valmistui Teknillisen korkea­koulun rakennus­osastolta diplomi-insinööriksi vuonna 1931.

Vuonna 1939 Pekkala muutti per­heineen Kemiin tultuaan valituksi Kemin apulaiskaupungin­johtajan virkaan, jossa hän toimi vuosina 1939–1945.

Virkansa puolesta Pekkala johti monia merkittäviä rakennuskohteita Kemissä, muun muassa Kemin kaupungintalon ja Ajoksen syväsataman rakennustöitä. Pekkala toimi myös Lapin sodan aikana Kemin kaupungin evakuointipäällikkönä. Vuonna 1945 hän perusti oman rakennusliikkeen, Rakennustuote Oy:n. Yh­tiön ensimmäinen rakennustyö oli Merihovin rakentaminen vuosina 1946–1949. Liike laajeni nopeasti Rovaniemelle ja muualle Lappiin. Pekkala siirsi liikkeensä pääkonttorin Helsinkiin 1957 ja liike kasvoi pian valtakunnalliseksi rakentajaksi.

Ainutkertaisia otoksia Kemistä

Pekkala harrasti valokuvausta ja hän kuvasi myös Kemiä. Lahjoitus on erityisen merkittävä, sillä se sisältää ainutkertaisia otoksia sota-ajan Kemistä ja Kemin jälleenrakentamisesta.

Lahjoitus käsittää Pekkalan ottamia kuvia ja negatiiveja yhteensä noin 300 kappaletta, ajallisesti 1940-luvul­ta 1970-luvulle. Pääpaino lahjoituksessa on kuitenkin 1940-luvun kuvissa. 1940-luvun kuvia ovat kaupungintalon rakentaminen, Ajoksen vankileirin ku­vat, Syväkankaan ruotsalaisten lahjatalojen rakentami­nen, Ajoksen syväsata­man rakentaminen, Hotelli Merihovin rakentaminen ja Lapin sodan aikaiset ku­vat.

1950-1960-luvun kuvat ovat eri rakennustyömail­ta Kemissä. 1970-luvun kuvia ovat kuvat Räiskön väylän ruoppaamisesta.

Suosittelemme sinulle