Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Naantali ilmoitti vesikriisistä kännykkään, Raisio ei – kaupunginjohtaja kritiikistä: "Tekstiviestikään ei tavoita kaikkia"

Osa raisiolaisista on kritisoinut kaupungin tiedottamista vedenjakeluhäiriön aikana. Naantali tiedotti poikkeustilanteesta tekstiviestillä, Raisiossa vastaavaa järjestelmää ei ole vielä käytössä.

Naantalilainen Tanja Laaksonen vesiostoksilla.
Naantalilainen Tanja Laaksonen osti vettä itselleen ja äidilleen. Hän kertoi keittäneensä kotona jo kymmenisen litraa vettä. Kuva: Eino Kossila / Yle
Kimmo Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen oli Kuopion torilla, kun puhelin soi ja hänelle ilmoitettiin rikkoutuneista vesiputkista. Raision Kuninkojalla, Kehätien vieressä hajonneet runkovesiputket aiheuttivat ison vedenjakeluhäiriön Raisioon ja Naantaliin.

– Kyllähän se pysäytti aika lailla. Kimpsut ja kampsut kasaan, ja takaisin Raisioon. Seuraavana päivänä löysin unohtuneen mustikkarasian autosta. Kyllä tilanne lähti päälle ihan täysimääräisesti.

Raision kaupunki laittoi ensimmäisen tiedon vedenjakeluongelmasta Facebook-sivuilleen maanantaina iltapäivällä puoli kahden aikaan. Sitä seurasivat tiedotteet omille nettisivuille ja medialle.

Putkirikko on tapahtunut Turun kehätien varrella Raisiossa. Vettä on valunut maahan paljon.
Rikkoutuneista putkista valui vettä kuoppaan. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Kaupungin tiedottamista on arvosteltu muun muassa sosiaalisessa mediassa. Yksi ihmetyksen aihe oli, miksei Raisio lähettänyt tekstiviestiä ongelmasta, kuten Naantali teki.

Kaupunginjohtaja Ari Korhosen mukaan Raisiossa ei ole vielä käytössä tekstiviestipalvelua. Korhonen toteaa, ettei sekään tosin tavoita kaikkia. Hänen mukaansa Raisio tiedotti asiasta laajasti ja paljon.

– Tiedotusvälineisiin tämä tieto levisi jo maanantaina erinomaisen hyvin. Sanoisin jopa, että aika vaikea on varmaan ollut välttyä tiedolta.

Korhonen kuitenkin myöntää, että kritiikkiä on tullut. Hänen mukaansa he tulevat aikanaan tarkastelemaan, olisiko jotain pitänyt tehdä toisin.

Kipakkaa palautetta myös vesipisteistä

Toinen raisiolaisten kritiikin aihe on ollut kaupungin vesipisteiden perustaminen. Naantalissa osa tankeista saatiin paikoilleen maanantaina illalla. Raisioon juomavedenjakelupisteet tulivat tiistaina.

Vedenjakelupisteellä Naantalissa asioinut Tuula Honkanen oli erityisesti huolissaan vanhusten selviämisestä helteen keskellä. Hän oli toimittanut juomavettä mm. omalle äidilleen.
Vedenjakelupisteellä Naantalissa asioinut Tuula Honkanen oli erityisesti huolissaan vanhusten selviämisestä helteen keskellä. Hän oli toimittanut juomavettä mm. omalle äidilleen. Kuva: Eino Kossila / Yle

Ari Korhosen mukaan päätös oli tietoinen. Raision tilanne oli hänen mukaansa erilainen. Kaupungissa vesi ei ollut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kokonaan poikki. Vain keittokehotus oli tarpeen.

– Siinä kohtaa oli vielä toivetta saada varalinjoilla paine vesijohtoverkossa niin korkeaksi, ettei jakelupisteitä olisi tarvittu ollenkaan.

Vesikriisin taloudellisista vaikutuksia Korhonen ei osaa vielä arvioida. Hänen mukaansa ensin pitää selvittää miten vastuut vesiyhtiön, kuntien ja urakoitsijoiden kesken menevät.

– Sellaiset terveiset voisin lähettää eri kuntien kollegoille, vesiyhtiöille ja yhtymille, että varautukaa, varautukaa, varautukaa.

Suosittelemme sinulle