Hyppää sisältöön

Ranskan tuomioistuin esti jälleen turvapaikanhakijan palautuksen Suomeen – olisi Afganistanissa "vaarassa joutua epäinhimillisen ja halventavan kohtelun kohteeksi"

Turvamies tarkastaa ambulanssia Kabulin keskustassa Afganistanissa.
Turvamies tarkasti ambulanssia Kabulin keskustassa Afganistanissa. Kuva: Jawad Jalali / EPA
Eero Mäntymaa

Pariisin hallinto-oikeus ei anna palauttaa henkilöä Suomeen, sillä Suomi käännyttäisi hänet Afganistaniin. Tämä olisi oikeuden mielestä virhe. Pariisin hallinto-oikeuden päätös on päivätty tiistaille.

Ylen kääntämän päätöksen mukaan Suomen korkein oikeus oli vahvistanut henkilön kielteisen turvapaikkapäätöksen 6. kesäkuuta. Kuten monet kielteisen päätöksen saaneet, henkilö oli päätöksen saatuaan ilmeisesti matkustanut kotimaansa Afganistanin sijaan muualle Eurooppaan, eli Ranskaan.

Ranskassa hän on joutunut poliisin kanssa tekemisiin, sillä maan poliisi oli 27. heinäkuuta päättänyt palauttaa henkilön Suomen viranomaisille.

Pariisin hallinto-oikeus päätti kuitenkin estää palautuksen. Perusteena on se, että Suomi palauttaisi henkilön Afganistaniin, mitä Pariisin hallinto-oikeus pitää henkilön kannalta liian vaarallisena.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan henkilö kuuluu Afganistanin hazara-vähemmistöön, "jota vainotaan Afganistanissa ja joka on talibanien ja Isis-järjestön kohteena, etenkin henkilön kotialueella Wardakin provinssissa lähellä Kabulin aluetta".

Pariisin hallinto-oikeus katsoi, että henkilö olisi kotimaassaan ollut vaarassa joutua "epäinhimillisen ja halventavan kohtelun kohteeksi". Hallinto-oikeus viittaa Euroopan ihmisoikeussopimukseen, jonka mukaan ketään ei saa "kohdella tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla".

Tiedossa muitakin vastaavia päätöksiä

Ranskan tuomioistuimet ovat tehneet vastaavia päätöksiä aiemminkin.

Viime vuonna ranskalaistuomarit estivät kolmen turvapaikanhakijan palauttamisen Pohjoismaihin. Yksi henkilöistä oli irakilainen, joka oli hakenut turvapaikkaa Suomesta. Ranskalaiset kansalaisjärjestöt arvelevat, että kyse on harvinaisista yksittäistapauksista. Lue tapauksesta täältä.

Maaliskuussa Lyonin valitustuomioistuin esti afganistanilaisen perheen palauttamisen Suomeen vedoten siihen, että perhe olisi Suomessa vaarassa joutua palautuskiellon rikkomisen kohteeksi. Lue Helsingin Sanomien artikkeli aiheesta täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle