Hyppää sisältöön

Lukkarin loukkaantuminen käynnisti huolestuttavan dominoilmiön, joka uhkaa Porin Pesäkarhujen syksyä: "Pitkässä juoksussa aika kamala tilanne"

Runkosarjan kakkossijasta taisteleva Porin Pesäkarhut on ajautunut vammakierteeseen. Lukkari Minttu Vettenrannan loukkaantuminen on joukkueelle kova isku.

Minttu Vettenranta ja Essi Kylli
Minttu Vettenranta (vas.) pesäpallon Itä–Länsi-ottelussa. Kuva: AOP
Tommi Seppälä

Naisten Superpesiksen suosikkeihin kuuluva Porin Pesäkarhut on ajautunut meneillään olevan ylemmän loppusarjan aikana tukalaan tilanteeseen. Vaikka joukkue taistelee edelleen runkosarjan kakkossijasta, loukkaantumiset ovat tuoneet satakuntalaisten taivaalle kosolti tummia pilviä.

Etenkin lukkari Minttu Vettenrannan alavartalo-ongelmat ovat käynnistäneet huolestuttavan dominoilmiön.

Joukkueella ei ole varalukkaria, joten viime otteluissa syöttämässä ovat käyneet Susanne Ojaniemi, Susanna Puisto sekä viimeisimpänä Emilia Itävalo, joka antoi keskiviikkona Jyväskylässä kolme juoksua vapaataipaleilla. Selvää on, ettei Pesäkarhut rypistele kovin pitkälle ilman lukkariaan.

– On mahdollista, että Vettenranta pelaa sunnuntaina Tamperetta vastaan, pelinjohtaja Sami Österlund sanoo Yle Urheilulle.

– Mutta onhan se pitkässä juoksussa aika kamala tilanne, jos hän ei pysty pelaamaan, Österlund myöntää samaan hengenvetoon.

Vettenranta syötti edellisen kerran reilun kahden viikon takaisessa Rauma-ottelussa, minkä jälkeen Pori voitti kärkijoukkueista muun muassa Tampereen ilman ykkössyöttäjäänsä. Kyse ei silti ole pelkästään Vettenrannasta, vaan koko ulkopelistä. Esimerkiksi Vettenrantaa paikanneet Ojaniemi ja Itävalo ovat ulkokentällä pelipaikkojensa ehdotonta eliittiä. 

Yksi tärkeä poissaolo näkyy siis joka puolella kenttää.

– Se pitää muistaa, ettei tässä ole kysymys ainoastaan siitä, että lukkari on pois. Tuon kautta joudumme miettimään, voidaanko ottaa lukkariksi pelaaja linjasta vai etukentältä. Jos otan pelipaikkansa parhaisiin kuuluvan Itävalon etukentältä, kenet laitan tilalle, Österlund kysyy.

– Tämän vuoksi aluksi oli helpompi tehdä valinta, että lukkari otetaan polttolinjasta (Ojaniemi). Linjassa meillä on enemmän reserviä ja sitten saimme Liimataisen Lappajärveltä, Österlund avaa.

Koska pesäpallojoukkueilla on harvemmin kahta Superpesis-tason lukkaria riveissään, tuuraajanvalintaprosessi itsessään on jo mielenkiintoinen osa tapahtumaketjua.

– Kyllähän se ihan siitä lähtee, että kuka pystyy pitämään pallon laudalla, Österlund virnistää.

– Ojaniemi syötti minulle aikanaan Suomensarjassa, joten se oli luonnollinen valinta aluksi. Kun hänellä alkoi hieman täristä, valitsimme Puiston, koska hän oli voittanut b-tytöissä mestaruuden lukkarina. Puisto on muutenkin kovaluontoinen persoona, viuhkavelho jatkaa.

Ulkopeliharjoittelu paitsiossa

Vaikka Vettenranta palaisikin sunnuntaina, loukkaantumiset ovat tehneet Porin menestystoiveille suurta hallaa. Vetterannan lisäksi sivussa on edelleen Henna Juka, jonka pitäisi palata kokoonpanoon sunnuntaina. Aiemmin sivussa ovat olleet lisäksi Maria Suominen ja Milla Lindström.

Keskiviikkona Jyväskylässä ykköskotiuttaja Susanna Puisto loukkasi jalkansa. Puiston jalka kuvattiin torstaina.

– Haastavaa on se, ettemme ole päässeet purkamaan tai kehittämään ulkopelaamista kunnolla. Ei sellaista pääse tekemään, koska siellä eivät ole oikeat pelaajat oikeilla paikoilla. Se tekee suurimman loven.

Pori ei ole kuitenkaan jäänyt voivottelemaan kohtaloaan, päinvastoin.

– Helvetin hienosti tämä joukkue taistelee, Österlund kehuu.

– Olemme ylpeydellä kantaneet tätäkin tilannetta. Jossittelu ja voivottelu loistavat poissaolollaan. Ajatusmaailma on, että jokainen peli voisi olla vaikka neljäs finaali. Emme me odota täällä, että Vettenranta tai Juka tulee meitä pelastamaan. Me olemme kyykänneet aiempinakin kesinä ja kasvaneet niistä. Ei tämä ensimmäinen kerta ole, kun meillä on vaikeaa.

Katso naisten Superpesiksen sarjatilanne ja otteluohjelma täältä (teksti-tv).

Suosittelemme sinulle