Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ei sata, vaan peräti 20 000 salamaa – torstai on ollut kesän rajuin salamapäivä, katso video lainehtivista kaduista

Kuluvan kesän salamaennätys rikkoutui torstaina roimasti. Kaikkien aikojen ennätykseen on kuitenkin vielä matkaa.

Sateen jälkeistä tulvaa Hämeenlinnassa
Tatu Kuukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään Suomessa on ollut kesän vilkkain salamapäivä. Taivaalta on leiskunut salamoita torstaina iltayhdeksään mennessä yli 20 000, Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tänään on ollut myös kesän kovin raepäivä. Se oli aiemmin päivällä varoittanut kovista rankkasateista, jotka voivat tuoda mukanaan myös rakeita.

Kuluvan kesän salamaennätys rikkoutui tänään varsin selvästi. Kesän aiempi salamaennätys oli mitattu kesäkuun 18. päivä, jolloin Suomen kamaralle iski vuorokauden aikana 7 700 salamaa.

Salamia on iskenyt maahan lähes joka puolella Suomea, mutta rannikkovyöhykkeet ovat säästyneet ukonilmalta. Ukkosen lisäksi rankkasateita on saatu monin paikoin.

– Ukkonen alkoi maan pohjoisosissa aamuyöllä ja pitkin päivää on salamoinut lähes koko maassa. Sateet ja ukkoset ovat olleet kuitenkin hyvin paikallisia, Borgström sanoo.

Vesi täytti kadut Hämeenlinnassa, Lapualla lainehti teollisuushalli

Eri puolilta Suomea on raportoitu pitkin päivää vetisistä ja ukkosen täyttämistä tuokioista. Lapualla nähtiin voimakkaita rankkasateita ja vesi tuli sisään teollisuushalliin. Ukkoskuurot toivat Pohjanmaalla myös kovia raekuuroja. Suurimmat rakeet olivat peukalonpään kokoisia.

Hämeenlinnassa kävi voimakas ukkosmyräkkä rankkasateineen, joka pisti kaupungin keskustan kadut lainehtimaan. Myös Riihimäellä satoi runsaasti ja salama teki tuhojaan Janakkalassa katkoen puita ja sähköjä.

Vaikka torstai onkin ollut kesän vilkkain salamapäivä, kaikkien aikojen ukkosennätykset ovat vielä hyvin kaukana. Vuonna 1988, kesäkuun 29. päivänä mitattiin jopa 40 000 salamaa.

Ylen meteorologi Anne Borgström ennustaa ukonilman jatkuvan viikonlopun yli. Salamointi vähenee kuitenkin viikonlopun edetessä.

– Perjantaina ukkosia saadaan maan etelä- ja keskiosissa itäpainotteisesti. Lauantaina ukkostaa maan keski- ja lounaisosissa, sunnuntaina enää vain lounaassa, Borgström sanoo.

Autoja juuttuneena kaduille tulvineeseen sadeveteen
Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lue lisää:

Ukkosmyräkkä pyyhkäisi yli Hämeenlinnan – keskusta lainehti ja salamat aiheuttivat tuhoa

Rankkasade tulvi viemärin kautta teollisuushalliin Lapualla

Rankkasateista varoitetaan lähes koko maassa – Tukalaan helteeseen ei silti vielä helpotusta etelässä

Suosittelemme sinulle