Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Jopa 85 prosenttia poliisin saattaen palauttamista turvapaikkaa hakeneita

Poliisin tekemiä palautuksia on tänä vuonna kertynyt yli 1200, joista saattaen palautettuja on ollut noin 300.

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastustettiin kesällä 2017 mielenosoituksissa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Nykyisin mielenosoituksia lentokentän aulassa ei ole turvallisuussyistä enää sallittu. Kuva: Ville Vedenpää / Yle
Lauri Miikkulainen

Keskustelu poliisin toimeenpanemista ulkomaalaisten käännytyksistä on vellonut viime päivinä. Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi lentokoneessa turvapaikkaa hakeneiden pakkopalautuksia, ja yritti keskeyttää käännytyksen toimeenpanon.

Sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi myöhemmin, että poliisin palauttamista ihmisistä 80 prosenttia on muita kuin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita – esimerkiksi rikollisia. Mykkäsen lausunto koski kaikkia poliisin tekemiä palautuksia.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto kertoo nyt, että jopa 85 prosenttia poliisin saattaen palauttamista ulkomaalaisista on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävänä on valvoa käännytyspäätösten toimeenpanoa.

– Emme ole aiemmin pitäneet tätä erillisen tilastoinnin arvoisena asiana, mutta nyt, kun asiaa on puitu julkisuudessa, kävin tilastojamme läpi, kertoo ylitarkastaja Pirjo Kruskopf yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

Kruskopf kävi läpi yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedossa olevat palautukset tammi-huhtikuun 2018 osalta.

Saattaen palautettuja oli tällä aikavälillä yhdenvertaisuusvaltuutetun tilastojen mukaan 234 henkilöä. Heistä aiemmin turvapaikkaa hakeneita oli 200.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedot poliisin ilmoitusten varassa

Mukana yhdenvertaisuusvaltuutetun tilastoissa on sekä reittilennoilla matkustaneita käännytettyjä, että erillisillä charter-lennoilla palautettuja.

– Olemme poliisin ilmoitusten varassa, joten en voi olla täysin varma, että tuossa ovat aivan kaikki tapaukset mukana. Kokonaiskuva on kuitenkin oikea, Kruskopf sanoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto tiedusteli Poliisihallitukselta tarkkaa tilastoa, mutta Kruskopfin mukaan hänelle vastattiin, ettei saattaen palautettuja tilastoida erikseen.

Poliisi toimeenpanee käännytyksiä tilanteissa, joissa käännytyspäätöksen saanut ei poistu maasta vapaaehtoisesti.

Käännytyksen syynä voi olla kielteisen turvapaikkapäätöksen lisäksi esimerkiksi maahantulokielto tai rikoksesta saatu tuomio.

Viro ja Venäjä ovat poliisin toimeenpanemissa käännytyksissä yleisimmät kohdemaat. Luvuissa ovat mukana sekä saattaen että valvottuna palautetut. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Valtaosa poliisin toimeenpanemista palautuksista tapahtuu valvottuina palautuksina. Niissä poliisi saattaa henkilön esimerkiksi satamaan tai lentokentälle, ja katsoo, että hän nousee kulkuvälineeseen.

Harvinaisemmissa, saattaen tehdyissä palautuksissa poliisi tulee mukaan esimerkiksi lentokoneeseen ja kulkee palautettavan mukana kohdemaahan asti.

Keilteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia on voitu toteuttaa sekä valvottuina että saatettuina.

Kaikissa poliisin palauttamissa yleisimmät kohdemaat Viro ja Venäjä

Myös Yle tiedusteli alkuviikosta Poliisihallitukselta päivitettyjä tietoja poliisin toimeenpanemista palautuksista.

Poliisihallitus antoi aiheesta tilaston, jonka mukaan tammi-heinäkuussa Suomesta palautettiin poliisin valvomana yhteensä noin 1200 henkilöä. Näistä valvottuina palautuksina toteutettiin noin 900, ja saattaen palautettiin noin 300 henkeä.

Poliisihallitus eritteli viestissään kymmenen palautusten yleisintä kohdemaata. Suurimmat kohdemaat olivat Viro (387 henkeä), Venäjä (128 henkeä), Italia (122 henkeä), Irak (115 henkeä) ja Romania (70 henkeä). Erikseen mainittiin myös Afganistan, johon on tänä vuonna palautettu vain 17 henkilöä.

Poliisin tilasto ei kuitenkaan maininnut, mihin maihin ihmisiä palautettiin saatettuina.

Juttua päivitetty 3.8.2018 kello 14.20. Korjattu yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston antamia lukuja.
Juttua muokattu 3.8.2018 kello 16.05. Korjattu termi turvapaikanhakija kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneeksi.

Lue myös:

Poliisi: Viime vuonna Suomesta poistettiin noin 2 600 ihmistä – tahti tänä vuonna sama

Vihreiden Aalto: Pakkopalautukset keskeytettävä, kunnes turvapaikkaprosessin ongelmat on korjattu – "Ketään ei saa lähettää hengenvaaraan"

Sisäministeri Mykkänen pitää vihreiden Aallon vaatimusta suhteettomana: Ilman palautuksia koko turvapaikkajärjestelmä menettää merkityksensä

Vihreiden lainsäädäntösihteeri vastusti pakkopalautuksia lentokoneessa: kieltäytyi istumasta ja kuvasi tilanteen livenä somessa – poliisi poisti koneesta

Suosittelemme sinulle