Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Poliisi pidätti kymmeniä Pride-aktivisteja Pietarin keskustassa – "Teen kaikkeni, jotta voin toteuttaa oikeuksiani"

Kaupunki ei ollut antanut Pietarissa lupaa Pride-kulkueelle tänä vuonna, mutta mielenosoittajia kokoontui silti keskustan Palatsiaukiolle.

Yksittäinen sateenkaarilippu Palatsitorilla.
Mielenosoittaja ehti nostaa hetkeksi sateenkaarilipun Palatsiaukiolla. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle
Kerstin Kronvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on pidättänyt ainakin 27 Pride-aktivistia Pietarin keskustassa Palatsiaukiolla.

Aktivistit olivat etukäteen varoittaneet lauantain tapahtuman osallistuja mahdollisista pidätyksistä. Paikalle tuli noin kuusikymmentä henkilöä, ja heistä jotkut nostivat yksitellen ilmaan sateenkaarilipun tai mielenosoituskyltin.

Jo ensimmäisen yksittäisen mielenosoittajan nostettua lapun, jossa muun muassa luki, ettei hänellä ole suojaa väkivallasta ja muita kansallisoikeuksia, poliisit tulivat paikalle ja veivät hänet mukanaan autoon.

Pride-paraati ei saanut lupaa

Pietarin yhdeksäs seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vaatinut Pride-paraati ei saanut tarvittavaa lupaa kaupungin viranomaisilta.

Siksi Pride-aktivistit päättivät tavata kaupungin ydinkeskustan Palatsiaukiolla ja järjestää niin sanottuja yksittäisiä mielenilmaisuja. Sellaiset ovat lain mukaan sallittuja.

Poliisi piiritti nopeasti torille kerääntyneen joukon ja vei ilman selitystä 27 ihmistä paikalle tuotuun linja-autoon, jolla heidät vietiin pois.

Venäjällä säädettiin vuonna 2013 niin sanottu homopropagandalaki, joka kieltää "ei-perinteisten seksuaalisuhteiden propagoinnin” alaikäisille. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat viharikokset ovat yleistyneet lain myötä.

”Haluan samoja oikeuksia kuin muut”

Yksi pidätetyistä on Vjatjeslav Verešjagin, joka tuli paikalle osoittamaan, että hän on aivan samanlainen kansalainen kuin muutkin.

– Teen kaikkeni jotta voin toteuttaa oikeuksiani, vaikka vallanpitäjät yrittävätkin vastustaa sitä, Vjatjeslav sanoo Ylelle.

Hän miettii maastamuuttoa, mutta niin kauan kun hän asuu Venäjällä, hän haluaa samoja oikeuksia kuin muutkin.

Stanislava Gerasimova osallistui tapahtumaan, koska hän ei halua jatkuvasti pelätä ja piiloutua. Hän kokee, että moni suhtautuu häneen kuin epäihmiseen vain siksi, että hän rakastaa naista.

Hän kokee, että vain ilmaisemalla itsensä julkisesti voi pienin askelin muuttaa ympäröivän yhteiskunnan suhtautumista seksuaalivähemmistöihin.

Viime vuonna Pietarin Pride-paraatiin osallistui jopa 500 ihmistä. Silloin se järjestettiin Mars-kentällä, joka siihen aikaan oli kaupungin säännöissä merkitty paikaksi, jonne saa kokoontua ja osoittaa mieltään. Tämä määrittely on nyt poistettu.

Lue myös:

Homokulttuuri on Venäjällä undergroundia, mutta Pietarin klubimaailmassa näkyvää: "Ei minua hävetä sanoa, että olen lesbo"

Toimittajalta: Pietarilaiselta homoklubilta on pitkä matka Tšetšenian kidutuskammioon

Tšetšenian homovainojen uhri esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa omalla nimellään

Suosittelemme sinulle