Hyppää sisältöön

Herätys: Maatalouden päästöistä yli puolet ilokaasusta, melanooma yleistyy vauhdilla, maanantaina tuulee ja sataa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ojitetuista viljelymaista vapautuu otsonikerrosta heikentävää ilokaasua

Ojitetuilla soilla piilee voimakasta kasvihuonekaasua typpioksiduulia. Typpioksiduulia eli tuttavallisemmin ilokaasua vapautuu erityisesti viljelyyn ojitetuista, runsasravinteisista turvemaista. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin mukaan ilokaasun osuus Suomen maatalouden päästöistä on jopa yli viisikymmentä prosenttia.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Yli 80 ihmistä kuollut Indonesian maanjäristyksessä

Indonesiassa turistienkin suosimaa Lombokin saarta ravisteli sunnuntai-iltana maanjäristys toista kertaa reilun viikon aikana. Järistyksessä on kuollut yli 80 ihmistä ja loukkaantunut satoja. Voimakas järistys herätti paniikkia asukkaiden ja turistien keskuudessa. Se tuntui myös Balin saarella.

Kuva: Made Nagi / EPA

Melanooma sai Euroviisuista tutun Johanna Hytin vihaamaan aurinkoa – nyt hän osaa jo ottaa hellekesän rennosti

Laulaja Johanna Hytti poltti itsensä auringossa useasti lapsena. Ihomelanooma on Suomen nopeimmin yleistyvä syöpä. Ihotautilääkäri Kari Saarinen kertoo suomalaisista, jotka viettävät talvet kaukomailla ja tulevat kesällä hoidattamaan ihosyöpänsä Suomeen.

Kuva: Mari Waegelein

Nöyryyttäviä videoita, nimittelyä WhatsAppissa – Opettaja keksi 4 tehokasta vinkkiä kiusaamisen estämiseksi

Opettajalla ei ole valtuuksia puuttua oppilaiden somekäyttäytymiseen, mutta somekiusaamista voi ehkäistä. Luokanopettaja Taru Ikäheimonen kertoo, kuinka.

Kuva: Pekka Tynell / Yle

Viikko alkaa tuulisena

Sää on maanantaina hyvin sateinen ja tuulinen maan etelä- ja keskiosassa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Runsaimmat, usean kymmenen millimetrin, sadekertymät tulevan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Idässä voi sateiden seassa myös ukkostaa. Etelärannikolla voi auringossa olla kesäisen lämmin, mutta muuten sää saattaa tuntua jopa kolealta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle