Hyppää sisältöön

Borat-koomikon uusin hahmo on suomalainen tubettaja – tästä on kyse uutisotsikoihin nousseessa haastattelussa

OMGWhizzboy haastatteli yhdysvaltalaista oikeuden halventamisesta tuomittua sheriffiä Joe Arpaioa.

Who is America? -tv-sarja on HBO Nordicin esittämä ohjelma. Kuva: Showtime
Hannes Nissinen

Who Is America? -satiirisarjan uusimmassa jaksossa kirkkaanvärisissä lavasteissa istuu yhdysvaltalainen Joe Arpaio ja "43 asetta omistava" suomalainen tubettaja OMGWhizzboy, oikealta nimeltään Ladislas Kekkonen.

Tubettaja on brittikoomikko Sacha Baron Cohenin uusin hahmo. Cohenin kuuluisimpia hahmoja ovat kazakstanilainen toimittaja Borat ja talk show -juontaja Ali G, joiden henkilöllisyyksillä Cohen on elokuvissa ja tv-sarjoissa haastatellut Yhdysvaltain ja Englannin poliitikkoja, valtaapitävä ja tavallisia ihmisiä. Haastateltavat eivät tiedä joutuneensa huijatuiksi.

Ilmeisesti tv-sarjan tekemän tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 32-vuotias Kekkonen on suosittu live-streamaaja, joka on saanut oman "primetime tv-ohjelman kotimaansa Suomen Yle Extra -kanavalla".

"OMGWhizzboy on myös toteuttanut unelmansa työskentelemällä suomalaisten julkkisten ja lapsuuden idoliensa rinnalla."

Donald Trumpin armahtama sheriffi

86-vuotias Joe Arpaio on entinen sheriffi Arizonasta , joka tuomittiin viime vuonna oikeuden halventamisesta etnistä profilointia koskevassa tapauksessa. Arpaio oli tuomion mukaan kohdentanut valvontaa laittomasti latinotaustaisiin. Arpaion armahti lokakuussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Haastattelussa OMGWhizzboy availee Shopkinsin lelupaketteja ja kertoo sivulauseessa omistavansa 43 erilaista asetta "tulevan rotusodan takia". Haastattelu mukailee Youtube-videopalvelussa suosittuja paketinavausvideoita.

– Avaan nyt Shopkins-paketin. Samalla kun teen sen, kertoisitko miksi kommunistit yrittävät estää ihmisiä omistamasta aseita?, Cohen kysyy haastattelussa.

"Joutuisin ehkä sanomaan kyllä"

Yhdysvalloissa uutisotsikoksi (siirryt toiseen palveluun) on noussut haastattelun loppu, joka on katsottavissa alta.

Lelupakettien avaamisen jälkeen tubettaja kysyy Arpaiolta, suostuisiko hän presidentti Donald Trumpin ehdottamaan suuseksiin.

– Joutuisin ehkä sanomaan kyllä, Arpaio vastaa.

Arpaio antoi jo heinäkuussa haastattelun laitaoikeistolaiselle Breitbart-verkkolehdelle (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoi joutuneensa Cohenin esittämän "suomalaisen koomikon" huijaamaksi.

– Jokin kertoi minulle, että minun olisi parasta dokumentoida tämä. Joten kirjoitin [asiat muistiin] nopeasti.

Arpaion mukaan suomalaisen tubettajan sanavalinnat herättivät hänen epäilyksensä.

– Olin jokseenkin shokeerattu. Mutta ajattelin, että tämä on Suomea ja hän on kuuluisa koomikko.

Suomessa HBO Nordicin esittämässä Who is America? -sarjassa on tähän mennessä esiintynyt muun muassa Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Dick Cheney, joka Cohenin hahmon kehoituksesta kirjoitti nimmarinsa kidutuslaitteeseen. Myös yhdysvaltain entinen varapresidenttiehdokas Sarah Palin on kertonut tulleensa huijatuksi (siirryt toiseen palveluun).

"Erittäin hyvä omassa lajissaan"

Jakson katsoi myös suomalainen stand up -koomikko ja tv-satiiri-käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen. Hän kertoo olevansa Cohenin tyylin ystävä.

– Hän on erittäinkin hyvä omassa lajissaan. Esittämällä ulkomaalaisen ohjelman tekijää vieraat puhuvat varomattomammin kun eivät usko, että materiaali näkyisi kotimaassa. Se on varmasti ainoa tapa, että Cohen saa tällaisia haastatteluita.

Nyt vuorossa oli Suomi ja Pylkkäsen mukaan täysin linjan mukaisesti.

Kaisa Pylkkänen. Kuva: Yle

Vierasperäinen korostus antaa myös Pylkkäsen mukaan Cohenille mahdollisuuden käyttää roiseja sanoja ikään kuin kielivirheinä, mikä pakottaa haastateltavat puhumaan aiheista.

Pylkkänen sanoo kaipaavansa enemmänkin moraalista keskustelua jakson teemoista.

– Siitä, mitä lapsille tuputetaan. Haastattelun keskellä ruutuun tulee lelujen hintatietoja samalla, kun puhutaan rotusodasta. Se näyttää myös sitä, että sponsoriksi voi kelvata mikä tahansa kun myynnissä on tekijän persoona.

OMGWhizzboy mainostaa erittäin näkyvästi Shopkins-lelumerkkiä. Haastattelun tunnusmusiikin aikana ruudun täyttää hetkeksi kookas suomalainen "Hengenlahja!"-teksti.

Pylkkäsen mukaan Cohenin satiiri naurattaa niin pitkään kun siinä lyödään ylöspäin, eli kun satirisoitavana on valtaapitävä.

Yhdysvalloissa kriittistä keskustelua (siirryt toiseen palveluun) on aiheuttanut muun muassa aikaisempi jakso, jossa yhdysvaltalaisen Unelmien poikamies -sarjan kilpailija Corinne Olympios mainostaa Cohenin hahmon yllyttämänä lapsisotilaille aseita antavaa kuvitteellista järjestöä. Kysymyksenä on, ansaitseeko poliitikkojen keskellä tv-esiintyjä pilkan.

– Sama kysymys heräsi itselle, mutta onko kyse tavallisesta kansalaisesta, kun sosiaalisen median seuraajia on satoja tuhansia? Jakso näytti, mitä sponsoreiksi voidaan hyväksyä.

Lue lisää:

Borat-näyttelijä huijasi taas päättäjiä: Dick Cheney antoi nimmarinsa kidutusvälineeseen, Sarah Palin suuttui veteraanivedätyksestä

Korjaus 6.8. kello 12.45. Jutussa luki aiemmin, että hahmolla olisi suosittu Youtube-kanava. Tiedotteessa kerrotaan hänen olevan suosittu live-streamaaja, erikseen Youtube-kanavaa ei mainita.

Suosittelemme sinulle