Hyppää sisältöön

Metsäpalon jälkivartiointi on omistajan vastuulla, myös silloin kun metsä on kaukana ja omistaja kaupungissa

Metsäpalo voi kyteä päiviä. Kun palokunnat lähtevät paikalta, on usein omistajan vastuulla vahtia, ettei tuli hulmahda uudestaan.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Palokunnat lähtevät, kun varsinainen työ on tehty eikä metsästä nouse enää savua. Tuli voi kuitenkin kyteä syvällä ja pitkään, varsinkin turvepohjaisessa maastossa.

– Siinä vaiheessa, kun lähdemme, velvoitamme alueen omistajan seuraamaan tilannetta esimerkiksi kahden tunnin välein. Tämä velvoite on ihan laissa, sanoo palopäällikkö Ari Vakkilainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

– Ihan vastikään oli juuri tämänkaltainen tilanne tuolla Ylä-Pirkanmaalla. Tuli oli kytenyt ja syttyi, mutta jälkivartiointi toimi ja palokuntaa tarvittiin uudestaan.

Tieto omistajalle nopeasti

Ari Vakkilainen sanoo, että palavan metsän omistaja yritetään aina tavoittaa mahdollisimman pian.

– Olemme yhteydessä palopaikan omistajaan tai omistajiin jo alkuvaiheessa. Tämä pätee niin metsiin kuin kiinteistöihinkin. Yleensä ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita siitä, mitä heidän omaisuudelleen on tapahtumassa.

Vakkilainen vakuuttaa, ettei palokunta koskaan lähtiessään sano "me mennään, jatkakaa te". Kaikki sujuu yleensä joustavasti ja hyvällä yhteistyöllä myös jälkiseurannassa

– Yleensä kaupunkilaisenkin metsänomistajan vastuut ovat järjestyneet. Sammutetulla metsäpaloalueella saattaa esimerkiksi olla monta omistajaa, jolloin he ovat sopineet ja valvontavastuut keskenään.

Lue myös:

Arvio: Kauhavan maastopalon hintalappu pelastuslaitokselle 100 000 euroa

Ukonilma riehui torstai-iltana Pirkanmaalla, pelastuslaitokselle kymmeniä tehtäviä

Analyysi: Suomessa kaikki metsäpalot sammutetaan, mutta niin ei tarvitsisi tehdä

Suomalaisyritys keksi ainutlaatuisen aineen metsäpalojen sammutukseen – "saippuan hintaista" nestettä tarjotaan nyt Ruotsin metsäpaloihin

"Näin paljon ei ole lennetty koskaan” – video pienkoneen kyydistä: metsäpaloja tähystetään tänä kesänä ennätysmäärä

Suosittelemme sinulle