Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Mitalisuosikki Partasen keskeyttäminen oli kova paikka läheisille – tyttöystävä huusi kannustavat terveiset tiputukseen viedylle murtuneelle miehelle

Veli-Matti "Aku" Partasen isän Kai Partasen mukaan Berliinin EM-kisojen 50 kilometrin kävelyn keskeytys oli hänen pojalleen todella raskas pettymys.

Aku Partanen
Aku Partasen valmentaja Valentin Kononen (vas.). Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

BERLIINI. Kävely on raaka laji. Suomen Veli-Matti "Aku" Partanen oli mitalikunnossa ennen Berliinin EM-kisojen 50 kilometrin kävelyä, mutta matka jäi kesken 40 kilometrin kohdalla.

Partanen oli jo hetkeä aiemmin jäänyt kovimman kärjen vauhdista ja joutunut oksentamaan matkan varrella.

Keskeytys oli varmasti raskas pettymys Partaselle, mutta kova paikka se oli myös hänen läheisilleen. Radan varteen valahtanutta kävelijää tsemppasi noin kymmenhenkinen ryhmä, jossa olivat mukana Partasen vanhemmat ja tyttöystävä.

Lääkintähenkilökunta saapui auttamaan Partasta, joka ymmärsi puhetta, mutta kroppa ei enää toiminut. Hänet nostettiin paareille ja vietiin kohti tiputusta. Läheiset seurasivat kyyneleet silmissä, kun Partasta hoidettiin.

– Aku, sä oot fyysisesti vahva, mutta henkisesti vielä vahvempi, Partasen tyttöystävä tsemppasi murtunutta miestä.

Paikalla olivat myös Partasen vanhemmat Kai ja Arja Partanen.

– Tiedän, että Akua harmittaa nyt ihan mahdottomasti. Alku meni kisasta todella hienosti. Hirmu vahva esitys oli, mutta sitten ei todennäköisesti imeytynyt enää neste tai energia. Se on silloin menoa ja loppu tulee tosi nopeasti, isä Kai Partanen sanoi.

– Vielä kilometri ennen romahdusta hän vilkutteli meille. Silloin ajattelin, että tämä on hyvä päivä.

Kun kävelijä keskeyttää, hänen ruumiinsa on täysin velttona, mikä näyttää läheltä katsottuna todella hurjalta. Voi vain kuvitella, miltä vanhemmista tuntuu oman lapsensa näkeminen sairaalakunnossa.

– Ehkä siihen on tottunut vuosien kuluessa, mutta ikävää se on aina. Aku on huonossa kunnossa, mutta eiköhän olo korjaannu, kun pääsee tiputukseen, Arja Partanen sanoi.

– Tämä harmittaa Akua vielä monta kuukautta.

Isä Kai Partaselle Berliinin keskeytys oli pahin kokemus kävelyreittien varsilla vietettyjen vuosien aikana.

– Me kaikki tiesimme, että Aku on mitalikunnossa. Tämä on kaikista pahin pettymys, kun tämä oli odotusten päivä.

Partanen toipui tilanteesta nopeasti. Hän oli jo puolisen tuntia keskeytyksen jälkeen median haastateltavana.

Lue myös:

Suomalaiskävelijöillä kärsimysnäytelmä Berliinin hellehelvetissä – Ojala pyörtyi kahdesti ja joutui tiputukseen, Partanen ja Kinnunen oksentelivat – ”Tyhjillä jaloilla on vaikea kävellä”

Partanen keskeytti – valmentaja Kononen: Termostaatti hirtti kiinni

Suosittelemme sinulle