Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalaiskävelijöillä kärsimysnäytelmä Berliinin hellehelvetissä – Ojala pyörtyi kahdesti ja joutui tiputukseen, Partanen ja Kinnunen oksentelivat – ”Tyhjillä jaloilla on vaikea kävellä”

Vain Tiia Kuikka ja Jarkko Kinnunen pääsivät maaliin 50 kilometrin kävelyssä.

Aleksi Ojala.
Kuva: AOP
Joonas Kuisma
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten mieskävelijöiden kilpailu 50 kilometrin EM-kävelyssä Berliinissä oli todellinen Via Dolorosa. Berliinissä lämpötila kohosi jo tiistaiaamuna yli 30 asteen.

Helteellä oli suuri vaikutus kisaan, jonka miehissä voitti Ukrainan Maryan Zakalnytskyy. Hopeaa sai Slovakian Matej Tóth ja pronssia Valko-Venäjän Dzmitri Dzjubin.

Suomalaismiehistä vain Jarkko Kinnunen selvisi maaliin. Hän oli 24:s. Kinnusella oli kisan aikana nesteen imeytymisongelmia ja hän joutui oksentamaan.

Myös mitalisuosikki Veli-Matti Partanen oksenteli, ennen kuin joutui keskeyttämään.

Partanen pystyi ensimmäisenä kommentoimaan kisaansa Yle Urheilulle. Hän kertoi, ettei nestettä imeytynyt kroppaan.

– Minulla oli hyvä päivä eikä kärkijoukon vauhti tuntunut pahalta. Vatsassa oli kuitenkin koko ajan tunne, ettei urheilujuoma imeytynyt. Kaikki mitä joi, jäi hölskymään mahaan. 30 kilometrin jälkeen urheilujuomaa tuli paljon pihalle, Partanen sanoi.

– Tässä kelissä se on huono ennusmerkki. Pari kilometriä oksentamisen jälkeen tunsin, että energiat olivat menneet. Lihakset alkoivat krampata ja vauhdin hyytyminen oli dramaattinen.

Partanen ei kuitenkaan pyörtynyt.

– Jalat eivät vain enää kantaneet. Tyhjillä lihaksilla on vaikea kävellä.

Ojala kävi tiputuksessa

Huonoimmin kävi Aleksi Ojalalle. Hän lähti alussa kärkijoukon matkaan, mutta joutui ongelmiin ennen 20 kilometrin täyttymistä. Yle Urheilun tietojen mukaan Ojala pyörtyi kahdesti, jonka jälkeen hänet kannettiin paareilla tiputukseen. Ojala pääsi tolpilleen ja pystyi arvioimaan kilpailuaan Yle Urheilulle hymy huulillaan.

– Ei tässä voi kuin nauraa. Haluaisin taistella vielä tuolla, mutta kroppa sanoi väärin, Ojala sanoi.

Ojala huusi alkumatkasta valmentajalleen, että kokeltaisiin energiageeliä ja kolaa. Ne eivät kuitenkaan pysyneet elimistössä.

– Lämpö oli brutaali tänään. Kun viilennysten helpotus lakkasi, nesteet eivät imeytyneet. Sitten ne lensivät pihalle ja päästiin laulukuoroon.

Ojalalle ei jäänyt sairaalateltalta muistikuvia.

– Kisasta lähdetään omin jaloin tai paareilla. Muita vaihtoehtoja minulla ei ole.

Suomen naisten kävelyjoukkueen yksi muodostanut Tiia Kuikka käveli maaliin ajassa 4.35.56. Kuikka oli 13:s. Naisten 50 kilometrin ylivoimaiseksi mestariksi käveli Portugalin Ines Henriques. Ukrainan Alina Tsviliy oli toinen ja Espanjan Julia Takacs kolmas.

Lue myös:

Näin eteni toinen kisapäivä Berliinissä: seiväsnaiset pettyivät, britit juhlivat satasella

Viikset lähtevät! Topi Raitanen ennätyksellään 3000 metrin esteiden finaaliin

Suosittelemme sinulle