Demareissa on nyt täysin eri tunnelma kuin vuosi sitten kesällä. Puolueen suosio heikkeni viime vuoden elokuussa 15,6 prosenttiin ja puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) joutui vastaamaan kysymyksiin uransa jatkosta puolueen johdossa.
Tällä kertaa kesähelteet näyttävät vaikuttaneen myönteisesti puolueen kannatukseen. Demarit nostavat suosiotaan Ylen heinäkuun mittauksessa 0,9 prosenttiyksikköä aina 21,2 prosenttiin.
– Nyt voitaneen sanoa, että SDP on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. Demareiden kasvu tulee lähinnä peruskannattajakunnasta, sillä heidän suosio työväestön keskuudessa on kasvanut, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.
Turjan mukaan demareihin valuu kannattajia muista puolueista. Aiemmin oppositiopuolue vihreitä, vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia kannattaneet suomalaiset olisivat nyt valmiita äänestämään SDP:tä.
– SDP:n kannatuksen kasvussa saattaa osin olla kyse voittajien vankkureihin hyppäämisestä. Kun SDP on selkeästi opposition suurin puolue, niin sitten on helppo ajatella, että SDP:tä kannattaa äänestää, Turja sanoo.
Tutkimuksen tausta-aineistosta näkyy, että vihreistä, vasemmistoliitosta ja perussuomalaisista on siirtynyt nimenomaan työväestöksi luokiteltuja kannattajia demareiden pariin.
Hallituspuolueissa kaksijakoinen tunnelma
Hallituspuolueiden yhteinen kannatus nousee tasan prosenttiyksiköllä 38,4 prosenttiin. Kokoomuksen kannatuksessa ei tapahdu suurta muutosta, eikä mittauksen tausta-aineistosta ole havaittavissa suuria liikkeitä.
Sen sijaan keskustassa voidaan hieman hengähtää, sillä puolueen kannatus nousee 1,2 prosenttiyksiköllä 17,8 prosenttiin.
– Keskustan kannatus on noussut jälleen samalle tasolle kuin toukokuussa. Varttunut väki on innostunut kannattamaan keskustaa.
Turja arvioi, että hyvät talousluvut saattavat olla syynä keskustan toipuneeseen kannatukseen.
"Sininen tulevaisuus taitaa olla aika blues-voittoinen"
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja
Sen sijaan sinisten tulevaisuus ei näytä valoisalta. Puolueen kannatus tippuu alle prosenttiin.
– Sininen tulevaisuus taitaa olla aika blues-voittoinen. Kysymys on siitä, millaisen ehdokasasettelun puolue saa etenkin Uudellamaalla. Siellä ratkaistaan puolueen olemassaolo eduskuntapuolueena.
Puolueaktiivit odottavat, millaisen ratkaisun ulkoministeri Timo Soini (sin.) tekee tulevaisuutensa suhteen. Soini voisi saamilla äänillään vetää muitakin sinisiä mukaan seuraavaan eduskuntaan.
Kansanedustaja Maria Lohelan (sin.) viimeviikkoinen ilmoitus toi ikäviä uutisia puolueelle. Sinisten yksi valovoimaisimmista edustajista kertoi, ettei hän asetu seuraavissa vaaleissa ehdolle.
Kohuilla vähän vaikutusta mittaukseen
Kaksi eduskuntapuoluetta, vihreät ja perussuomalaiset ovat olleet viime viikkoina otsikoissa, eivätkä aina myönteisellä tavalla.
Ensin otsikoihin nousivat perussuomalaisten kansanedustajien Teuvo Hakkaraisen ja Ville Vähämäen asumisjärjestelyt ja eduskunnalta saamat kulukorvaukset.
Samassa yhteydessä uutisoitiin myös vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen asumisjärjestelyistä, eivätkä vihreät kadonneet lööppien kansista kulukorvausuutisten jälkeen. Viime viikon perjantaina media julkaisi kuvia, joissa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto esiintyy paidatta tukholmalaisella homoklubilla.
Perussuomalaisten kannatus laskee 1,6 prosenttiyksiköllä ja palaa samalle tasolle, kuin se on ollut aiemmin tänä vuonna. Vihreiden kannatus putoaa 0,3 prosenttiyksiköllä.
Turjan mukaan kohut näkyvät vain vähän puolueiden kannatuksessa.
– Perussuomalaisten kannatus on ollut koko mittausajan alamaissa. Saunajupakat eivät näy luvuissa niin paljon, kuin voisi olettaa.
– Vihreillä on onnekas tilanne, että kohut tapahtuivat ajanjaksossa, jolloin ne eivät hirveästi ehtineet vaikuttaa tähän mittaukseen. Kohujen vaikutus nähdään myöhemmin.
Turja kiinnittää huomiota siihen, että vihreiden kannatus on laskenut aina huhtikuusta lähtien, jolloin se oli noin prosenttiyksikön korkeampi kuin nyt.
Muista puolueista vasemmistoliiton kannatus putoaa lähes prosenttiyksikön verran, RKP:n kasvaa prosenttiyksiköllä ja kristillisten kannatus pysyy lähes samana.