Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Timo Soini jatkaa abortinvastaista hehkutustaan – Twitterissä arvostelua myös hallituskumppaneilta

Soinin aborttipuheista nousi kohu edellisen kerran toukokuussa.

Timo Soini Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Matti Konttinen,
STT

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on joutunut jälleen myrskyn silmään aborttipuheistaan.

Soini julkaisi torstaina blogissaan (siirryt toiseen palveluun) kirjoituksen, jossa hän ylistää vuolaasti Argentiinaa. Soini julkaisi kirjoituksen sen jälkeen, kun Argentiinan senaatti oli hylännyt lakiesityksen, joka olisi laillistanut abortin.

– Hieno maa Argentiina. Paavi, on argentiinalainen, jota kuunnellaan ja arvostetaan laajasti. Sana painaa, Soini muun muassa kirjoittaa.

Kirjoituksen lopussa Soini kysyy, että mitä mieltä hän on Argentiinan senaatin päätöksestä. Tähän hän jättää vastaamatta, mutta päättää bloginsa pusuemojiin.

Blogikirjoitus on herättänyt runsaasti ärtymystä perjantaina Twitterissä. Useat poliitikot ovat tuominneet tviitteissään Soinin näkemykset ja tivanneet hallituskumppaneilta, edustavatko ne koko hallituksen kantaa.

Myös Naisasialiitto Unioni arvosteli Soinia tviitissään.

Myös ministerikollegat tuomitsivat Soinin puheet Twitterissä. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) totesi, että Argentiina päättää abortista itse, mutta kokoomus ei iloitse takaiskusta naisten aseman parantamisessa. Virolainen myös painotti, että Soinin kanta aborttiin ei ole hallituksen kanta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) arvosteli Soinia käyttäen tviitissään vihaista emojia vastineena Soinin pusuemojille.

STT tavoitti pääministeri Juha Sipilän kommentoimaan Soinin aborttipuheita. Sipilä kertoo sähköpostivastauksessaan, että naisten ja tyttöjen asema sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat ihmisoikeuskysymyksiä ja olennainen osa Suomen ulkopolitiikkaa. Sipilän mukaan tämä on ollut Suomen hallitusten pitkäaikainen ja yksiselitteinen linja, eikä se ole muuttunut.

Soinin aborttipuheista nousi kohu edellisen kerran toukokuussa, kun hän arvosteli niin ikään blogissaan Irlannin päätöstä abortin laillistamisesta. Myöhemmin myös selvisi, että hän oli osallistunut aiemmin abortinvastaiseen tilaisuuteen Arktiseen neuvostoon liittyneellä työmatkalla Kanadassa.

Soini joutui keskustelemaan toiminnastaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa. Tuolloin hallituksesta painotettiin, että Soinin puheet eivät edusta hallituksen ja Suomen virallista kantaa. Soini puolusti toimintaansa vedoten mielipiteen ja omantunnon vapauteen.

Juttua päivitetty 10.8. klo 20.30: Lisätty Juha Sipilän kommentit.

Lue myös:

Talouselämä: Presidentti Niinistö moittii ulkoministeri Soinia aborttipuheista

Soini joutui selittämään aborttiaktivismiaan hallitukselle – Sipilä: Pitäisi olla tarkkana, Orpo: Lisää harkintaa

Virkamatkallaan abortinvastaiseen protestiin osallistunut Soini: Tiettyjä asioita saa käsitellä ja tiettyjä ei

Ulkoministeri Soini moitti Irlannin aborttiäänestystä – Kokoomusministerit tyrmäsivät: "Ei Suomen virallinen linja"

Suosittelemme sinulle